Mesleğe Yöneltme ve Mesleki Eğitim

Amacı, milli iş gücü kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını dikkate almak şartıyla, bireyin işinden memnun olması ve şahsi gelişimi için kendisine şartların sunulmasıdır.
Mesleğe Yöneltme ve Mesleki Eğitim

Mesleğe Yöneltme

1- Gençler

İş piyasasında iş gücünün meslekler arasında en uygun dağılımını sağlama, herkesin kendisinde doğuştan var olan ve sonradan geliştirilmiş bulunan kabiliyetlerine en uygun mesleği seçebilmesiyle mümkündür. Türkiye'de iş gücünü mesleğe yöneltme görevi İŞKUR'a verilmiştir.

2- Sakatlar

Sakatların, maddeten ve manen tedavi edilerek hayata yeniden hazırlanması tıbbi müdahale ve bakımı gerektirir. İşin bu safhasına rehabilitasyon denir. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde %6 olarak belirlenen toplam oranın yarısından az olmamak koşuluyla özürlü işçi çalıştırmak durumundadırlar.

3- Eski Hükümlüler

Mahkumiyeti biten kişilerin yeniden hayata kazandırılmalarını sağlamaya dönük hizmetleri olan ve iş bulmada, aile ilişkilerini kuvvetlendirmede rehberlik yapan Patrona Kanunu çıkarılmıştır.

4- Kimsesiz Çocuklar

1828 sayılı "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu" ile 0-12 yaş grubunda bulunan çocuklar için çocuk yuvalarında, 13-18 yaş grubunda çocuklarsa yetiştirme yurtlarında korunup yetiştirilmektedir.

5- Özürlü Çocuklar

6- Yaşlılar ve Dullar

 

Mesleki Eğitim

Mesleğe yöneltmede olduğu gibi iktisadi ve iktisat dışı neticeler, ferdi ve sosyal hedeflerle birlikte ele alınır. Bu eğitim sistemi, meslek okullarından başlayarak okul içi eğitim sisteminde sarfedilen gayretlere, işletme içi seminer ve kurslara, İŞKUR tarafından tertip edilen iş başında eğitim programlarına kadar çeşitli faaliyetleri içerir.

 

Mesleki Eğitimin Önemi Kalkınmaya Etkisi

Milli geliri artan milletler milli refah tedbirlerini geliştirmekte, asgari, fiziki ve kültürel ihtiyaçların daha iyi karşılanması ve seviyesinin geliştirilmesi yönünde çalışmaktadır. Çocukların fabrikalarda çalıştırılması yerine eğitim kurumlarında yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Yaşlıların emeklilik yaşı düşünülerek yıpranan insanların daha erken dinlenebilmesi temin edilmektedir.

Mesleki Eğitimle İlgilenen Kuruluşlar

- İşçi eğitimiyle ilgilenen kuruluşlar

- İşveren eğitimiyle ilgilenen kuruluşlar

- Resmi organlar

- Üniversiteler

- Bağımsız ihtiyari organlar

- Milletlerarası organlar

 

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.