Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan Eserleri ve Hayatı

Yaptığı eserlerle adını günümüze kadar getirmeyi başaran Mimar Sinan, birçok kişi tarafından hayatı araştırılıyor. İşte Mimar Sinan Kimdir? ve Mimar Sinan Nereli? gibi soruların yanıtı.
Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan Eserleri ve Hayatı

Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki yapıtlarıyla kendisini tüm dünyaya tanıtan Mimar Sinan hakkında gelen sorulara yanıt verdik. Bu yazımızda ise sizler için Mimar Sinan'ın biyografisini hazırladık. İşte Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan eserleri ve hayatı hakkında bilgi.


Mimar Sinan Kimdir? 

Mimar Sinan Kimdir

1488 veya 1490 yılında doğduğu düşünülen Mimar Sinan, Osmanlı İmparatorluğu’nda baş mimar ve inşaat mühendisi olarak tanınmaktaydı. II. Selim, III. Murat ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde çalışan Mimar Sinan, yaptığı eserlerle günümüze kadar gelmiştir. Kendisi için en özel olan eseri de Selimiye Camii’dir.


Mimar Sinan Hayatı

Mimar Sinan Hayatı

1490’da Kayseri’de doğup büyüyen Mimar Sinan, Ermeni, Rum veya Hristiyan olarak dünyaya geldiği söylenmektedir. Mimar Sinan’ın gerçek adı ise Sinaneddin Yusuf’tur. 1511 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul’a Yeniçerilik için eğitim almak gelmiştir. 1514 ve 1517 yıllarında yapılan Çaldıran savaşı ile Mısır seferine mimar olarak katılan Sinaneddin Yusuf, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521’de düzenlediği Belgrad seferine Yeniçeri olarak yerini aldı.

1522 Rodos Seferi ve 1526 Mohaç Meydan Muharebesi zamanında yaptığı başarılı işlerle rütbesinde terfi alma başarısı gösterdi. İlerleyen dönemlerde Zemberekçibaşı ve Başteknisyen oldu. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1533 senesinde İran’a düzenlediği sefer zamanında karşıya geçmek için sadece iki hafta içerisinde 3 tane kadırga yaparak kendisini iyice ön plana çıkardı.

Bu sefer sonrası artık Mimar Sinan, Yeniçeri Ocağı’nda en yüksek rütbeye sahipti. Hasekilik rütbesiyle 1537 Korfu, Pulya ve 1538 Moldova seferlerinde görev yaptı. Aynı yıl içerisinde yapılan bir diğer seferde Karaboğdan’dır. Buradan askerlerin yoluna devam edebilmesi için köprü lazım olduğunu Mimar Sinan’a söyledikten 10 gün sonra köprü hazır gelmiş ve yeniçerilik görevi 49 yaşında baş mimar olarak değiştirilmiştir.

Mimarbaşlığa daha getirilmeden önce oluşturduğu eserlerden üç tanesi özellikle ön plana çıkıyordu. Bu yapıtlar Husreviye Külliyesi, Mustafa Külliyesi ve Haseki Külliyesidir. Haseki Külliyesi Mimar Sinan’ın İstanbul’da yaptığı ilk eser olup döneminin tüm özelliklerini içerisinde barındırmaktadır. Bunun dışında yine İstanbul’da yer alan Süleymaniye Camii, kendisinin en güzel eseri olarak gösterilmektedir.

Hayatının en büyük yapıtını ise 86 yaşında Edirne’de Selimiye Camii ismini verdiği eserdir. Mimar Sinan bu Camiiyi ustalık eserim şeklinde nitelendirmiştir. Mimar başı olduğu dönemlerde farklı konularda çalışmalar yapsa da daha çok eski yapıtlarını güçlendirdi. Restore çalışmalarını en çok Ayasofya’da uğraştı. Yaptığı bu yenileme sayesinde Camiinin günümüze kadar gelmesinde önemli rol oynamıştır.


Mimar Sinan Türbesi

Mimar Sinan Türbesi

En çok İstanbul’da çalışma yapan Mimar Sinan, 1588 yılında İstanbul’da öldü. Süleymaniye Camii’nin yanında kendisinin yaptığı türbeye gömülmüştür. Mezarı 1935’te incelemek üzere kazılmış olup daha sonraki çalışmalarda kafatasının yerinde olmadığı bildirilmiştir.


Mimar Sinan Nereli?

Mimar Sinan Nereli

Doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da araştırmacılar 1488 veya 1490 yılında doğduğunu söylemektedir. Mimar Sinan, aslen Kayseri’nin Ağırnas koyündenir. Bir süre burada kaldıktan sonra yeniçerilik için İstanbul’a gitmiştir.


Mimar Sinan Eserleri

Mimar Sinan Eserleri

Mimar Sinan yaşamı boyunca birçok eser yapmıştır. Süleymaniye Camii, Haseki Külliyesi, Haseki Camii, Selimiye Camii, Eski Valide Camii, Mihrimah Sultan Külliyesi, Mihrimah Sultan Camii, Şehzade Camii, Cihangir Camii, Şah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü ve Kılıç Ali Paşa Camii isimli eserleri en ünlüleridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.