Mantar Hastalıklarından Korunmanın Yolları

Yaz aylarında sıkça görülen mantar hastalıklarından korunmanın yollarını sizin için araştırdık.
Mantar Hastalıklarından Korunmanın Yolları

Yaz aylarında sıkça görülen mantar hastalıkları en fazla nemli alanlar ve temiz olmayan ortamlarda baş gösteriyor. Özellikle vücudun duş sonrası nemli kalması, kişisel eşyaların ortak kullanımı ve çamaşır, bulaşık gibi nedenlerle ellerin sürekli suyla teması mantar hastalığı türlerine davetiye çıkarıyor. Pişik ve tahriş olmuş alanlarda hızlıca üreyen mikroorganizmalar vücutta genellikle kıl, deri ve tırnak gibi hava almayan bölgelerde oluşan kaşıntı, kızarıklık ve pullanma şeklinde etkisini gösteriyor.

Kasık Mantarı: Hastalığın tedavisi çabuk sonuç verse de çok dikkat edilmesi gereken bir mantar türüdür. Deriyle sürtünen yünlü ve terli giysiler hastalığın oluşmasına katkı sağlayarak, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur. Kasık bölgesi yüzeyinde veya içinde kaşıntı, kızarıklık ve su toplama gibi belirtileri bulunmaktadır.

kasik-mantari.jpg

Cilt Mantarı: Genellikle vücudun sürekli terli kalması ve yeteri kadar temizliğinin yapılmamasından kaynaklanan bir hastalıktır. Cilt üzerinde oluşan kırmızı lekeler ve halka şeklinde oluşan kabarcıklarla belirtilerini gösterir. Üç hafta boyunca düzenli bir şekilde kullanılacak krem ve spreylerle tedavisi mümkündür.

cilt-mantari.jpg

Tırnak Mantarı: Özellikle kişilerin ortak eşya kullanımı ve tırnağın zedelenmesi sonucunda oluşan hastalığın tedavisi uzun sürelidir. Tedavi sürecinde pamuklu çorap kullanımına ve ayağınızı yıkadıktan sonra nemli kalmamasına özen göstermeniz gerekmektedir çünkü ayağınızın nemli kalması ayak mantarına yol açabilir ve bu hastaların çoğunda tırnak mantarı da bulunmaktadır.

ayak-kurulamak.jpg

Mantar Hastalıklarından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Mantar hastalıklarından korunmanın en etkili yolu günlük kıyafet kullanımı ve kişisel temizliğinize dikkat etmenizden geçiyor. Özellikle havuz ve duş gibi ortak kullanım alanlarında terlik kullanmaya özen gösterin ve tırnaklarınızı kısa tutarak deterjan ve kimyasal maddelerle koruyun.

havuz-terlik-kullanimi.jpg

Yaz aylarında kapalı ve dar ayakkabı tercihinde bulunmaktan kaçınarak giyeceğiniz kıyafetlerin sentetik kumaş olmasına dikkat edin fakat en önemlisi el ve ayak temizliğinize özen göstermeniz. Böylece vücudunuzu mantar hastalıklarından koruyabilirsiniz.

Mantar hastalığı sürecinde mutlaka doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları kullanın ve tedavinizin sonuna kadar düzenli bir şekilde doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.