21 Milli ve Yerli Silahlarımız

Türk savunma sanayileri son yıllarda yaptığı atakla birçok alanda başarılı projeler yaptılar. Çeşitli silah projeleri devletin büyük kararlılığı ile devam ediyor. Bizde sizler için milli silahlarımızı derledik.
21 Milli ve Yerli Silahlarımız

Türk savunma sanayileri son yıllarda yaptığı atakla birçok alanda başarılı projeler yaptılar. Milli tank, milli uçak ve milli uydu projeleri devletin büyük kararlılığı ile devam ediyor. İşte Türkiye'nin bölgesinde liderlik iddiasını artıracak ve ordunun gücünü katlayacak projeler şunlardır;


1. TÜBİTAK Akıllı Bomba

Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran (HGK) geliştirilerek 2000 Ib Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürmektedir. Bu sayede bombalar, her türlü hava koşullarında, uzak bir mesafeden atıldığında bile yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli olarak görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

tubitak-akilli-bomba.jpg


2. Pars Zırhlı Muharebe Aracı

Pars 8x8 adı verilen yeni dönem tekerlekli zırhlı aracın Pars 6x6 modeli de üretildi. Aracın motoru ön yerine ortaya yerleştirilerek yük dağılımı konusunda büyük avantajlar sağlandı. Ön ve arkasında kameraların bulunduğu aracın görüş açısı benzer araçlara göre oldukça geniş tutulmuştur.

pars-zirhli-muharebe-araci.jpg


3. MPT

3 ayrı grupta 40 uzmanın 2 yıllık çalışması sonunda, TSK'nin istediği özellikleri taşıyan, yurtdışında da pazar bulabilecek çağdaş bir tüfek üretilmiştir. Modern Piyade Tüfeğinde de M-16 mekanizmasından örnek alınarak yapılan bir sistem kullanılmaktadır. 4.3 kilogram ağırlığında, mermi çapı 7.62 mm, boyu 88 cm, şarjörü 20 mermi kapasiteli, MPT'nin etkili ateş menzili 400 metreyi bulmaktadır.

mpt.jpg


4. Kasırga TR-300 Füze

WS-1 roket sistemi üzerinde şekillenen 302 mm çapındaki kasırga roketi fren halkası takılı olarak 80 km, fren takılı olmadan ise 100 km menzile ulaşmaktadır. Topçu birliklerinde gece ve gündüz şartlarında, her türlü hava koşulunda, bölge hedeflerine karşı görmeyerek ateşler açarak derinlikte ateş destek görevlerini yerine getiren bir silahtır.

kasirga-tr-300-fuze.jpg


5. İda( İnsansız Deniz Aracı)

Global Teknik A.Ş mühendisleri, TÜBİTAK'ın da desteğiyle birlikte yaklaşık 3 milyon dolara 30 knot hız yapabilen, uydu aracılığıyla dünyanın her yerinde sevk ve idare edilebilecek, üzerine radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları, hafif makineli tüfek sistemleri gibi cihazların takılabileceği insansız deniz aracı(İDA) ortaya çıkardılar. 4 metre uzunluğundaki İDA, ABD ve İsrail'in öne çıktığı alanda Türkiye'nin iddialı bir şekilde yer almasına imkan sağlayacaktır.

insansiz-deniz-araci-002.jpg


6. Hürkuş Eğitim Uçağı

TAI tarafından tasarımı yapılan yerli uçağımız Hürkuş, orta seviye eğitim için hava kuvvetlerinde kullanılacaktır. Yurtdışına da satılması düşünülen ve isminin ünlü havacımız Vecihi Hürkuş'tan alan uçak, gece ve gündüz görev yapabilme ile öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu, tek turboprop motorlu bir yapılandırmaya sahip olacak.

hurkus-egitim-ucagi.jpg


7. Gözcü Mini İnsansız Hava Aracı(GMİHA)

Gözcü Mini İHA, Türkiye'nin Baykar Manine Sanayi ve Kale Kalıp firması tarafından üretilen insansız hava aracıdır. Mini İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) tarafından hava keşif ve haber alma görevlerinde kullanılması için yapılmıştır. Şuan TSK tarafından sahada kullanılmaktadır. Elle fırlatılarak uçurulan Gözcü, saatte 55 km hıza ulaşabilmektedir.

gozcu-mini-insansiz-hava-araci.jpg


8. Göktürk Milli Keşif Uydusu

Göktürk keşif ve gözetleme uydusu, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu'da askeri istihbarat amacıyla yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayacaktır. Uydu, Türkiye'nin terörle mücadelede elini güçlendirecektir. Uydu için 2009 yılında İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı. İtalyan şirket, Fransız savunma şirketi Thales ile birlikte projeyi yürütmektedir. Projenin Türk ortakları ise Aselsan, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsüdür.

gokturk-milli-kesif-uydusu.jpg


9. Cobra - Zırhlı Tekerlekli Araç

Otokar Cobra, Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin zırhlı tekerlekli araç(ACV) ihtiyacı doğrultusunda geliştirildi. 9 kişi taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4x4 Cobra Zırhlı Aracı değişik tiplerde üretilmektedir. Aracın aynı zamanda amfibik versiyonu da bulunmaktadır.

cobra-zirhli-tekerlekli-arac.jpg


10. BMC Kirpi

BMC tarafından Kirpi ismiyle üretilen mayına karşı korumalı 2,5, 5, ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlar yüzde 70'i yerli imkanlarla üretildi. Zırhlı araçlar bir depo benzinle 800 kilometre yol giderken lastikleri patlasa bile tekrar şişerek 40 kilometre gidebilmektedir. Kirpi'nin TSK envanterine katılmasıyla birlikte terör örgütünün mayınlı saldırılarından güvenlik güçleri kurtarıldı. PKK'nın kabusu olan araçlar, askerlerin güvenli bir şekilde sevk edilmelerini sağladı.

bmc-kirpi-001.jpg


11. Arma Zırhlı Muharebe Aracı

Otokar'ın ürettiği Arma 8x8 isimli zırhlı muharebe aracı karanlıkta, siste, dumanda hiçbir ışık yakmadan termal kamera ile yolu ve etrafı görme ve ilerleme imkanı sağlayacak. Aracın Amfibi kit sayesinde hiçbir ön hazırlık yapmadan suda yüzebilmesi ve suda saatte 8 kilometre hız yapabilecek. Sürücü ve komutan dahil 12 personel ve 24 ton azami yük taşıyabilen araç, 450 beygir gücünde motora ve 7 ileri 1 geri vitese sahip bulunuyor. Araç, 1 depo yakıtla 750 kilometre yol alabilecektir.

arma-zirhli-muharebe-araci.jpg


12. Atmaca Milli Gemisavar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı için geliştirilen gemisavar füze sisteminin ismi Atmaca olarak belirlendi. 80 milyon Euro değerindeki sözleşmenin imzalanması ile prototip geliştirme çalışmalarına başlandı. Roketsan ana yükleniciliğinde sürdürülen projede füzelerde kullanılacak RF arayıcı başlık Aselsan sorumluluğunda geliştiriliyor.

atmaca-milli-gemisavar.jpg


13. Akya Milli Torpido

Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda Güney Kore yardımıyla Akya adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi. Projede torpidonun harp başlığı hususunda Roketsan, TÜBİTAK ise sonar bölümlerinde sorumluluk aldı.

akya-milli-torpido.jpg


14. Altay Milli Tank

Koç Grubu'na bağlı Otokar'ın ana yüklenicisi olduğu projeye 2007 yılında başlandı. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilen Altay, ismini Kurtuluş Savaşında 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. Altay olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır.

altay-milli-tank.jpg


15. Som Füzesi

Pil bataryasına kadar tamamını TÜBİTAK tarafından geliştirilen Som füzesinin menzili 200 kilometredir. Uçaktan, karadan ve denizden atış imkanına sahip olan Som füzesi hedefini, GPS ile uydudan ve yer haritası ile bulmaktadır. Som füzesinin menzilinin 500 kilometreye çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir.

som-fuzesi.jpg


16. Roketsan Umtas - Tanksavar Füze

Umtas öncelikli olarak taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen bir tanksavar füzedir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir. Umtas helikopter platformlarının yanı sıra diğer hava, kara ve deniz platformlarından kullanıma uygun özellikte bir sistemdir. Geliştirme dönemi çalışmaları kapsamında uçuş testlerine devam ediliyor. Milli Atak helikopteri T129'un Umtas ile ilk testleri başarılı olmuş ve 3750 metreden hedef vuruldu. Çalışmada testlerin ardından seri üretim aşamasına geçilecektir.

roketsan-umtas-tanksavar-fuze.jpg


17. T129 Atak Helikopteri

Agusta Westland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına uygun şekilde motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, halen dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma ünvanını elinde tutmaktadır.

t-129-atak-helikopteri.jpg


18. Bora-12

BORA-12 keskin nişancı tüfeği, Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE'nin ortaklığıyla geliştirilmiş yüzde 100 Türk yapımı bir keskin nişancı silahıdır. MKE'nin Kırıkkale tesislerinde tasarımı ve üretimi gerçekleşen Bora-12 7,62 mm çapında, 1200 metre etki mesafesine sahip bir keskin nişancı tüfeğidir.

bora-12.jpg


19. T-155 Fırtına OBÜSÜ

Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemi olan T-155 fırtına obüsü, F16 savaş uçaklarından sonra etkili silahların başında geliyor. Fırtına, hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabiliyor. 1 dakika da 6 top atışı yapabilen fırtına, atış görevinin tamamlanmasının sonrasında 30 saniye içinde atış yönünü değiştirebiliyor ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum seviyeye indiriyor.

t-155-firtina-obusu.jpg


20. Anka İnsansız Hava Aracı

Adını efsanevi masal kuşu Zümrüd-ü Anka kuşundan alan insansız hava aracı Türk havacılık şirketi TAI (Turkish Aerospace Industries) tarafından üretilmiştir. Test uçuşundan da başarıyla çıkan Anka, 17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve 1.600 kilo kalkış ağırlığıyla kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer almaktadır.

anka-insansiz-hava-araci.jpg


21. Milgem Milli Gemi

Milli" ve "Gemi" kelimelerinin kısaltılmasından türetilen Milgem projesiyle milli imkanlarla modern gemi üretilmesi amaçlandı. Geminin tamamen özgün ön çizimi 2004 yılında tamamlandı ve geminin ilk kaynağı 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında atılarak geminin inşa sürecine geçildi. 27 Eylül 2008'de Preveze Deniz Muharebesinin 470'nci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Gününde ilk yerli gemimiz olan Heybeli ada (F-511) denize indirildi. 02 Kasım 2010 tarihinden itibaren deniz seyirlerine başlanarak performans kontrolleri yapıldı. Milgem projesinin ikinci gemisi olan Büyükada (F-512)'nın tekne inşası da İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda devam etmektedir99 metre boyundaki geminin, azami genişliği ise 14.40 metredir.

milgem-milli-gemi.jpg

NeOldu.com / Sosyal 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.