Migros Kimin, Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Türkiye'nin en büyük marketler zincirlerinden birisi olan Migros'un sahibi kim, Migros kimin, Migros'un sahibi ne kadar kazanıyor, Migros çalışanların sayısı, Migros'un kurucusu kim? Tüm merak edilen soruların cevapları içeriğimizde;
Migros Kimin, Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Migros'un Sahibi Kimdir, Ne Kadar Kazanıyor?

Migros, yarı toptancı anlamına gelen Mi-Gros kelimelerinden oluşturulmuştur. Gottlieb Duttweiller tarafından 1925 yılında kurulan Migros'un sahibi ilk başta 5 adet aracı seyyar dükkanlar haline getirdi. Dutweiller Migros seyyar dükkanlarında sabun, makarna, pirinç, şeker gibi ürünleri diğer perakendecilerden çok daha ucuza satarak halktan yoğun ilgi gördü. İşini genişletmeye karar verdi ve ürün çeşitliliğini arttırdı.

Migros her geçen gün büyüdü ve satış noktaları arttı. Müşteriler Migros'a yönelmeye başlayınca diğer satıcılar Duttweiller'a baskı yapmaya başladı. Esnafa ve bürokrasiye karşı mücadele veren Duttweiller, bu kadar geniş bir girişimin İsviçre'de şahsi ellerde bulunmasının problem yaratacağını düşünerek kendisine 25.0000 dolar ayırdı ve diğer tüm hisseleri kayıtlı 105.000 müşterisine devrederek Migros'u kooperatif bir şirket haline getirdi. Kendilerinin göz ardı edildiğini söyleyen 30.000 müşteriye daha hisse verildi.

Migros'un Sahibi Kimdir

Migros'un Türkiye'ye gelmesinin en büyük sebebi İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nın yaratmış olduğu enflasyondur. Fiyatların giderek yükselmesi şikayetleri arttırdı ve döneminin Belediye Başkanı ve İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay belediyenin bazı ürünlerin satışına ve teminine başlasması gerektiğini söyledi ve satış noktaları sundu. Tüm bu yapılanlar da olumlu sonuç vermeyince dönemin İstanbul Belediyesi İktisat Müdürü Ferruh İlter, 1953 yılında Duttweillar'a Migros'u İstanbul'da kurması için mektup yazdı.

Bu şekilde Migros artık 1954'te Türkiye'de faaliyete geçti ve seyyar kamyonlarla satışlarını gerçekleştirmeye başladı. 1975 yılında Vehbi Koç'un girişimiyle birlikte Koç Grup, Migros'un çoğu hissesini devraldı ve Migros, Migros Türk adıyla özelleştirildi. Mağazalaşma süreci başlayarak birçok büyük şehirde satış noktaları açıldı. 1989 yılında Migros'un 2 büyük ilde 34 mağazası oldu.

90'lı yıllarda MMM ve MM Migroslar açıldı. Migros markaları ürünlerin de üretimi başladı. Migros Sanal Market açıldı, Migros Club Kart çıkartıldı. 1996'da ilk yurt dışı mağazası Ramstore Bakü'de açıldı. 2000'li yıllara gelindiğinde yurt dışında büyümeye devam eden migros birçok şirketle ortaklık yaparak kendisini büyüttü. Günümüzde Migros'un Ramstore, Macrocenter ve Migros Sanal Market olarak 3 alt markası vardır. Hisseler 2008 - 2010 yıllarında Koç Grubu tarafından Moonlight Perakendecilik'e satılmıştır. 2011 - 2014 yıllar arasında Migros Jet'leri sektöre sokarak büyük adım atmıştır. 2015'te Anadolu Endüstri Holding tarafından şirketin %40.25'i satın alınmış ve Migros'un yeni sahibi Tuncay Özilhan olmuştur. 2016'da İngiltere kökenli olan Tescoyla hisse devri için anlaşma imzalanmış ve 2017'de Kipa'ya ait hisselerin %95'i alınarak Tesco'dan Migros'a devredilmiştir.


Tuncay Özilhan Kimdir?

Migros'un Sahibi Kimdir

Tuncay Özilhan 1947 yılında Kayseri'de dünyaya gelmiştir. Saint Joseph Lisesi'ni bitiren Tuncay Özilhan ardından da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girmiştir. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra Amerika'ya giden Tuncay Özilhan, Long Insland Üniversitesi'nde İşletme alanında uzmanlık eğitimi almıştır. 1977'de babasının kurduğu Anadolu Holding'e ait Erciyas Biracılık firmasında Genel Müdür olarak çalışmaya başlamıştır. Sonra Anadolu Anadolu Endüstri Holding Genel Koordinatörlüğü ve Endüstri Holding Bira Grubu Koordinatörlüğü yapmış, 1984 yılında Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanlığı'na gelmiştir. 2007 yılında Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan Özilhan günümüzde de aynı görevi yapmaktadır. Anadolu Grubu'nda olan görevinin yanı sıra Efes Biracılık, McDonalds Restoran İşletmeleri, Anadolu Elektronik (Samsung), Efes Pazarlama, ABank, Alternatif Yatırım, Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi, Tarbes, Coca Cola İçecek ve Anadolu Termik Santralleri'nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yapmakta.


Tuncay Özilhan Nereli?

Migros'un Sahibi Kimdir

Tuncay Özilhan Kayseri'lidir. 1947 yılında Kayseri'de dünyaya gelmiştir. Migros'un sahibi olan Türk iş adamı Tuncay Özilhan İzzet ve Türkan çiftinin çocuğudur. 


Tuncay Özilhan Kaç Yaşında?

Migros'un Sahibi Kimdir

1947'de dünyaya gelen Tuncay Özilhan'ın 3 çocuğu vardır. 1 oğlu İzzet Özilhan, 2 kızı İpek Özilhan ve Türkan Özilhan'dır. 


Migros'un Kaç Şubesi Var?

Migros'un Sahibi Kimdir

Migros'un 2016 yılında Türkiye'de 1513 tane Migros, 23 tane 5M Migros, 39 tane Macro Center şubesi vardı. Yurt dışında ise 39 tane Ramstore adında şubesi bulunan Migros'un 2019 yılında 2186 şubesi olmuştur. Günümüzde kaç tane olduğu bilinmese de Migros her yıl bünyesine en az 39 şube katmaktadır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum