Meryem Ana Festivali

Gökçeada'da her yıl düzenlenen Rumlar tarafından düzenlenen Meryem Ana Festivali, bu sene de renkli bir şekilde kutlandı.
Meryem Ana Festivali

Gökçeada'da her yıl Rumlar tarafından düzenlenen Meryem Ana Panayırı, Meryem Ana'nın ölüm günü olan 15 Ağustos'un kutlanmaktadır. Festivalde Yunanistan'da ve başka ülkelerde yaşayan adalılar, onların çocukları ve torunları bir araya gelmektedir. 

Hristiyan inanışında azizlerin ölüm günü, şenlik gibi kutlamaktadırlar. Meryem Ana'nın ölümsüzleşip göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos'un anıldığı Meryem Ana Festivalinde, dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş insanlar Gökçeada'da kutlama yapmaktadır. Tepeköy'de gerçekleşen festival, kültürel karşılaşmalar şenlik havasında gerçekleşmektedir.

Eskiden geleneklere göre, 14 Ağustos sabahında köyün gençleri kapıları çalarak, kapıyı açanın üstüne su, un, domates, yumurta gibi şeyler atarlarmış. Bunun bir şaka olduğunu herkes bildiği için kimse darılıp gücenmezmiş. 

Gökçeada Rum Festivali

Hala devam eden geleneklere göre, 14 Ağustos gecesi hayvanlar kesiliyor ve kazanlarda yemekler pişirilerek hazırlıklar başlamaktadır. 15 Ağustos'da köyün meydanına kurulan kazanlarda yemek, tatlı, şarap dağıtılarak toplu halde yeniliyor. Sonra ise dans, şarkılar başlıyor. Sabaha kadar hep beraber eğlenceleri devam ediyor.

Sermin İNAN - Dilara KARACA / NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.