MİT Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Milli İstihbarat Teşkilatı Olan MİT'İin görev ve sorumluluklarını sizler için bir araya getirdik.
MİT Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

MİT ( Milli İstihbarat Teşkilatı) Nedir?

MİT'in açılımı Milli İstihbarat Teşkilatı, dünyada hemen hemen her ülkede yabancı ülkeler hakkında bilgi toplayan, kendi ülkesindeki diğer devlet adamlarının ve içteki yıkıcı güçlerin faaliyetlerini takip eden teşkilata verilen isimdir.

Bazı ülkelerde dış ve iç faaliyetler ayrı ayrı teşkilatlar tarafından yürütülür. Amerika’da CIA ve FBI, Rusya’da KBG, Almanya’da BND- Federal Haberalma Servisi,) Fransa’da DST ve İkinci Büro, İngilter’de İS ve MI5, Yugoslavya’da Ozna, İsrail’de Mossad, Yunanistan’da KYP bu teşkilatlara verebileceğimiz başlıca örneklerdir.

mit-nedir.jpg

Milli İstihbarat Teşkilatı, 1926 yılından itibaren Milli Gizli Servis olarak hizmet yapmış ve kısa MAH adı verilmiştir. 1962 yılında gerekli değişiklik ve düzenlemeler yapıldıktan sonra adı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olarak değiştirilmiştir. Kadrosu sivil askerlerden gelen teşkilat, her  hususta önemli hizmetleri kendi teşkilatına özel olarak yerine getirmektedir.

MİT, 6 Temmuz 1965’te 644 sayılı MİT Kanunu’yla birlikte “Başbakanlığa” bağlı olarak kuruldu. Bu yasa 18 yıl sonra, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Mit Kanunu’na bıraktı. Doğrudan Başbakan’a bağlandı.

MİT'in Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

mit1.jpg

İç ve Dış Faaliyet İstihbaratını Oluşturmak;

Mit’in görevi Türkiye Cumhuriyetinin; ülkesi ve millet bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına ve güvenliğine, anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlara karşı içten ve dıştan yönetilen faaliyetlere karşı istihbaratı sağlamaktır.

İstihbarat Dışında Başka Bir Faaliyeti Yoktur.

Yapılan istihbaratları Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile ilgili kuruluşlara ulaştırmaktır. Aynı zamanda devletin milli güvenlik siyaset ile ilgili planların hazırlanması ve yürütülmesinde yukarıda adını vermiş olduğumuz kurumların istekleri ve ihtiyaçlarını karşılamakta görevlidir.

MİT, ülkeye yönelik yürütülen istihbarat faaliyetlerine karşı koymakla görevlidir. MİT’e bu görevler dışında herhangi bir görev tahsis edilemez ve bu teşkilat devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetleri çerçevesinde başka şekilde görevlendirilemez.

milli istihbarat teşkilatı görevleri

Arşivleri Kullanabilir

Bakanlıklar, diğer kamu kurumları ile kamu hizmeti veren kuruluşların yöneticileri ve istihbarat hizmetlerinden sorumlu kişileriyle istihbarat ile ilgiden doğrudan ilişki kurmak, kendi görev sahasına giren bilgilerden yararlanmak yetkisi vardır. Böylece konularla ilgili irtibatları kolayca kurabilir.

Genel Zabıtanın Görevlerini Kullanabilir?

MİT mensupları, MİT Kanunun 4. maddesinde belirtilen görevlerin yerine getirilmesi sıradan zabıtalara verilen hak ve yetkileri, tesis ve mensuplarını korunması ile birlikte espiyonaj konularında kullanabiliyor. Genel zabıtalara verilen haklar MİT personelleri içinde geçerlidir.

Peki, genel zabıtaların ne gibi hakları vardır? İşte zabıtanın hakları;

Kimlik sorma

Arama

El Koyma

İfade Alma gibi hakları vardır. MİT personelleri gerekli gördüğü durumlarda bu yetkisini kullanır.

MİT Mensubu Silah Taşıyabilir mi?

MİT Müsteşarlığı mensupları, 2937 sayılı Kanun'un 25. maddesi ve ilgili mevzuat gereğince memuriyetlerinin devamı süresince demirbaşa kayıtlı silahları veya taşıma ruhsatlı şahsî silahlarını meskun bölgeler dahil her yerde taşıma yetkisine sahiptirler.

MİT'e Ceza Soruşturması Nasıl Açılır?

MİT Kanunlar Yasası’nda bu şekilde düzenlenmiştir: Mit, mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasında Başbakan tarafından görevlendirilenler; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanun’un 250’ci maddesinin birinci fıkrası gereğince ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikten sonra iddiasıyla haklarında soruşturma yetkisi Başbakanın iznine bağlıdır. ( Bu değişiklik 17/ 2/2012- 6278/1 md)

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum