Mısır Mau Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Mısır Mau kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey. Eğer sizde bir Mısır Mau kedisi sahiplenmek istiyorsanız yazımıza muhakkak göz atın!
Mısır Mau Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Mısır Mau Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Mısır Mau, eski zamanlarda Mısır’da bulunan kedilerin torunları olduğu ve bu kedilere olan benzerliklerinin çarpıcı olduğu söylenmektedir. Bu nedenle dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde Mısır Mau kedisinin eski Mısır’da oldukça saygı duyulduğu ve firavunların yanından ayırmadığı rivayet edilmektedir. Bir başka iddiaya göre Mısır Mau kedisinin eski Mısır’da firavunların mezarlarında bulunan semboller ve çizimler ile bir hayli benzer olduğu söylenmektedir.

Bir hayli gizemli olan Mısır Mau kedisi son derece hızlı refleksleri ile ün salmıştır. Özellikle bir hayli hızlı koştuğu bilinen bu sevimli dostumuzun oldukça atletik bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Yapılan ölçümler ile hızının otuz mil olduğu kaydedilmiştir. Yetiştiriciler 20. Yüzyılın başlarında Mısır Mau kedisine ilgi göstermeye başladıkları söylenmektedir. Ancak 2. Dünya Savaşı ile bir hayli sayısı azalan bu türün Avrupa, Kana, Amerika ve diğer ülkelerde bulunan Mısır Mau yetiştiricilerinin bir araya gelmesi ile yok olma tehlikesinden kurtarıldığı söylenmektedir. 1990 yılına kadar İngiltere’de bulunan Melissa Bateson adlı kadın tarafından ithal edilen Mısır Mau kedisi, 2006 yılında kedi dernekleri tarafından resmen tanınmış bir türdür.

misir-mau-kedisi.jpg


Mısır Mau Kedisi Kişiliği

Zeki, çevik ve eğlenceli kişiliği ile tanınan Mısır Mau kedisi bir şeyler öğrenme konusunda oldukça hızlı olduğu bilinmektedir. Oldukça mizahsal bir yapıya sahip olduğu bilinen bu sevimli dostumuz eğlenceli kimliği ile insanlar ile iç içe olmaktan büyük mutluluk duymaktadır. Çevresi ile her daim etkileşim içerisinde olmayı tercih eden Mısır Mau kedisi oyun oynamaktan ve sahibi ile beraber vakit geçirmekten mutluluk duymaktadır.

Mısır Mau kedisinin diğer kedi türlerine nazaran oldukça ilgin olan bir diğer özelliği ise suyu inanılmaz derecede sevmeleri olarak bilinmektedir. Ev içerisinde bir musluk gördüklerinde hemen tepesine çıkan bu sevimli kedi, su dolu bir küvete adeta bir yüzücü edasında atlamaktan da büyük zevk almaktadır.

misir-mau-kedisi-001.jpg


Mısır Mau Kedisi Görünümü

Mısır Mau kedisi genellikle benekli görünüme sahip oldukça zarif ve atletik bir kedi türüdür. Vücut yapısı oldukça kaslı olan bu kedinin büyük ve parlak yeşil gözleri ile endişeli bir görünüme sahip oldukları söylenmektedir. Erkek Mısır Mau kedisi dişi türlerine göre daha cüsseli bir yapıya sahip olduğu gibi yuvarlak kafa yapısı ile dikkat çekmektedir.

Her daim parlak bir görünüme sahip olan Mısır Mau kedisiorta uzunluğa sahip tüy yapısı ile kusursuz bir görünüme sahiptir. Bir çok farklı renk tonları ve desenlerde görülebilen Mısır Mau kedisinin kabul edilen ırk renkleri bronz, gümüş ve duman olarak belirtilmektedir.Mısır Mau kedisi kaslı yapısının yanı sıra oldukça kusursuz vücut hatları ile adeta bir koşucuyu andırmaktadır. Ayrıca arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun olduğu bilinmektedir. Kalın ve uca doğru sivrileşen kuyruk yapısı bir hayli uzun olmaktadır.

misir-mau-kedisi-002.jpg


Mısır Mau Kedisi Bakımı

Mısır Mau kedisinin tüylerinin ve cildinin korunması için düzenli bakım yapılması gerekmektedir. Haftada birkaç kez kedinizin tüylerini taramanız, ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olacaktır. Kedinizin sağlığı için her daim temiz bir yaşam alanı oluşturmanız gerekmektedir. Özellikle sıkça kullanılan kum, mama ve su kabının her daim dezenfekte edilmesi bir hayli önemlidir. Ancak temizleme işlemlerinizde Mısır Mau kedisinin zarar görmemesi için deterjan kullanımından kaçınmanız gerekecektir.

Mısır Mau kedisi bakımında bir diğer önemli huşu ise tırnak kesimi olacaktır. Kedinizin çevreye ve kendine zarar vermemesi için düzenli kesim işlemlerinde bulunmanız gerekmektedir. Ancak kılcal damarların bir hayli yakın olduğu tırnak bölgesi için dikkatli olmanız gerekmektedir.

misir-mau-kedisi-003.jpg


Mısır Mau Kedisi Sağlık Durumu

Mısır Mau kedisi yapılan araştırmalar neticesinde bazı kalıtsal hastalıklara sahip oldukları görülmektedir. Ancak doğru beslenme ve uygun ortam sayesinde ortalama yaşam süresi 13 ile 16 yıl arasında değişiklik gösterdiği belirtilmektedir. Mısır Mau türü kedilerde sıkça rastlanan bazı kalıtsal hastalıklar yetiştiriciler ve araştırmacılar tarafından şu şekilde belirtilmektedir;

  • Göbek bölgesinde oluşan fıtık problemleri,
  • Piruvat kinaz eksikliği,
  • Hassas cilt problemleri,

Yukarıda belirtmekte olduğumuz kalıtsal hastalıklar için Mısır Mau kedisini veteriner hekim muayenesine sokmanız oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli beslenme ve kaliteli kedi maması kullanımı ile yaşam süreleri oldukça uzun olduğu bilinmektedir. Mısır Mau kedisi vücut direncinin arttırılması için düzenli olarak kontrollerinin yapılması ve veteriner hekim tarafından aşı işlemlerinin uygulanması önerilmektedir. Özellikle parazitlere karşı iç ve dış aşılarının sağlanması yaşam kalitesini arttırmaktadır.

misir-mau-kedisi-004.jpg


Mısır Mau Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, ılımlı ve insan canlısı kişiliğe sahip Mısır Mau kedisi çocuklar ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir. Ancak küçük çocuklar ile kedinizin baş başa bırakmamanız gerektiğini de bilmenizde fayda olacaktır. Herşeyin daha sakin ve düzgün ilerlemesi için çocuğunuz ve Mısır Mau kedisinin aynı ortamda kontrollü olarak bulundurulması önerilmektedir.

Mısır Mau kedisi cana yakın kişilikleri ile diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir. Özellikle küçük yaştan itibaren farklı hayvanlar ile aynı ortamda büyütülmesi durumunda oldukça iyi bir arkadaş olduğu görülmektedir. Ancak ilk evrelerde Mısır Mau kedisini diğer evcil hayvanlar ile tanıştırırken dikkat etmeniz gerekmektedir.


Mısır Mau Kedisi Özellikleri

  • Mısır Mau kedisi eski Mısır’da ki kedilerin torunları olarak kabul edilen sıra dışı bir kedi türüdür.
  • Firavun mezarlarında ki çizimler ile oldukça benzer olan Mısır Mau kedisi dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
  • Mısır Mau kedisi oldukça hızlı koşabilme yetenekleri ile ün kazanmışlarıdır.
  • Zeki, akıllı ve sevecen kişilikleri ile bir hayli insan odaklı olan Mısır Mau kedisi her daim sahibi ile iç içe olmaktan mutluluk duymaktadır.
  • Mısır Mau kedisi diğer kedilere nazaran suyu sevme özelliği ile her daim küvete ve su dolu bir kava atlamaktan kendini alıkoyamaz.
  • Düzenli beslenme ve kaliteli mama tüketimi ile oldukça uzun yıllar yaşayabilen Mısır Mau kedisi bazı kalıtsal hastalıkları barındırabilme riskine sahiptir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.