Metafor Ne Demek?

Son zamanlarda birçok kez duyduğumuz metafor kelimesinin anlamını bu yazımızda araştırdık ve derledik. Metafor nedir, metafor ne demek? Gibi sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Metafor Ne Demek?

Metafor Nedir?

Metafor, bir sorunu, durumu veya vakayı başka bir şekilde ifade etmek için kullanılan bir tabirdir. Bir şeyi başka bir şeyle anlatmanızı sağlar.

Mecaz sanatıyla cümleye anlam, güçlülük ve derinlik kazandırılır. Metaforlar dolaylı yoldan anlatımı sağladığı için mesajın kişiselleştirilmeden iletilmesini sağlar. Bu yüzden de bilinç altı kırılır ve mesaj kişinin bilinçaltına işlenir.

Metafor Ne Demek


Metafor Örnekleri

  • Mehmet Akif Ersoy: "Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!" derken Türk bayrağını anlatmak için hilali kullanmıştır.
  • Mehmet Akif Ersoy: "Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!" derken aynı şekilde yine Türk bayrağını anlatmak için bu sefer al sancağı kullanmıştır.
  • Şair: "Irmağın ağzı" derken onu bir insan uzvuna benzeterek metafor yapmıştır.

Metafor'un Yararları Nelerdir?

  • Öğrencilerin eğitim ortamına katılımını sağlar.
  • Öğrenen kişilerin düşünme yetilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yardımcı olur.
  • Problem çözme ve bilimsel düşünme yeteneklerini geliştirir.
  • Bilimsel kavramların öğrenilmesini, akılda uzun süre tutulmasını kolaylaştırır.
  • Anlaşılması zor olan soyut kavramların somut hale getirilmesi kullanışlıdır.

Metaforik Düşünme Ne Demek?

Metaforik düşünme, anlamak ve anlatılmak istenilen nesne, bilinti, şekil, olgu bilgi ve anlamı başka bir disiplin alanı içerisindeki kavramlara benzeterek açıklama ve anlatma biçimi olarak söylenebilir.


Metafor Nerelerde Kullanılır?

Metafor, bir söz sanatıdır. Benzetme ve mecaz birlikteliği ile ortaya çıkan ve anlatımı daha etkili kılan metafor sanatı, sunumlarda, şiirlerde, öğretme yönteminde, sinema filmlerinde ve bilimsel çalışmalarda kullanılır. En çok kullanıldığı yerler ise reklamlardır. İnsanların bilinçaltına girmek için yapılır.


Metaforun Özellikleri

Metafor eğitimde kullanılırsa çok yararlı olabilir. Öğrencilerin eğitim ortamlarına daha çok katılmalarını sağlayabilir. Metafor soyut kavramları ve konuları daha somut bir şekilde anlatmaya yarar. Konuların akılda kalıcılığını arttırarak öğrencilerin problem çözme, yaratıcı düşünme yeteneklerini oldukça geliştirir. Metafor, ufak bir nesne ya da örneklem üzerinden, bir ideolojiyi anlatacak kadar güçlü bir dil becerisidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.