Mihrimah Sultan Camii Özellikleri ve Yapılış Hikayesi

Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar'ın en önemli tarihi eserlerinden birisidir. Peki, Mihrimah Sultan Camii'nin mimari özellikleri ve hikayesi nedir?
Mihrimah Sultan Camii Özellikleri ve Yapılış Hikayesi

Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgi

İstanbul’un  en yüksek tepelerinden biri olan altıncı tepede bulunan Mihrimah Sultan Cami, 16. yüzyıl eseridir. Mimar Sinan, Mihrimah Sultan adına İstanbul’da iki yapı inşa etmiş; biri Edirnekapı surlarının dibinde (altıncı tepede) bulunan cami iken, diğeri Üsküdar’da inşa edilmiştir. İstanbul’un altıncı ve en yüksek tepesinde yer alan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nde ise, sarkıt ve minare işlemelerinde saçları topuklarını döven bir kadın tasviri olduğu söylenir. Mihrimah Sultan’ın doğum gününde yani 21 Mart’ta; Edirnekapı’daki caminin tek minaresi arkasından kırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki caminin ardından ay doğmaktadır. Böylece Mihrü Mah gerçekleşmektedir ancak bu hikayenin hiçbir gerçekliği yoktur. Dönemin dedikodularında bile böyle söylentilere rastlanmamıştır.

İşte İstanbul'un tarihine tanıklık eden Mihrimah Sultan Camii hikayesi ve özellikleri;

Mihrimah Sultan Camii Mimari Özellikleri

Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgi

Mihrimah Sultan Camii dikdörtgen planlıdır. Doğu, batı ve kuzeydoğudan birer kapıyla şadırvanlı avluya girilir. Etrafında medrese, mektep, türbe ve hamam yer alır. Tek minaresi vardır ve sağda bulunur. Tek kubbeli olan yapı, dönem sonrası için örnek teşkil edecektir. Kubbe ve kemerlerin içine çok sayıda pencere açıklıkları yerleştirilmiştir.

Yapı hem içten hem de dıştan olağanüstü bir görüntüye sahiptir. Ana kubbe iki yandan galerilerle enine büyütülerek, dönem içinde özgün bir plan anlayışı getirmiştir. Sinan çağının en güzel örneklerinden biri kabul edilen mermer bir mihrap bulunur. Yapının yüksek bir tepeye inşa edilmesinden dolayı, zemini sağlamlaştırmak için Sinan’ın yüzlerce kuyu açtırdığı söylenir. Sıbyan mektebi bugün Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Medrese, sağlık merkezi olarak kullanıldığından iç mimarisinde pek çok değişiklik yapılmıştır. Hücrelerin biri dışında diğerleri, asıl biçimlerini kaybetmiştir.

Mihrimah Sultan Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgi

Cami Üsküdar merkezde, rıhtımda yer almaktadır. Bu yüzden Avrupa Yakası’ndan gelmek isteyenler için tercih edilebilecek en güzel yol deniz otobüsleri olacaktır. Deniz yolu ile Üsküdar’a gelecek olursanız cami sizi iner inmez karşılayacaktır.

Yine Avrupa Yakası’ndan gelecek olanlar için Marmaray alternatifi mevcuttur. Üsküdar’da Marmaray’dan çıkış yapar yapmaz yine Mihrimah Sultan Camii karşınızda tüm güzelliği ile beliriverecektir. Anadolu Yakası’ndan gelecek olanlarsa otobüs, dolmuş ya da minibüslerle Üsküdar sahile gelecek olurlarsa bir iki dakikalık bir yürüyüşle camiye ulaşabilirler.

Mihrimah Sultan Kimdir?

Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgi

İsmi Farsça'da güneş ve ay anlamına gelen Mihrimah Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızıdır. Mihrimah Sultan daha 17 yaşındayken Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa ve Mimar Sinan Mihrimah Sultan ile evlenmek için ona talip olmuşlardır. Ancak Sultan Süleyman kızını Rüstem Paşa'ya verir. Mimar Sinan ise 50 yaşında olmasına rağmen Mihrimah Sultan'a deliler gibi aşıktır. Mimar Sinan sarayın da isteğiyle 1540 yılında Mihrimah Sultan için Üsküdar’da bir cami yapmaya başlar ve camiyi 1548 yılında bitirir. Cami etekleri yerleri süpüren bir kadın şeklinde çizgilerle süslenmiştir.

Benzer İçerik Önerileri
İstanbul'da Gezilecek Yerlerİstanbul'da Bilinmeyen Gizli Yerler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.