Mali'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Mali, Batı Afrika'nın geniş arazilere sahip ülkelerindendir. Ülkede birçok cami, ulusal park, müze gibi tarihi ve turistik açıdan önemli noktalar bulunmaktadır. Mali tatilinde gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda bulabilirsiniz.
Mali'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Mali, Afrika'nın batısında yer alan kıtanın en büyük arazi alanına sahip ülkelerinden biridir. 1.240.000 kilometrekarelik yüz ölçümü alanına sahip olan ülkede yaklaşık 16 milyon kişi yaşamaktadır. Burkina Faso, Gine, Moritanya, Senegal, Sildişi Sahili, Cezayir ve Nijer ile sınır komşusu olan ülkenin hiçbir denize kıyısı yoktur. Mali'nin başkenti Bamako merkezidir. Bamako aynı zamanda ülke nüfusunun yaklaşık % 90'ını barındırmaktadır. Ülkenin idari, siyasi, ticari, kültürel ve ekonomik açıdan da en önemli merkezidir. Mali, dini, turistik ve tarihi yerleri bakımından kıtanın en değerli bölgeleri arasında gösterilmektedir. Mali seyahatinde gezilip görülmeye değer yerleri sizlerle paylaşıyoruz.

 

Cenne Büyük Camii

cenne-buyuk-camii.jpg

Adını bulunduğu Cenne kentinden alan cami, 1200'lü yıllarda inşa edilen tarihi bir caminin kalıntıları üzerine oluşturulmuştur. 1907 yılında tamamlanan caminin en yüksek noktası 16 metredir. Bu yapı sadece Mali'nin değil, tüm Afrika'nın en değerli ibadethanelerinden biri olarak gösterilmektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilen şahane cami, rüzgar ve yağmurlardan olumsuz etkilenmektedir. Bu yüzden yağmurların ardından bölge halkı caminin yeniden sıvanması için seferber olur. Cenne kentinde yaşayan Müslümanların en değerli ibadethanesi konumundaki cami, Mali'nin gezilecek noktalarındandır.

 

Mali Ulusal Müzesi

mali-ulusal-muzesi.JPG

Başkent Bamako'da bulunan arkeolojik ve antropolojik kalıntılara ev sahipliği yapan bir müzedir. 1953 yılında açılan kurumda Mali tarihine ait kalıcı ve geçici sergilerin yanı sıra müzik aletleri, elbise ve Mali'nin çeşitli etnik gruplar ile bağlantılı ritüel nesneler sergilenmektedir. Bunlara ek olarak fotoğrafçılık ve tekstil ürünlerinin de sunulduğu müze, Mali tarihi ve kültürünün aynası olarak kabul edilmektedir.

 

Boucle du Baoule Ulusal Parkı

boucle-du-baoule-ulusal-parki.jpg

1982 yılında milli park olarak belirlenen bölge, tam 25.330 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Mali'nin batısında Kayes ve Koulikoro Bölgelerinde bulunan park, hayvan popülasyonu bakımından son derece zengindir. Aslan, zürafa, babun, antilop, gergedan, devekuşu gibi birçok canlıya ev sahipliği yapan bölge, içerdiği tarih öncesi kaya sanatı ve mezarlarıyla da ünlüdür. 8 Eylül 1999 tarihinde UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi'ne eklenen milli park, safari tutkunlarının en fazla tercih ettiği alanlardan biridir.

 

Hombori Dağı

hombpri-dagi.jpg

Mali'nin Mopti Bölgesinde Hombori kasabası yakınlarında yer alan bir dağdır. Doruk noktası 1.153 metre olan dağ, ülkenin en yüksek noktası olması açısından son derece önemlidir. Bölgede yaklaşık 2000 yıl önce kurulan bir arkeolojik sitede bulunmaktadır. Her geçen gün turizme katkısı artan dağ ve çevresi koruma altına alınmıştır. Trekking ve dağcılık meraklılarının ilgisini çeken Hombori Dağı, Mali ile özdeşleşen yerlerden biridir.

 

Bamako Ulu Camii

bamako-ulu-camii.jpg

Mali'nin başkenti Bamako'nun en merkezi noktalarından birinde bulunan heybetli bir ibadethanedir. Bamako Ulu Camii, ülkenin sömürge döneminden önce inşa edilen kerpiç yapımı caminin olduğu noktaya 1970 yılında konuşlandırılmıştır. Suudi Arabistan hükümeti tarafından finanse edilerek Malezya'ya armağan edilen ibadethane, bölge mimarisini değil Arap mimarisini aksettirmektedir. 

 

Djenne Djenno

djenne-djenno.jpg

Nijer Nehri Vadisi'nde bulunan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilen eski bir yerleşim alanıdır. 'Eski Cenne' olarak tercüme olunan bölge, Afrika'nın en meşhur arkeolojik sitelerinden biridir. Ünlü Arkeolog Roderick McIntosh tarafından arkeolojik kazılar sayesinde MÖ 2 ve 3. yüzyıllarda oluşturulan antik kent hakkında daha detaylı bilgiler elde edilmiştir. At, yılan, insan heykelciklerinin olduğu bölge, şaşırtıcı terra-cotta figürleriyle ünlüdür. Mali'nin en tarihi yerleri arasında gösterilen tarihi site, mutlaka keşfedilmelidir.

 

Djinguereber Camii

djinguereber-camii.jpg

1327 yılında Timbuktu'da inşa edilen tarihi cami, bir öğrenme merkezi olarak kurulmuştur. Caminin tasarımı ve yapımı için Mali İmparatoru I. Musa tarafından 200 kg altın hibe edilmiştir. 1960 yılında ibadethane kireçtaşı bloklarla daha da güçlendirilmiştir. Toprak, saman, lif ve ahşaptan oluşturulan cami, 2.000 kişi kapasitelidir. Camide önemli evliyaların türbeleri de bulunuyor. 2012 yılında UNESCO tarafından tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine alınan cami, Mali'nin en turistik yerleri arasındadır.

 

Mali Milli Parkı (Bamako)

mali-milli-parki-(bamako).jpg

Başkentte yaşayan bireylerin rahat bir nefes aldıkları nezih dinlenme yerlerinden biridir. Şehrin tam ortasında bulunan park, yürüyüş yolları, fıskiyeli havuzları, çim alanları ile tam bir huzur köşesidir. Hayvanat bahçesi ile iç içe olan parkta çocukların oyun oynayabileceği alanlar da mevcuttur. Restoran ve kafelerin de hizmet verdiği parkta bir şeyler yiyip içerek Mali gezisinin yorgunluğunu atabilirsiniz.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.