Malta'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Malta, Güney Avrupa'da bulunan bir adalar ülkesidir. Avrupa'nın en mütevazı ülkelerinden biri olan Malta'da tarihi ve turistik açıdan önemli yerler bulunmaktadır. Malta'nın gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Malta'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Malta Avrupa'nın en küçük ülkelerinden biridir. Güney Avrupa'da 3'ü büyük 2'si küçük olmak üzere 5 adadan meydana gelen ülke nüfusu yaklaşık 450 bin civarındadır. 316 kilometrekarelik yüzölçüme sahiptir ve zengin bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. Malta seyahatinizde ülkenin gezip görmeniz gereken tarihi, turistik yerlerini sizler için derledik. İşte, Malta gezi rehberiniz...

Comino

comino.jpg

Yaklaşık 3,5 kilometrekarelik alana sahip olan Malta Takımadaları'ndan biridir. Comino Adası, Malta ve Gozo Adaları'nın arasında yer almaktadır. Comino Roma devrinde çiftçiler tarafından iskan edildiği bilinen ve her zaman seyrek nüfuslu olan bir bölgedir. Sadece 1 rahip ve 1 de polis gelerek bölgede yaşayan yerel halkın ve yaz aylarında bölgeye gelen turistlerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Burası aynı zamanda bir doğa ve kuş koruma alanıdır. Bölge fundalık ve çalılıklardan oluşmaktadır. Aynı zamanda da karstik oluşumlu arazilere sahiptir. Comino'da yaşayan 50-80 arasındaki kuş türleri Uluslararası Kuş Yaşamı Koruma Örgütleri (BirdLife İnternational) tarafından korunmaktadır. Malta'nın tarihi ve turistik yerlerinden biri olan Comino Adası dalgıçların, yüzücülerin, yeni bölgeler keşfetmek isteyenlerin uğrak mekanlarından birine dönüşmüştür. Ayrıca adanın gizemi film yapımcılarının da ilgisini çekiyor. Bölge birçok filme sahne oluyor.


Hal Saflieni Hypogeum

hal-saflieni-hypogeum.jpg

Yunanca hipo 'yeraltı' gaia ise 'toprak ana, toprak tanrıçası' anlamlarına gelmektedir. Genellikle bir yeraltı tapınağı veya mezara verilen isimdir. Hıristiyan mezarları, türbeleri gibi ritüelleri içermektedir. Malta Hal-Saflieni Hypogeum MÖ 3600 ila 3300 arasında inşa edilmiş bir mezar bölgesidir. Bu kapsamda bölgede 500 metrekareyi bulan yeraltı odaları, salonları, pasajlar ve tapınak mimarisiyle oluşturulmuş bölümler vardır. Hal Saflieni Hypogeum Malta'nın gezilecek görülecek yerlerinden biridir.


Hagar Qim

hagar-qim.jpg

Burası dünyanın en tarihi dini sitelerinden biridir. Malta'da bulunan kompleks ülkenin 4 megalitik kompleksinden biridir. Bölge adını 1946-1957 Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nün Ön Tarih Arkeoloji Profesörü Hagar Qim'den almıştır. Yunanistan, Mısır, isviçre gibi bölgelerde de araştırma yapılsa da hiçbir yerde Malta'daki kadar eski yapılara rastlanmamıştır. Ancak tapınağın yapımında ağırlıklı olarak kireçtaşı kullanıldığından tapınak binlerce yıllık dökülme ve hafif çöküntülere maruz kalmıştır. Dünya Mirası Alanları Komitesi'nin yaptığı araştırmalarla 1992'de bölge ve diğer megalitik tapınak kompleksleri (Mnajdra, Hal Saflieni Hypogeum) UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.


Manoel Tiyatrosu

manoel-tiyatrosu.jpg

Adını kendisini tasarlayan meşhur Portekizli mimar Antonio Manoel de Vilhena'dan alan bina, Malta'nın en değerli uygulamalı sanat komplekslerindendir. 1732 yılından bu yana hizmet veren tiyatro salonu, Avrupa'nın en eski 3 tiyatro salonundan biridir. 623 kişi kapasitelidir ve başkent Valletta'nın Eski Tiyatro Caddesi'nde yer almaktadır. İlk yıllarda Teatro Pubblico adıyla anılan bina daha sonra Teatro Reale olarak anılmaya başlandı. Son olarak ise Manoel Tiyatrosu ismini aldı. Ülkenin en önemli sanat gösterilerine ev sahipliği yapan bu mekan Malta gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.


Ulusal Savaş Müzesi

ulusal-savas-muzesi.jpg

Aziz Elmo Kalesi'nde faaliyet gösteren Ulusal Savaş Müzesi Malta'nın en popüler müzelerinden biridir. 1975'ten 2014'e kadar kendi koleksiyonu, yani ağırlıklı olarak I. Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı koleksiyonlarının sergilendiği bir müze olmuştur. 2015'ten itibaren ise kurumda Tunç Çağı'ndan başlayarak 2004 yılına kadar devam eden sergiler eklenmiştir. Müzenin en önemli koleksiyonu Dünya Savaşları'na ait olanlardır. Tank, uçaksavar, top gibi ağır silahların dikkat çektiği kurumda balmumu asker heykelleri ve çeşitli üniformalar da sergilenmektedir.


Ulusal Arkeoloji Müzesi

ulusal-arkeoloji-muzesi-muzesi.jpg

Başkent Valletta'da Cumhuriyet Caddesi üzerinden bulunan eski tarihi eserlerin sergilendiği kamusal bir kurumdur. 1958 yılında hizmete açılan arkeoloji müzesi, 1571 yılında Barok mimari tarzıyla inşa edilen tarihi bir binada hizmet vermektedir. 1974 yılına kadar Ulusal Müze ismiyle hizmet veren kurum, bu tarihten itibaren Ulusal Arkeoloji Müzesi adını almıştır. Burada ülkenin megalitik komplekslerinden elde edilen buluntular ve resimleri, Erken Neolitik Döneme ait kalıntılar, heykeller ves. sergilenmektedir. Malta seyahatine çıkan tarih meraklıları Ulusal Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmelidir.


Blue Grotto (Mavi Mağara)

blue-grotto.jpg

Malta'nın güney kıyısında Qrendi Köyü'nde balıkçı limanı doğusunda bulunan mükemmel bir bölgedir. Blue Grotto Mağaraları'nı ziyaret etmek için tekne gezileri gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Bölgeye bu ismin verilmesinin nedeni, gün doğarken Blue Grotto alanının mavinin her tonunu aksettirmesidir. Ülkenin en turistik yerlerinden biri olan Blue Grotto Malta tatilinizin ilk duraklarından olmalıdır.


Valletta Liman Bölgesi

valletta-liman-bolgesi.jpg

Pinto Wharf ismiyle de anılan Valletta Liman Bölgesi (Valletta Waterfront) Malta'da bulunan bir Barok iskeledir. Burası büyükusta Manuel Pinto de Fonseca tarafından 1752 yılında yaptırılmıştır. Burada 19 adet dükkan ve 1 kilise bulunuyordu. Şu anda restoran, mağaza gibi işletmelerin faaliyet gösterdiği bölge, yolcu gemilerinin de ülkedeki en değerli alanı olarak biliniyor. Yıl içerisinde birçok festival, gösteri ve konserlere sahne olan Valletta Liman Bölgesi Malta gezi rehberinizde yer almalıdır.


Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi

ulusal-guzel-sanatlar-muzesi.jpg

Heritage Malta tarafından yönetilen kurum, ülkenin en önemli sanat müzesidir. Avrupalı önemli sanatçılarının çalışmalarının yanı sıra, Malta ve diğer yabancı sanatçıların eserlerinden oluşan koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Kurum başkent Valletta'da Güney Caddesi olarak bilinen bölgede bulunan tarihi bir sarayda hizmet vermektedir. Müze binası 17690 senesinde Rokoko tarzında oluşturulmuş mükemmel bir saraydır. Mattia Preti'nin suluboya çalışmaları, Maltalı ünlü heykeltıraşlar Melchiorre Gafa ve Antonio Sciortino'nun eserleri büyük ilgi gördüğü müze, hayranlık uyandıran pek çok öge içermektedir.


Aziz Angelo Kalesi

aziz-angelo-kalesi.jpg

Malta'da bulunan büyük bir burçlu kaledir. Yapılış amacı bölgenin stratejik önemine binayen savunma gücünü artırmaktır. Yapımına 13. yüzyılda başlanan şahane kale, 1691 yılında tamamlanmıştır. Kalkerden yapılan Aziz Angelo Kalesi, 13 bin metrekarelik alanı kapsamaktadır. 16 ve 17. yüzyıllarda İngilizler tarafından fırkateyn olarak kullanılan kale, Malta Kuşatması'nda önemli rol oynamıştır. 1998 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır. Malta'nın tarihi ve turistik en önemli yerlerinden biri olan Aziz Angelo Kalesi mimarisi, zarafeti ve konumuyla tam bir şehir savunma kalesidir. 


Verdala Sarayı

verdala-sarayi.jpg

Malta'nın Siggiewi kentinin hakim tepelerinden birinde Buskett Bahçeleri içinde yer alan harika bir saraydır. 1581 ve 1586 seneleri arasında inşa edilen yapı, Rönesans mimari stilini aksettirmektedir. Önceleri av köşkü olarak hizmet veren yapı, 1798-1800 Fransız saldırıları sırasında İngilizlerin Fransız askerlerini hapsettikleri bir askeri nezarethane görevi üstlenmiştir. İngiliz egemenliği yıllarında ipek fabrikası olarak da kullanılan Verdala Sarayı daha sonra terkedildi. Şu anda Malta Cumhurbaşkanı'nın yazlık evi olarak hizmet veren saray geçtiğimiz yüzyılda birçok devlet adamını ağırladı. Malta'nın gezilecek görülecek yerlerinden biri olan Verdala Sarayı ülkenin sembol yapılarından biri olarak biliniyor.


San Anton Sarayı

san-anton-sarayi.jpg

Bu bina Malta Cumhurbaşkanı'nın resmi konutu olarak hizmet veren şaşalı bir saraydır. 1600 ve 1620 yılları arasında inşa edilen saray, kalkerden yapılmıştır. 18. yüzyılın sonlarında bölgedeki Fransız işgali ortadan kalktı ve saray Malta Halk Meclisi olarak faaliyet göstermeye başladı. Şu anda saray egzotik bitkilerle süslenmiş muhteşem bahçelerle süslenmiştir. Malta seyahatinizde San Anton Sarayı önemli bir yer tutmalıdır.


Aziz Augustine Kilisesi

aziz-augustine-kilisesi.jpg

Başkent Valletta'da yeni şehrin oluşturulması sırasında inşa edilen kiliselerden biridir. 1794 yılında açılan manevi yapı, Barok mimari tarzında inşa edilmiştir. Eski Bakery Caddesi üzerinden bulunan kutsal yapı, Roma Katolik kilisesi olarak hizmet vermektedir. Küçük bir Akdeniz ülkesi olan Malta'da faaliyet gösteren 365 kilisenin en değerlilerinden biri olarak bilinmektedir. Mükemmel şapelleri bulunan kilise, orijinal tablolara ve birkaç anonim esere sahiptir. Ayrıca Aziz Augustine Kilisesi ile özdeşleşen Aziz Rita Heykeli de büyük ilgi görmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.