Medine'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Suudi Arabistan'ın büyük merkezlerinden Medine, her yıl milyonlarca hacı adayını ağırlıyor. Kutsal topraklar olarak bilinen Medine'nin gezip görmeniz gereken yerlerini sizler için araştırdık.
Medine'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Medine Hakkında Bilgi

  • Medine, Suudi Arabistan'da bulunan ve kutsal toprak tabir edilen bölgede yer almaktadır.
  • Bölgenin önceki ismi Yesrib olmakla yanaşı Medine'ye Mezzine, Meddiyne, Medirka gibi adlar da verilmiştir.
  • Suudi Arabistan'ın Mekke'den sonra en önemli dini merkezi konumundaki Medine kenti kültürel ve tarihi açıdan çok değerli zenginliklere sahiptir.
  • Sırasıyla Selçukluların, Eyyubileri, Memlüklerin ve Osmanlı Devleti'nin egemenliğine giren Medine Arap ve Türk-İslam coğrafyası açısından mühim olaylara sahne olmuştur.
  • 1,5 milyondan fazla nüfusa sahip olan Medine, 589 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir.
  • Medine'de suyun önemli bir bölümü tuzludur.
  • Medine’de iklim çok sert değildir; kış­lar serin ve yağmurlu, yazlarsa sıcak geçer.
  • Yakındoğu’nun ilk ca­milerine geniş ölçü de örnek oluşturan Büyük Peygamber Camisi Medine'de bulunmaktadır. Bu ca­mi, Hz. Muhammed’in mezarını da içi­ne alan bir yapı olduğundan ayrıca önem taşır ve birçok kez onarılarak genişletilmiştir.
  • Küba’da yapılmış olan ilk İs­lam mescidi, İki Kıble Camisi Medine'de bulunmaktadır. Bu cami, Hz. Hamza’nın me­zarının bulunduğu cami sayılabilir.

Medine Gezilecek Yerler

  1. Medine'deki gezilecek yerler listesi
  2. Medine'de ne yenir?
  3. Medine'deki müzeler
  4. Medine'de yer alan tarihi mekanlar
  5. Medine'deki turistik noktalar
  6. Medine'deki otel önerileri
  7. Medine gezi rehberi haritası

Mescid-i Nebevi

Peygamber Mescidi olarak da anılan kutsal yapı Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanların yaptığı mescittir. Peygamber Hz. Muhammed (S.A.S) ve yandaşlarının emeği ile 622 yılında yapılmaya başlanan ve 1 yıl gibi kısa sürede tamamlanan Mescid-i Nebevi İslam Dünyası'nın en kutsal dini mekanlarından biridir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in mezarına da ev sahipliği yapan bu mescit 654'te yaşanan afetlerde ağır hasar görmüştür. 

mescid-i-nebevi.jpg

Arap-İslam (Emeviler, Abbasiler) ve Türk-İslam devletleri (Memlükler ve Osmanlı Devleti) tarafından tekrar inşa edilmiştir. 10 minaresi bulunan Mescid-i Nebevi aynı anda yaklaşık 700 bin kişinin ibadet edebileceği devasa bir mescittir. Minarelerin yüksekliği yaklaşık 103 metre olup mescidin yapımında Klasik İslami, Emevi, Abbasi ve Osmanlı mimarisi uygulanmıştır. Medine'nin en değerli yerlerinden biri olan Mescid-i Nebevi halka açıktır.

Mescid-i Nebevi'ye Nasıl Gidilir?

Adres: Al Haram, Medine 42311, Suudi Arabistan

 Mescid-i Nebevi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kuba Mescidi

İslam'ın ilk mescidi olarak bilinen bu kutsal yapı, Peygamber Hz. Muhammed ve beraberindeki Müslümanların Mekke'den Medine'ye göç ettiği sırada konakladığı alanda yapılmıştır. İl olarak Peygamberimiz Muhammed 'in tasarladığı mescit 622 yılında yapılmıştır. Yakın geçmişte ise Mısırlı ünlü mimar Abdel-Wahed El-Wakil tarafından tasarlanarak yeniden oluşturulmuştur. İslam mimarisinin Dünya'daki en eşsiz örneklerinden biri sayılan Kuba Mescidi Medine seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.

kuba-mescidi-001.jpg

Yakın geçmişte ise Mısırlı ünlü mimar Abdel-Wahed El-Wakil tarafından tasarlanarak yeniden oluşturulmuştur. İslam mimarisinin Dünya'daki en eşsiz örneklerinden biri sayılan Kuba Mescidi Medine seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.

Kuba Mescidi'ne Nasıl Gidilir?

Adres: Al Hijrah Rd, Al Khatim, Medina 42318, Suudi Arabistan

Kuba Mescidi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Mescid-i Kıbleteyn

Medine'ye bağlı Vebere Harresi adıyla bilinen bölgede yer alan mescittir. Kelime anlamı olarak 'Çift Kıbleli Mescit' manasına gelir. Önceki ismi bölgede yaşayan Arap kabilesinin adına esaslanarak Beni Selime Mescidi olmuştur.

mescid-i-kibleteyn-001.jpg

Halife Hz. Ömer zamanında restore ettirilen Mescid-i Kıbleteyn, Osmanlı'nın bölgede hakim olduğu dönemde K. Sultan Süleyman'ın emriyle tekrardan inşa edilmiştir. İslam mimarisinin en özgün örneklerinden biri olan şahane mescit mükemmel görüntüsü ve ambiyansıyla her yıl yüz binlerce Müslümanı büyülüyor.

Mescid-i Kıbleteyn'e Nasıl Gidilir?

Adres: Khalid Ibn Al Walid Rd, Al Qiblatayn, Medina 42351, Suudi Arabistan

Mescit-i Kıbleteyn Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Uhud Dağı

Medine toprakları içerisinde yer alan Uhud Dağı 1.077 metre yüksekliği ile Suudi Arabistan'ın en yüksek dağlarından biri olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra Uhud Dağı Mekkeli müştiklerle Müslümanlar arasında geçen ve dağın ismiyle anılan 'Uhud Savaşı'na sahne olmuştur. 

uhud-dagi-001.jpg

Müslümanların mağlubiyeti ile sonuçlanan savaşa Peygamberimiz Hz. Muhammed'in tüm uyarılarına rağmen savaş bitmeden, konuşlandırıldıkları tepeyi galip geldikleri düşüncesiyle terk eden okçu birliklerinin hatası damgasını vurmuştur. İslam tarihi açısından hüsranla yad edilen Uhud Savaşı'nın gerçekleştirildiği dağı ziyaret ettiğinizde farklı duygulara kapılabilirsiniz.

Uhud Dağı'na Nasıl Gidilir?

Adres: Jabal Auhud, Medine Suudi Arabistan


Uhud Şehitliği

Medine'nin kuzeyinde bulunan Uhud Dağı, Mescid-i Nebevi'ye 5 km mesafede konumlanıyor. 110 m yüksekliğindeki Uhud Dağı, aynı zamanda Hicret'in üçüncü yılında müşriklerle gerçekleşen Uhud Savaşı'nın da gerçekleştiği yerdir. Bu savaşta ashab-ı kiramdan 70 kişinin şehit olması ve Peygamber Efendimizin her yıl şehitleri ziyaret etmesi nedeniyle Uhud Dağı da hac ve umre ibadetleri sırasında en çok ziyaret edilen kutsal mekanlardan biridir.

uhud-sehitligi.jpg


Mada'in Saleh

Hicr veya Hegra isimleriyle de anılan Suudi Arabistan'ın Medine Bölgesi'nde bulunan İslam öncesine ait arkeolojik bir site alanıdır. Nabatean Krallığı dönemine ait kalıntıların çoğu MS. ilk yüzyıla aittir. Lihyanite ve Roma izlerine de rastlanan arkeolojik site 'lanetli yer' olarak bilinmektedir. 

madain-saleh-001.jpg

Suudi Hükümeti bölgenin turizmini canlandırmak için çeşitli faaliyetler yapılmaktadır. UNESCO'nun 2008 yılında Dünya Mirası Listesi'ne eklediği Mada'in Saleh Suudi Arabistan'ın ilk Dünya Mirası olması bakımından önemlidir. Geç antik döneme ait yapılar içeren bölgede Nabatean Krallığı'na air süslenmiş 131 adet anıt mezar bulunmaktadır. Medine'nin en önemli tarihi yerlerinden biri olan Mada'in Saleh mutlaka görülmelidir.

Mada'in Saleh'e Nasıl Gidilir?

 


Baki Mezarlığı

Medine'de yer alan ve Müslümanlar açısından çok önemli bir kabristandır. Mescid'i Nebevi yakınlığında bulunan Baki Mezarlığı, Halife Osman ve Şeyh Şamil gibi İslam Dünyası'nın önemli simalarının ebedi istirahatgahıdır. Medine seyahatinizde kolaylıkla ulaşabileceğiniz Baki Mezarlığı'nı ziyaret etmeden kentten ayrılmayın.

baki-mezarligi-001.jpg

Baki Mezarlığı'na Nasıl Gidilir?

Adres: ممر مشاة، Al Haram, Medina 42311, Suudi Arabistan


Yeşil Kubbe

Peygamber Hz. Muhammed (S.A.S) Halifeler Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in mezarları üstüne inşa edilen yeşil renkli kubbedir. Memlük ve Osmanlı dönemlerinde restore edilen tarihi Yeşil Kubbe, Mescidi Nebevi'nin güneydoğu ucunda yer alır.

yesil-kubbe.jpg

Medine'nin sembol yapılarından biri haline dönüşen Yeşil Kubbe Medine gezinizdeki rotalarınızdan biri olmalıdır.


Hicaz Demiryolu Müzesi

Bu kurum 2006 yılında hizmete başlamıştır. 4 bölümden oluşan müzede tarihi Hicaz Demiryolu hattı boyunca faaliyet gösteren vagonlar, trenlerin motorları, çeşitli parçaların sergilendiği müze, ülkenin en önemli demiryolu müzesi konumundadır.

hicaz-demiryolu-muzesi.jpg

Demiryolu aksesuarlarının da sergilendiği kurum kentin Umar İbn Al Khattab Yolu üzerinde bulunmaktadır.


Cennet Bahçesi

Mescid-i Nebevi'nin içinde bulunan Cennet Bahçesi peygamberin Cuma hutbesini verdiği kürsünün bulunduğu alandır. Peygamber Camii içinde yeşil halıların bulunduğu tek kısım burasıdır.

cennet-bahcesi.jpg


Amberiye Mescidi

Amberiye mescidi veya mescid-i Hamidiye eskiden Osmanlı Türk toprağı olan, bugün ise Suudi Arabistan'daki hükümet tarafından eline geçirilen Medine'deki tarihi Osmanlı Türk yapılardan biridir

amberiye-mescidi.jpg

Özellikle Abdülhamit han Mekke ve Medine’ye hizmette ve hürmette kusur etmemiştir. Her hac dönemin de vekiller göndermiştir.

Amberiye Mescidi'ne Nasıl Gidilir?

Adres: 8762 Omar Ibn Alkhtab Rd, Al Mughaisilah, Medina 42315 3959, Suudi Arabistan


Yedi Mescidler

Yedi Mescitler Mekkeli müşrikler ile yapılan Hendek Savaşı'nın gerçekleştiği yerde bulunan mescitlerin olduğu bölgeye verilen isimdir. Peygamber Efendimizin savaş döneminde kendisinin ve sahabinin çadırlarının kurulduğu, namaz kılınıp duaların edildiği noktalar üzerine; Hz. Selman, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz.Sa'd b. Muaz adına yapılmış mescitler burada bulunuyor.

yedi-mescidler.jpg


Hz.Ebu Bekir Mescidi

 Medine musallâsında yer alan mescidlerden biridir. Mescid-i Musallâ’sının kuzeybatısındaki Amîdiyye sokağının başındadır. 

mescid-i-ebu-bekir-es-siddik.jpg

Hz. Ebu Bekir (r.a.) halifeliği sırasında burada bayram namazı kıldırdığı için bu adı almıştır. Bu yerde Peygamber Efendimiz de bayram namazı kıldırmıştır.

Hz.Ebu Bekir Mescidi'ne Nasıl Gidilir?


Medine'de Nerede Kalınır - Otel Tavsiyeleri

Medine de konaklama yerlerini sizin için derledik. En konforlu en iyi hemde ekonomik otelleri tek tek araştırdık.


Crowne Plaza Madinah 

Bu otel Mescid-i Nebevî manzaralıdır. Böylece hacılar yürüyerek veya ücretsiz ulaşım servisiyle doğrudan Mescid-i Nebevî'nin kadın ve erkek girişlerine ulaşabilir. .

crowne-plaza-madinah-.jpg

Medine'nin sadece Müslüman dostu bir bölgesinde yer alan otel, iyi ve özenli personel tarafından sıcak Arap konukseverliği ile ziyaret veya hac için huzurlu bir üs sağlamaktadır

Crowne Plaza Madinah'a Nasıl Gidilir?

Adres: King Faisal Street, Between 1st Ring Road، Medina Suudi Arabistan

Telefon: +966 14 818 5000


Dallah Taibah Hotel

Dallah Taibah'ın tüm odaları klimalı ve ferahtır, bazıları ise Mescid-i Nebevî manzaralıdır. Odaların hepsi düz ekran TV ve emanet kasası ile donatılmıştır. Banyolarda ücretsiz banyo malzemeleri ve terlik vardır.

dallah-taibah-hotel.jpg

Mescid-i Kıbleteyn ve Quba Camii otele 3 km mesafededir. Tesis, Prince Mohammed Havaalanı'na ise 25 km uzaklıktadır.

Dallah Taibah Hotel'e Nasıl Gidilir?

Adres: Madinah Al-Munawarah، Markaziah , Abizar street, In Front Of Gate 25 Of Masjid E Nabwi Sharif، Badaah, Medina 42311, Suudi Arabistan

Telefon: +966 14 829 0055


Anwar Al Madinah Mövenpick

Anwar Al Madinah odaları şık, klimalı, geniş ve moderndir. Tümünde buzdolabı, çalışma masası, uydu TV ve en-suite banyoya sahiptir.

anwar-al-madinah.jpg

Hz. Muhammed Camii’ne yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde Uhud Dağı sadece 4 km, Medine Hurma Pazarı ise 3 km mesafededir. Prince Mohammed Bin Abdullaziz Uluslararası Havaalanı 16 km uzaklıktadır. 

Anwar Al Madinah Mövenpick'e Nasıl Gidilir?

Adres: Al Haram, Medine 42311, Suudi Arabistan

Telefon: +966 14 818 1000


Medine Nerede Ne Yemek Yenir?

Medine'de hangi restoranlarda ne yemek yenir? Medine'nin meşhur yemeklerini sizler için derledik.


Al Tabaq Restaurant - Köri Soslu Tavuk

Mazaya alışveriş merkezi, üç dakika yürüme mesafesinde. Yiyecek kalitesi ve tadı çok güzel turistlerin çok beğendiği bir restorandır.

al-atbaq-restaurant.JPG

Köri soslu yemekler fazlasıyla yer tutmaktadır.

kori-soslu-tavuk.jpg

Al Tabaq Restaurant'a Nasıl Gidilir?

Adres: Al Masani, Medina 42313, Suudi Arabistan
Telefon: +966 14 838 8222


Al Baik Restaurant - Karides

Arabistan’da oldukça meşhur ve yaygın bir restoran zinciri.Ortalama fiyatlar ile hizmet veriyor. Öğün zamanların da ciddi kuyruklar oluyor.

al-baik-restoran.jpg

Ne yediğini bilmek istediğinde tercih edilebilir. Acıktım dediğinizde uğranabilir bir mekandır.

karides11.jpg

Al Baik Restaurant'a Nasıl Gidilir?

Adres: King Faisal Rd, Bani Khidrah, Medina 42311, Suudi Arabistan

Telefon: +966 800 244 2245


Medine'ye Ne Zaman Gidilir?

Medine iklimi ılıktır. Çöl rüzgarlarının etkisinde olmasından dolayı sıcaklıklar çok yüksektir. Bu yüzden Medine'ye gideceklere verilebilecek en iyi tavsiye ocak ayı ile mayıs ayı arasındaki dönem ya da sonbahar ayları olacaktır. Bunun yanı sıra Medine'ye gitmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus kentin Hac döneminde ziyarete kapalı olmasıdır. Medine'nin turistik açıdan en kalabalık olduğu dönemin Ramazan ayı olduğu da aklınızda bulunmasında fayda var.

medineye-ne-zaman-gdlr.jpg

 Suudi Arabistan Gezilecek Yerler

NeOldu.com / Tatil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum