Maskeli Dans: Festima

İsmi Festival International des Masques yani Uluslararası Maske Festivali olan FESTIMA, maskeli ve danslı bir festivaldir.
Maskeli Dans: Festima

Festima'da kostüm giyen kişiler köyleri ve şehirleri sırasıyla gezerler. Bu festivalde takılan çılgın renkli ahşap maskeler hayvanları temsil eder ve inanılır ki maskeyi takan kişi temsil ettiği hayvan ile veya ruh ile birleşmiş olur. Bu yüzden danslarda hayvanların hareketleri taklit edilerek zıplanır, takla atılır ve koşturulur.

festima.jpg

Burkina Faso'da gerçekleşen bu festival, Animist geleneğin izlerini taşır. Buna göre takılan maske, maskeyi takanı müzik ve dans eşliğinde transa geçirerek kişinin ruhunu ele geçirir. Törende kullanılan giysilerde yaprak, tüy, kumaş, post vb. kullanılır ve maskelerin renkleri daha çok siyah ve beyazdır.

festima-002.jpg

Bu yıl Nisan 2016'da Dedougou'da gerçekleşecek olan maskeli dans festivalini üretmek ve maske geleneğini yeniden canlandırmak için bir dernek de kurulmuştur. Festival boyunca ayrıca kabare geceleri düzenlenir ve hikaye anlatıcılarının yarıştığı etkinlikler gerçekleştirilir. Aynı zamanda Festima'da yerel zanaatkarların yaptığı örülmüş sepet, tahta oyma maske, takı vb. el işi eşyaların satıldığı bir alan da mevcuttur.

maske-festivali.jpg

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.