Mardin Hakkında Bilmedikleriniz

Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehir Mardin...
Mardin Hakkında Bilmedikleriniz

Mardin Nüfusu: 788.996

Alan Kodu: 482

İl Trafik Kodu : 47

Mardin ilçeleri;  Mardin (merkez), Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur, Yeşilli

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Mezopotamya havzasında bulunan Mardin, güneyinde Suriye, doğusunda Şırnak ve Siirt, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman, batısında Şanlıurfa ile çevrilidir.

 

mardin-2.jpg

Mardin'in Kısa Tarihi 

Mardin ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Kelimenin Farsça, Yunanca, Arapça ve Süryanice olduğu söylenmektedir. Çoğu kaynakta Mardin’in gerçek adı “Merdin” diye geçmektedir. Merdin adı “Kaleler” anlamına gelmektedir. Kentte birçok kalenin varlığı, bu şekilde isimlendirilmesine neden olmuştur.

Kervan ve savaş yolları üzerinde bulunan Mardin tarih boyunca önemli bir şehir konumunda yer almıştır. İlkçağda Persler’in, Büyük İskender ve ardıllarının egemenliğinden sonra uzun zaman Roma ve Bizans’ın elinde kalan Mardin, Çaldıran Savaşı’ndan sonra Osmanlı himayesine girmiştir.

Mardin Türkiye'de etnik yapının çeşitli olduğu bir nüfusa sahiptir. İlde Kürtler, Hıristiyan Süryaniler, Sünni Araplar,Türkler, Yezidi-Kürtler ve Ermeniler yaşamaktadır.

 

Mardin'in Coğrafyası 

firat.jpg

Dicle ve Fırat akarsularının yer aldığı Mardin’de Savur Çayı, Hezil Çayı ve Habur Çayı da bulunmaktadır. Geleneksel ekonomi yapısı tarım, çiftçilik, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. 

 

Mardin'in İklimi 

mardin-kis-.jpg

Mardin'de karasal iklim özellikleri görülmektedir. Kış ayları soğuk geçmektedir. Yaz aylarında ise güneyden gelen çöl iklimi etkisi altında olduğundan kurak geçer.

 

Mardin'in El Sanatları

telkari.jpg

Mardin'de Telkâri, Taş İşlemeciliği, Bakırcılık, Ahşap Oymacılığı, Semercilik, Bitkisel Sabunculuk, gibi el sanatları yapılmaktadır. 

 

mardin-universite.jpg

Mardin Artuklu Üniversitesi 2007 yılından beri eğitim ve öğretimine devam etmektedir.  

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.