Mersin'in Neyi Meşhur? - Mersin'in 16 Yöresel Yemeği

Mersin, lezzetli et yemekleri ve farklı tatlıları ile iştah kabartıyor. Bu sebeple Mersin'e gittiğinizde tatmanız gereken lezzetleri sizin için listeledik.
Mersin'in Neyi Meşhur? - Mersin'in 16 Yöresel Yemeği

Kendisi gibi sıcacık insanları, tarihi ve doğal güzellikleri, lezzetli mutfağıyla gidip görmeye değecek olan Mersin, etten balığa kadar oldukça farklı bir yemek deneyimi sunuyor. Baharatın, acının ve lezzetli sosların hakim olduğu Mersin mutfağı, şehri ziyaret etmek için yeterli sebepler arasında bulunuyor.

Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, ''Mersin yemekleri neler?'', ''Mersin'de ne yenir?'' ve ''Mersin'in meşhur lezzetleri neler?'' diye merak edenler için şehrin yöresel tatlarını barındırıyor.

İşte Mersin'in meşhur lezzetleri...

Tantuni

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in en meşhur yemeği arasında bulunan tantuni, herkesin severek yediği lezzetlerden biri. Dana etinin küçük küçük doğranarak hazırlandığı tantuni, sac üzerinde uzun saatler boyunca kendine özel sos ve baharatlarıyla pişiriliyor. Her ısırıkta insanı kendinden geçiren tantuni, hemen hemen tüm şehirlerde yapılsa da en lezzetlisini yemek için Mersin'e gitmeniz gerekiyor. Mersin yemekleri arasında bulunan tantuni, incecik lavaşlara konularak her ısırmada limon sıkılarak yeniliyor.

Topalak Çorbası

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Türkiye'nin birçok yöresinde yapılan topalak çorbası, Mersin'in meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Yapımında hazırlanan yuvarlak bulgur köfteleri, nohut ve kuşbaşı etle birleşerek lezzetli hale geliyor. Mersin'de genellikle acı biberle hazırlanan bu yemek, çorba olmasına rağmen tek başına doyurucu oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Topalak Çorbası Tarifi

Batırık

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in meşhur lezzetleri arasında bulunan batırık, bulgurla hazırlanan bir yemek. Malzeme bakımından mercimek köftesini anımsatsa da bambaşka bir lezzet sunuyor. Mercimek köftesine göre daha sulu bir kıvama sahip olan Mersin'e özgü bu lezzet, şehirde altın günlerinde en çok yapılan yemekler arasında bulunuyor.

Kerebiç

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in meşhur tatlısı olan kerebiç, özellikle Ramazan ayında çok yenilmektedir. İrmikle hazırlanan bu tatlının içine ise Antep fıstığı veya ceviz konuluyor. Servis edilirken kerebiçle beraber sunulan köpük, çöven otundan özel olarak hazırlanıyor. Mersin'e gittiğinizde yöresel lezzetleri yemek istiyorsanız kesinlikle kerebiçi ilk sıralara almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kerebiç Tarifi

Sıkma

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin kahvaltılarında her zaman baş köşede duran sıkma, peynir veya patatesle yapılıyor. Mersinliler tarafından çok sevilen bu lezzet, elde açılan yufkaların içine harcın doldurulmasıyla hazırlanıyor. Yörüklerden geldiği bilinen bu lezzet, Mersin gezinize başlamadan önce kahvaltıda lezzet yolculuğu yapmanızı sağlıyor.

Mamül

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in meşhur tatlıları arasında bulunan mamül, çay saatlerinde en çok tüketilen lezzetler arasında bulunuyor. İç dolgusunda püre haline getirilmiş hurma bulunan mamül, özel tahtalarıyla şekillendiriliyor. Mersin merkezde hemen hemen her pastane ve fırında kolayca bulabileceğiniz bu lezzeti sadece emekle kalmayıp eve dönüşte de almanız gerekiyor.

Tarsus Kebabı

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in meşhur yemekleri arasında bulunan Tarsus kebabı, lezzetiyle hafızalarda yer ediniyor. Görünüş olarak Adana kebabı anımsatsa da içinde yer alan soğan ve lezzetinin farklılığından dolayı tadına bakıldığında ayrım yapılabiliyor. Mersin'de ne yenir diye merak edenler için önereceğimiz Tarsus kebabı, tekrar tekrar yemek isteyeceğiniz bir lezzete sahip.

İçli Köfte

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Bütün Güneydoğu illerinde olduğu gibi Mersin'de de meşhur olan içli köfte, yuvarlak şekilde hazırlanıyor. İçerisine ceviz eklenmeden yapılan bu içli köfte yağda kızartılarak hazırlanıyor. Misafir geldiğinde, altın günlerinde, akşam yemeklerinde vazgeçilmez olan bu lezzet, Mersin'de tatmanız gereken yemekler arasında bulunuyor.

Silifke Yoğurdu

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in Silifke ilçesiyle markalaşan ve şiirlere, şarkılara kadar konu olan bu yoğurt, kıvamıyla ve lezzetiyle diğer yoğurtlardan ayrılıyor. Toroslarda otlayan keçi sütüyle yapılan bu yoğurt, çiğ tanesiyle köy kadınları tarafından mayalanıyor. Mersin'e geldiğinizde Silifke'nin bir köyüne giderek tatmanız gereken bu lezzet, neden tüm Türkiye'de ünlü olduğunu tek bir kaşıkta hissettiriyor.

Dövme Pilavı

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Aşurelik buğdaydan hazırlanan dövme pilavı, hem tavuk hem de kırmızı etle yapılabiliyor. İçerisine nohut ve et eklenerek hazırlanan bu lezzet, doyurucu olmasından dolayı kalabalık sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında bulunuyor.

Cezerye

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'e gittiğinizde mutlaka tatmanız ve hatta dönüşte yanınıza almanız gereken lezzetler arasında bulunan cezerye; havuç, zerdeçal, zencefil, karanfil, tarçın, Antep fıstığı veya ceviz gibi malzemelerin buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Mersin'in meşhur lezzetlerinden olan cezerye, kahve veya çayın yanına çok güzel eşlikçi oluyor.

Tarsus Lahmacunu

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'e özgü yöresel yemeklerden biri olan Tarsus lahmacunu, coğrafi işaret belgesine sahip bir lezzettir. Mayalı hamurla yapılan bu lahmacun, minik boyutundan dolayı yedikçe yediriyor. Üzerine kaşar rendesi konularak servis edilen bu lahmacun, Mersin'deki bütün kebapçılarda kolayca bulunabiliyor.

Kaya Koruğu Turşusu

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin'in Silifke ilçesine çok sevilen kaya koruğu turşusu, özellikle balık yemeklerinin yanında tercih ediliyor. Deniz kenarında yetişen kaya koruğundan yapılan bu turşu, sarımsak, üzüm sirkesi, kaya tuzu ve zeytin yağı ile hazırlanıyor.

Karsambaç

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Dağlardan toplanan temiz kar, pekmez ve Akdeniz meyvelerinin buluşmasıyla hazırlanan karsambaç, Mersin'in meşhur tatlıları arasında yer alıyor. Özellikle mersin sıcaklarında iç ferahlatan bu lezzet, üzerine dökülen şurupla bambaşka bir tada kavuşuyor.

Gövelez Yemeği

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Mersin yemekleri arasında bulunan gövelez yemeği, sadece bu yörede yetişen gövelezden yapılmaktadır. Gövelezlerin doğranarak salça, et ve nohutla birleşmesiyle hazırlanan bu lezzet, Mersin'in en sevilen yemekleri arasında bulunuyor.

Kaynar

Mersin'in Meşhur Lezzetleri

Karanfil, kakule, yenibahar tohumu, tarçın, havlıcan, zencefil ve karabiber gibi 7 çeşit baharatla hazırlanan kaynar, Mersin'de yeni doğum yapmış annelere ve ziyarete gelenlere ikram ediliyor. Tam bir şifa kaynağı olan bu içecek kış aylarında hem iç ısıtıcı hem de vitamin deposu olduğu için çok tercih ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mersin'de Gezilecek YerlerMersin'in En İyi Otelleri
Mersin Hakkında Bilgiİstanbul - Mersin Arası
Ankara - Mersin Arasıİzmir - Mersin Arası

Mersin'in meşhur yemekleri nelerdir?

Mersin'in meşhur yemekleri arasında; Tantuni, Topalak Çorbası, Batırık, Sıkma, Tarsus Kebabı, İçli Köfte, Dövme Pilavı, Tarsus Lahmacunu ve Gövelez Yemeği Mersin'in meşhur lezzetleridir.

Mersin'in meşhur tatlısı ne?

Mersin'in meşhur tatlıları Kerebiç, Mamül, Cezerye ve Karsambaçtır.

Mersin neyi ile ünlüdür?

Mersinin nesi meşhur diye soracak olursanız eğer; tantuni, kerebiç, sıkma, Tarsus kebabı, Silifke yoğurdu, mamül, cezerye, Tarsus lahmacunu ve karsambaç Mersin'in meşhur lezzetleridir.

Mersin'in hediyelik neyi meşhur?

Mersin'e gittiğinizde alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında; buzdolabı magneti, yöresel el sanatları, deri aksesuarlar, el yapımı seramik ve muz lifi ile yapılan hediyelik eşyalar sevdiklerinize alabileceğiniz ürünlerdir.

Mersin'in en meşhur meyvesi nedir?

Mersin'in en meşhur meyvesi Anamur muzudur. Coğrafi işarete sahip olan Anamur muzu diğer muzlara göre farklı bir aromaya sahiptir.

Mersin'in meşhur içeceği nedir?

Mersin'in meşhur içeceği Tarsus şalgamıdır. Adana şalgamına göre farklı bir lezzete sahiptir.

Mersin'in meşhur yerleri neresi?

Mersin'de gezilecek meşhur yerler arasında; Kız Kalesi, Narlıkuyu, Aynalı Göl, Cennet-Cehennem, Yerköprü Şelalesi, Alahan Manastırı, Kanlı Divane ve Mersin merkez görülmesi gereken yerlerdir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum