Marakeş'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Bir dönemler Fas'a başkentlik yapmış olan Marakeş ülkenin ekonomik ve ticari merkezlerinden biridir. Tarihi cami, saray gibi yapılarıyla ünlü olan Marakeş'in gezşlecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Marakeş'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Fas tarihinin ilk başkenti olan Marakeş ülkenin merkezinde Atlas Dağları'nın yakınında bulunmaktadır. 'Kırmızı Şehir' adıyla da anılan Marakeş'in nüfusu 1 milyonun üzerindedir. Marakeş kelimesi Berberice'den 'Allah'ın Evi' şeklinde tercüme olunmaktadır. Kent, Fas'ın en önemli ekonomik ve siyasi merkezlerinden biridir. Marakeş kültürel açıdan olduğu kadar tarihi ve turistik bakımdan da Kuzey Afrika'nın en değerli şehirleri arasında yer almaktadır. Birçok tarihi, cami, saray ve bahçelere ev sahipliği yapan Marakeş'in gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Jamaa el Fnaa

jamaa-el-fnaa.jpg

Jemaa el-Fnaa, Djema el-Fina veya Cema el-Fnaa gibi farklı isimlerle de anılan Marakeş'in tarihi şehir bölgesinde bulunan meydan ve pazaryeridir. Burası halkın ve turistlerin en fazla ilgi gösterdiği ana meydan konumundadır. Tarihi saray, cami, tören alanı ve bahçelerle çevrili olan meydan Marakeşlilerin en önemli pazaryeri konumundadır. Seyyar satıcıları, dansçıları ve yılan oynatıcılarıyla mükemmel bir kültür mozaiği sunan Hamaa el Fnaa, UNESCO'nun da dikkatle takip ettiği ve koruduğu alanlardan biridir. Marakeş seyahatinizde Ortaçağ'dan kalma bu tarihi pazarı mutlaka ziyaret edin.


Bahia Sarayı

bahia-sarayi.JPG

19. yüzyılda inşa edilen Bahia Sarayı'nın ismi kelime anlamı olarak 'parlak' demektir. Bina diğer Müslüman ülkelerinde olduğu gibi İslam ve Fas tarzı özünü yakalamak için tasarlanmıştır. Yaklaşık 2 dönümlük dev bir avlusu bulunan Bahia Sarayı Si Moussa tarafından inşa ettirilmiştir. 19. yüzyılın sonlarına doğru bölge daha da zenginleşince saraya da yeni eklemeler yapıldı. Fas'ta İslam mimarisinin en önemli yapılarından biri olarak dikkat çeken Bahia Sarayı Marakeş tatilinizdeki önceliklerinizden biri olmalıdır.


Koutoubia Camii

koutoubia-camii-002.jpg

Mimar Abu Yusuf Yaqub al-Mansur'un tasarladığı Koutoubia Camii Fas'ın ve Marakeş'in en büyük camii olma unvanını taşımaktadır. Yapımında tuğla, kumtaşı ve seramik materyallerinin kullanıldığı Koutoubia Camii, 1184 ve 1199 yılları arasında inşa edilmiştir. 12. yüzyıldan kalan caminin minaresi tam 77 metre yüksekliğe sahiptir. Kutubiyyin Camii ve Kitapçılar Camii gibi isimlerle de anılan kutsal yapı Seville Giralda ve Rabat Hassan Kulesi gibi yapılara da ilham kaynağı olmuştur. Marakeş'in en turistik yerlerinden biri olan bu mükemmel cami hala ibadete açıktır.


El Badi Sarayı

el-badi-sarayi-001.jpg

Arapça'da 'eşsiz saray' anlamına gelmektedir. Ahmed el-Mansur tarafından yaptırılan El Badi Sarayı Portekizlilerden alınan fidye ile finanse edilerek 1578 ve 1593 yılları arasında yapılarak hizmete sunulmuştur. 17. yüzyılda yıkılan kaleden geriye sadece bir harabe kalmıştır. Yazlık ev olarak kullanılan El Badi Sarayı tam 360 odadan meydana gelmekteydi. Marakeşlilerin ve bölgeye gelen turistlerin ilgi odağı haline gelen saray kentteki ilk rotalarınızdan biri olmalıdır.


Majorelle Bahçesi

majorelle-bahcesi-002.jpg

Faslı peyzaj sanatçılarının oluşturduğu tam 12 dönümlük alanı kapsayan bir botanik bahçedir. Bahçenin dahilindeki binalar Arkeoloji Müzesi ve Marakeş İslami Sanatlar Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. 1920'lerde ve 1930'larda gurbetçi Fransız sanatçı Jacques Majorelle tarafından tasarlanan bahçe onun ismiyle anılmaktadır. Mükemmel kaktüs çeşitlerine ev sahipliği yapan bahçe, farklı bitkilere ilgi duyanlar için Marakeş'te mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.


Marakeş Müzesi

marakes-muzesi.jpg

Kentin eski merkezinde yer alan bir müzedir. Müze Mehdi Menebhi tarafından 19. yüzyılın sonunda inşa edilen Dar Menebhi Sarayı'nda yer almaktadır. Ömer Benjelloun Vakfı tarafından restore edilen saray çeşmeler, geleneksel oturma alanları, hamam ve çeşitli oymalarla klasik Endülüs mimarisinin muhteşem bir örneğine çevrilen saray, 1997 yılında müze haline getirilmiştir. Müze, tarihi kitaplar, sikke ve Fas Yahudi, Berberi ve Arap kültürlerinin çömlek eserlerine ve modern ve geleneksel Fas sanat sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. İslam sanatına ilgi duyanların Marakeş gezisindeki ilk rotalarından biri haline gelen Marakeş Müzesi'ni ziyaret etmeden kentten ayrılmayın.


Menara Bahçeleri

menara-bahceleri.jpg

Abd el-Mümin tarafından 1130 yılında oluşturulan büyüleyici Menara Bahçeleri, binlerce zeytin ağacının çevrelediği önemli bir bahçedir. 900 yıllık mazisi olan Menara Bahçelerine bir de 16. yüzyılda Sadi hanedanı döneminde inşa edilmiş köşk eklenmiştir. Fas Sultanı Abderrahmane tarafından 1869 yılında restore edilen köşkün yanına büyük bir de havuz yapılmıştır. Rengarenk balıklarla dolu havuz, tarihi köşk ve bahçeler muhteşem bir ambiyans oluşturmaktadır. Marakeş'in tarihi ve turistik yerlerinden birine çevrilen Menara Bahçeleri her yıl yüz binlerce ziyaretçi çekmektedir.


Saadi Mezarları

saadi-mezarlari.jpg

Bu mezarlar Sultan Ahmed el-Mansur dönemine kadar uzanmaktadır. Kökü 16. yüzyıla dayanan mezarlar yaklaşık 1917 yılında keşfedilmiştir. Beaux-arts adlı kurum tarafından restore edilen mezarlar burayı ziyaret etmek isteyenler için dekore edilmiş ve cazibe mekanı haline gelmiştir. Draa Nehri vadisinde Saadi Hanedanı'nın yaklaşık 60 üyseine ait eşyaları da içeren mezarlar mükemmel motiflerle bezenmiştir.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.