Milli Güvenlik Kurulunun Görevleri Nelerdir?

1982 anayasasının 118. maddesiyle kurulmuş Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) üyeleri, görev ve yetkileri nelerdir?
Milli Güvenlik Kurulunun Görevleri Nelerdir?

Son zamanlarda yaşanılan olağanüstü hallerde akıllara hemen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) geldi. MGK ile olağan bir toplantı yapılması gerekliliği üzerinde duruldu. Sizlere MGK’nın görev ve yetkilerini maddeler halinde sıralayacağız. Böylelikle Milli Güvenlik Kurulunun ne işe yaradığını ve hangi hallerde toplanmasının zorunlu olduğunu anlatmış olacağız.

MGK, gerekli haller dışında iki ayda bir defa Cumhurbaşkanı başkanlığıyla toplanır.

 

Milli Güvenlik Kurulun Üyeleri;

mgk

Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri Bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlarından oluşuyor. Toplantılara Milli Güvenlik Sekreteri katılır fakat oy kullanma yetkisi yoktur. Gündemin özelliğine göre kurul toplantılarına bakan ve kişiler çağırılıp görüşler alınabilir.

Gündem;

Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemi, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın önerilerini dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığınca düzenleniyor.

Alınan Kararlar;

Kurulda alınan kararlar tavsiye kararı niteliğindedir. Bu kararlar Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirilir.

 

MGK'nın Görevleri

mgk

  1. Devletin milli güvenlik siyasetini tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınması ve gerekli koordineleri sağlaması, görüş beyanında bulunulmasını sağlar.
  2. Devletin milli güvenlik siyaseti doğrultusunda hedefleri tespit etmek, milli plan ve programların gerçekleştirilmesi için tedbirler almak.
  3. Devletin milli güvenliğini etkileyecek, siyasi, ekonomik, sosyo-kültür gibi faaliyetleri göz önünde bulundurarak, değerlendirmeler yapmak ve bunların milli hedefler ekseninde güçlenmesini, korunmasını sağlamak.
  4. Devletin varlığı, bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplumun huzur ve güvenliğinin korunması doğrultusunda tedbirler almak ve durum analizi yapmak.
  5. Olağanüstü hallerde, sıkıyönetim, seferberlik veya savaş hali ilanlarda görüş tespiti eder.
  6. Olağan hal ile savaş gerektiren hallerde, savaş sonrası durumlarda özel ve kamu kuruluşlar ve vatandaşlara düşecek topyekün savunma ve milli seferberlik ve diğer konularda planlar yapmak.
  7. Milli Güvenlik milletlerarası antlaşmalarda görüşlerini sunar. Milli Güvenlik Kurulu,  tarafından tedbir ve esasları kurul kararı halinde Bakanlar Kuruluna bildirilir; alınan bu kararlar bakanlarca değerlendirilir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.