Mars'ta Bulunan Tuzlu Su Yaşam Belirtisi Mi?

İnsanlık uzun bir süredir Mars'ta yaşamın mümkün olmadığı ihtimalini düşünmüştür. Ama bu olasılığın en güçlü olduğu özellik gezegen yüzeyinin altında kalan tuzlu sudur.
Mars'ta Bulunan Tuzlu Su Yaşam Belirtisi Mi?

Nature'da yayınlanan yeni bir çalışma, Mars'ın yüzeyinin altında kalan tuzlu suyun, Dünya'nın milyarlarca yıl önce ortaya çıkan yaşam tarzını sürdürebilecek oksijen içerdiğini ileri sürdü. Gezegenin yüzeyinin altında buz izleri olsa da, Mars'ın atmosferindeki oksijen azlığı, yaşamın gezegende olabileceği inancını azalttı. Ta ki şimdiye kadar...


Daha Fazla Atmosfer Oksijeni

2016'da, Mars'a gönderilen robotlar, yüksek seviyelerde manganez oksitleri buldu bu ne demek biliyor musunuz? Gezegenin, şu an olduğundan daha fazla atmosfer oksijenine işaret eden bir bulgu demek! 

marsin-atmosferi.jpg


Yapılan Modeller

Son çalışmada araştırmacılar, Mars yüzeyinde beklenen sıcaklıklarda, oksijenin nasıl çözüleceğini görmek için modeller bir araya getirdi. İlk model sıfırın altındaki sıcaklıkları incelerken, ikinci bir model son 20 milyon yılda ve ardından önümüzdeki 10 milyon yılda iklim değişikliğini tahmin edebiliyordu.

Daha düşük sıcaklıklara ve daha yüksek tuz içeriğine sahip olan sularda, oksijenin daha fazla çözündüğünü bulmuşlardır. Bu da kutup bölgelerinin gelecekteki yaşam için büyük bir potansiyele sahip olduğu anlamına gelmektedir.

marstaki-koloni.jpg


NASA'nın Açıklaması!

NASA'nın Jet Propulsion Laboratory'deki (JPL) teorik fizikçisi Vlada Stamenkoviç, "Mars'taki tuzlu su saturasyonlarının, mikropların solunumu için yeterli miktarda oksijen içerdiğini keşfettik ” dedi. Ancak daha sonrasında Stamenkoviç, "Sonuçlarımız Mars'ta yaşam olduğu anlamına gelmez," diye ekledi.


Önerilen İçerik:Mars Gezegeni Hakkında 30 İlginç Gerçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.