Mide Fıtığı Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Her yaşta görülebilen mide fıtığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte mide ve diyafram fıtığı hakkında tüm merak edilenler...
Mide Fıtığı Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Mide Fıtığı Nedir?

Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı, karın bölgesinde yer alan doku ve kasların diyafram açıklığından faydalanarak göğse doğru ilerlemesi ve çıkıntı oluşturmasına verilen isimdir. Diyaframdaki açıklık nedeniyle oluştuğu için rahatsızlığa diyafram fıtığı da denilir. Oluşan şişkinlik veya çıkıntı yemek borusuna doğru ilerlediği için pek çok rahatsızlığa neden olabilir.

Diyaframda mideye bağlanmadan önce yemek borusunun geçtiği küçük bir açıklık bulunur. Bir diyafram fıtığında, karın dokuları bu açıklıktan göğse doğru ilerler. Küçük bir mide fıtığı genelde sorun yaratmaz.

Fıtık ileri seviyedeyse, farklı rahatsızlıklar da ortaya çıkar. Bunların arasında yemek ve mide asidinin yemek borusuna kaçması, reflü ve mide ekşimesi bulunur. Bazı önlem ve tedaviler semptomları hafifletir ancak kesin çözüm için ameliyat gereklidir.

Mide Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

 Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı belirtileri arasında şişkinlik, göğüste yanma ve ağrı, mide asidinin ağza gelmesi, mide ekşimesi, yutmada zorluk çekme, ağızda acı tat ve koku, ağır kaldırırken göğüs kafesinde ağrı ve gerginlik yer alır. Hastalık tedavi edilmedikçe belirtiler ilerleyebilir ve çeşitli mide sorunları da ortaya çıkabilir.

İleri seviye mide fıtığı olan kişilerde nefes darlığı, mide kanaması ve kan kusma gibi ciddi belirtiler de görülebilir. Bu gibi durumlar ciddiye alınmalı ve acil müdahale için kısa sürede hastaneye başvurulmalıdır.

Mide Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, mide fıtığı hastalığının kesin nedeni bilinmese de öksürme, kusma, ağır nesne kaldırma ve bağırsak hareketleri sırasında gerilme gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini söylemektedir. Op. Dr. Kurt ayrıca aşırı kilo, yaşlanma, sigara içme gibi durumların bu hastalığı tetiklediğini belirtir.

Mide Fıtığı Nedir?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kurt, diyafram fıtığı ile semptomların şiddetinin büyüklüğüne, nedenine ve ilgili organlara bağlı olarak değişebileceğini söylemektedir. Genellikle trafik kazası nedeniyle künt yanmalar, göğüste veya karında cerrahi prosedürler, diyafram bölgesini etkileyen düşmeler, bıçaklanma yaraları ve ateşli silah yaralarına bağlı olan kişilerin risk faktörü altında olduğunu hatırlatır.

Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Mide Fıtığı Nedir?

Mide fıtığı tedavisinde ilk olarak düzenli beslenme ve asit düzenleyici ilaçlar önerilir. Tedavi sürecinde hastanın asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınması, geç saatlerde yemek yememesi ve yemek yedikten sonraki 3 saat uyumaması önemlidir. Bu sayede mide sağlığı korunur ve mide fıtığının neden olduğu belirti ve hastalıklar hafifler.

Ameliyatsız mide fıtığı tedavileri yeterli olmaz ve mide fıtığı ileri seviyelere ulaşırsa cerrahi operasyon gerekebilir. Mide fıtığı ameliyatları genelde laparoskopik yöntemlerle yapılır. Küçük bir kesi açılarak karın bölümünde fıtık oluşturan bölgeye ulaşılır. Fıtıklaşan bölüm doğal yerine getirilir ve tekrar fıtık oluşmaması için önlemler alınır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mide Fıtığına İyi Gelen BesinlerFıtık Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Fıtıktan Korunmanın YollarıKasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Mide fıtığı tedavi edilmezse reflü gibi şikayetler artar ve yemek borusu mide asidi yüzünden gittikçe yıpranır. Kötüleşen durum hastayı yemek borusu kanseri yapabilir. Öte yandan belirtiler ilerlediğinde tedavi süreci de zorlaşır ve uzun sürer. Bu sebeple mide fıtığı için erkenden önlem alınması önemlidir.

Mide fıtığı zamanla geçer mi?

Mide fıtığı önlem almadan zamanla geçmez. Mide fıtığı tedavisine başlanırsa, yiyecek ve içeceklere dikkat edilirse ve mide asidi düzenlenirse belirtiler yok olabilir. Beslenmeye dikkat ederek ve doktorların tavsiyelerine uyarak mide fıtığı sorununu çözebilirsiniz. Kesin çözüm ise cerrahi müdahaledir.

Mide fıtığı için ne iyi gelir?

Mide fıtığına mide asidini dengeleyen besinler iyi gelir. Bunlar arasında patates, kuşburnu çayı, havuç suyu, fasulye, papatya çayı, elma çörek otu ve keten tohumu gibi besinler yer alır. Tedavi sürecinde asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılması ve mideyi yormayan sağlıklı şeylerin tüketilmesi önemlidir.

Mide fıtığı ağrısı nereye vurur?

Mide fıtığı ağrısının en çok belirti gösterdiği yer göğüs kemiğinin arkasıdır. Yemek borusuna kaçan mide asidi ve gıdalar nedeniyle borunun geçtiği bölgede yanma ve ağrı hissedilebilir. Bu belirtiler reflü ile karıştırılabilir ama reflüye mide fıtığı sebep olmuş olabilir. Bu tür şikayetleriniz varsa doktora görünerek sorunun ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Mide fıtığı ameliyat gerektirir mi?

Her mide fıtığı ameliyat gerektirmez. Durum çok ilerlememiş ve hafif belirtilerle seyrediyorsa ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanır. Hastanın tedavilere ve önerilere uyması önemlidir. Eğer tedavilerle mide fıtığı belirtileri iyiye giderse cerrahi işleme gerek kalmaz. Aksi halde tek çözüm ameliyattır.

Mide fıtığı nefes darlığı yapar mı?

Mide fıtığı çok ileri seviyelere ulaşmış ve büyüyen fıtık göğse baskı yapmaya başlamışsa bu durum nefes darlığına neden olabilir. Bu durum nefes darlığının yanında ülsere de sebebiyet verebilir. İleri seviyelere ulaşan dev mide fıtıklarına mutlaka cerrahi müdahale gereklidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.