Mevlana Kimdir? Mevlana Celaleddin Rumi Eserleri ve Sözleri

Eserleriyle günümüze kadar gelmeyi başaran Mevlana hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte Mevlana Kimdir? Mevlana Celaleddin Rumi Eserleri ve Sözleri
Mevlana Kimdir? Mevlana Celaleddin Rumi Eserleri ve Sözleri

Özellikle Mesnevi adlı eseriyle hala adından söz ettiren Mevlana Celaleddin Rumi’nin biyografisini sizler için hazırladık. İşte Mevlana Celaleddin Rumi Kimdir? ve Mevlana Eserleri ve Sözleri hakkında bilgi.


Mevlana Kimdir?

Mevlana Kimdir

Doğum yeri hakkında kesin bir bilgi olmasa da 30 Eylül 1207 tarihinde Horasan’ın Belh kentinde ya da günümüzde Tacikistan bölgesinde yer alan Vahş köyünde dünyaya gelmiştir. Alimlerin Sultanı adıyla tanınan babasının ismi Muhammed Bahaaddin Veled, annesinin ise Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun’dur.

O dönemde yapılan Moğol istilası ve Mevlana’nın babasının karıştığı siyasi olaylar sebebiyle doğduğu Belh kentinden ailesiyle birlikte ayrılma kararı almışlardır. 1212 yılında başladıkları göç sırasında Mekke, Bağdat, Nişabur ve Şam gibi şehirlerden geçerek ilk olarak anadolu’da Malatya’ya gelmişlerdir. Daha sonra Erzincan’a geçerek Karaman ilçesinde yeni hayatlarını yavaş yavaş oluşturmaya başlamışlardır. 18 yaşlarında Gevher Banu ile Mevlana babası tarafından evlendirilmiştir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Bahaaddin Veled’e Konya’ya gelmesi adına davet gelmiştir. Konya’da Bahaaddin Veled’i kapılarda karşılayan Alaaddin Keykubat, daha sonra kendisine medrese yaptırmıştır.

1231 yılında ölen Bahaaddin Veled’in yerine Mevlana Konya’da yapılan medresede ders vermiştir. Kendisini geliştirmek için Halep ve Şam’da ders aldıktan sonra tekrardan Konya’ya geldi ve eğitim vermeye başlamıştır. Yaşamı boyunca 2 evlilik yapan Mevlana’nın toplamda 4 çocuğu bulunmaktadır. İlk eşinden Sultan Veled ve Alaaddin adında çocukları olmuştur. Vefat eden eşinden sonra Kira Hatun ile evlenen Mevlana’nın Emir Muzaafferudun Alim Çelebi ve Melike Hatun isminde 1 kız 1 erkek çocuğu dünyaya geldi. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kökeni günümüze kadar gelmiştir ve Çelebi soyadlarını taşımaktadırlar.

17 Aralık 1270’de ölen Mevlana, 66 yaşındaydı. Cenazesine birçok insan katılım sağlamıştır. Bu toplam içerisinde Gayrimüslimler bulunmuştur. Müslümanlar tarafından gitmeleri istese de kendileri kalmayı tercih etmiştir. Yazdığı eserler Konya’da bulunan Mevlana müzesi içerisinde korunmaktadır.


Mevlana Sözleri

Mevlana Sözleri

Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi; değişimin mührüdür. (Hz. Mevlâna)

Gönlüm gürültüsüz, patırtısız, harfsiz, sessiz bir söz istiyor! -Hz. Mevlâna

Sır gibi seversen eğer muradın gerçekleşir. Çünkü tohum toprağa gizlenirse yeşerir.

Senin dünyaya bakan penceren kirli ise, benim çiçeklerim sana çamur görünür.

Sevenler en sonunda bir yerlerde buluşmazlar. Onlar en başından beri birbirlerinin içindedirler.

Mevlana’nın aşk ile ilgili söylediği en güzel ve en etkileyici sözlerinden birkaç tanesini listeledil.


Mevlana Eserleri

Mevlana Eserleri

  • Mesnevi
  • Büyük Divan
  • Fihi Ma-Fih
  • Mecalis-i Seb’a
  • Mektubat

Mevlana, eserlerinin hepsini Farsça olarak yazsa da Türkçe, Arapça ve Rumca’da kullanmıştır.


Mevlana Ne Demek?

Mevlana Ne Demek

Türkiye’de isim olarak bilinse de Mevlana kelimesi Arapça’dan gelen takma addır. Bu unvan Mevla sözcüğünden gelmektedir, anlamı da Mevlamız ve efendimizdir. Eski dönemlerde saygı duyulan kişiye karşı kullanılmaktaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.