Microsoft Lumia 535 İnceleme

Microsoft’ un kendi adıyla piyasaya sunduğu giriş sınıfı telefonu Lumia 535 kullanıcısına neler sunuyor? Uygun fiyatıyla dikkat çeken telefonu kimler almalı? Lumia 535 nasıl? Telefon hakkında merak edilen detayları inceledik.
Microsoft Lumia 535 İnceleme

MİCROSOFT LOGOLU TELEFON

Microsoft, Nokia’ yı aldığından beri telefonlarda Nokia ya da Lumia ibarelerine yer vermeye devam ediyordu. Önce Nokia’ yı, daha sonra Lumia’ yı telefonlarından kaldırarak Microsoft yazılı telefonlar üretmeye başladı. Üretilen telefonların ilki olan Lumia 535, giriş sınıfına hitap eden özellikleriyle ve uygun fiyatıyla dikkat çekti. Microsoft Lumia 535 için piyasaya çıktığı anda müjde vermeyi de ihmal etmedi. Merak edilenler ve tüm detaylar bu yazımızda…

 

LUMİA 535 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

- 5 inç 540p qHD çözünürlüğe sahip IPS LCD ekran

- %67.9 ekran gövde oranı ve Gorilla Glass 3 ekran

- 1.2 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 200 İşlemci

- 1 GB Ram ve Adreno 302 grafik İşlemci

- 8 GB dahili hafıza ve 128 GB MicroSD kart desteği

- 5 MP tek led flaşlı ana kamera ve 480p video kaydı

- 5 MP geniş açılı ön kamera ve 480p video kaydı

- 1.905 mAh çıkarılabilir batarya

- Microsoft Ofis uygulamaları ve Windows Phone 10 işletim sistemi

 

TASARIM VE EKRAN

lumia-535-ekran.png

Telefonun tasarımı diğer Lumia modelleriyle benzerlikler içeriyor. 5 inç qHD ekranıyla 540x960 piksel çözünürlük sunuyor. Bu çözünürlük inç başına 220 piksel demek. Ekranın bu değerlerine bakınca rakiplerine nazaran geride kaldığını görüyoruz. Görüntülerdeki keskinlik düşük ve pikseller çıplak göz ile net görülebiliyor. IPS LCD tabanlı ekranda çizilmelere ve kırılmalara karşı Gorilla Glass 3 kaplama teknolojisi kullanılmış. Ayrıca ekranın çevresindeki boşluklar kalın tutulmuş. Lumia 535 ekran/gövde oranı %67.9 ile rakiplerine göre düşük kalıyor.

lumia-535-mavi-kapak.jpg

Köşeleri yuvarlatılmış tasarımı olan telefonun sağ tarafında güç ve ses tuşları yer alıyor. Bu tuşlar haricinde telefonda başka fiziksel tuş mevcut değil. Telefonun arka tasarımı yeni nesil Lumia tasarımlarından izler taşıyor. Kameranın dışa çıkıntılı yapısı dikkat çekiyor. İnce bir telefon olmamasına rağmen kamera dışa doğru tasarlanmış. Kameranın solunda led flaş yer alıyor. Tam ortada dikey vaziyette konumlandırılmış Microsoft logosu mevcut. Aynı hizada alt tarafta ise hoparlöre yer verilmiş. Arka kapağın çıkarılabilir olduğunu ve farklı renk seçeneklerine sahip olduğunu ekleyelim.

 

LUMİA 535 KAMERA VE PERFORMANS

lumia-535-kamera.jpg

Lumia 535’ in ana kamerası 5 MP çözünürlüğe sahip. F/2.4 diyafram değerine sahip kamera otomatik odaklanma yapabiliyor. 480p qHD video kaydı yapabilen arka kamera bu konuda iddialı değil. Karanlık ortamlarda daha iyi fotoğraflar çekebilmek için led flaşa sahip. Gün ışığı altında iyi fotoğraflar çekebilen ana kamera gece çekimlerinde ne yazık ki iyi performans gösteremiyor. Ön kameraya baktığımızda onun da 5 MP ve geniş açılı lense sahip olduğunu görüyoruz. Ön kamera ile de 480p qHD videolar kaydedebiliyorsunuz. Telefonun önünde ve arkasında aynı kameraların kullanıldığını söyleyebiliriz. Ön kameranın geniş açılı olması ve Lumia Kamera yazılımı sayesinde arka kameraya göre daha iyi performans sergilediğini ekleyelim.

lumia-535-islemci.jpg

Telefonda kullanılan 1.2 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 200 MSM8212 işlemciye 1 GB ram bellek eşlik ediyor. Grafik işlemci tarafında Adreno 302 görev alıyor. 8 GB dahili hafızası bulunan telefon 128 GB’ ye kadar microSD kart desteği sunuyor. Fiyatı düşük tutmak için dahili hafızayı düşük tutan Microsoft, gelecek eleştirilerin önüne geçmek için hafıza kartı desteğini yüksek tutmuş diyebiliriz. Giriş seviye işlemcinin Windows Phone işletim sistemi ile takılma ve kasılma olmadan çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak oyun performansı konusunda aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.

lumia-535-turuncu.jpg

Yukarıda Microsoft’ un sürprizinden bahsetmiştik. Telefon tanıtıldığında Windows Mobile 8.1 yüklü geleceği söylendi. Sonra Microsoft tarafından Windows Mobile 10 güncellemesi alacağı haberi verildi. Lumia 535, giriş seviye olmasına rağmen kullanıcılarına Windows Mobile’ nin en yeni işletim sistemini kullanma imkanı sunacak.

1.905 mAh batarya kapasitesi bulunan cihaz, 13 saat konuşma 8 saat ekran süresi vaat ediyor. Yukarıda arka kapağın değiştirilebildiğini söylemiştik. Aynı şekilde telefonun bataryası da çıkarılabiliyor. Bu özelliğin telefona artı kattığını söyleyebiliriz.

 

LUMİA 535 FİYAT VE YORUM

lumia-535-fiyat.png

Microsoft Ofis programları, Here Drive+ ve dahili radyo gibi uygulamalarıyla öne çıkan telefon ne yazık ki 4.5G desteğine sahip değil. Microsft Lumia 535 fiyatı 500 TL civarında seyrediyor. İnternette 500 TL altında fiyatlara bulunabileceğini de belirtelim.

 

Editör Yorumu: Düşük performanslı işlemci Windows Phone işletim sistemiyle yeterli performansı sunuyor. Arka kamera ve ekran bu sınıf için yeterli olsa da daha iyi olabilirdi. 500 TL fiyatıyla ve akıcı işletim sistemiyle Lumia 535, tam anlamıyla baba telefonu olarak tabir edilecek türden…

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.