Mahmud Abbas Kimdir

Filistin Devleti’nin Başkanı Mahmud Abbas, 26 Mart 1935 tarihinde Filistin’in Safed kentinde dünyaya geldi.
Mahmud Abbas Kimdir

Mahmud Abbas Biyografisi

Mahmud Abbas, eğitimini tamamladıktan sonra ilk olarak görevini Suriye’de bir okulda öğretmen olarak gerçekleştirdi. Öğretmenlik yaptığı dönemde üniversite gitmeye karar verdi ve Suriye ile Kahire’de Hukuk Bölümü’nde lisans eğitimini aldı. Moskova'da Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi tarih alanında doktora yaptı.

İsrail Devleti kurulduktan sonra uzun bir süre kendi toprakları olan Filistin’e gidemeyen Abbas, Katar’da giriştiği alanlarda başarılar elde ederek zengin biri haline geldi. 1980 yılında Filistin ancak dönebildi.

 

Filistin Kurtuluş Örgütü

Topraklarına geri döndükten sonra Filistin’in bağımsızlığını kazanması için adımlar atmaya başladı ve birçok Filistin bağımsız oluşum hareketlerinde yer aldı. Bu kuruluşlardan en önemlisi ‘’ Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)‘’ oldu. Mahmud Abbas, Yaser Arafat ile birlikte El Fetih’i kurdu.

mahmud abbas el fetih

FKÖ’de ilk olarak mali alanda görev alan Abbas, 1980’de ise FKÖ’nün ulusal ve uluslararası ilişkileri departmanı sorumlusu oldu. İsrail Filistin sorununa ılımlı yaklaştı ve ‘’ İki devletli bir çözüm ‘’ tezini savundu.

1990'larda Oslo Sözleşmeleri ‘ne aktif olarak katıldı. 1993 yılında FKÖ adına İsrail ile barış anlaşmasına imza attı.

Tarih 2003’ü gösterdiğinde ise ABD ve İsrail’in şartları sonucunda Filistin Başbakanlığı’na dönemin devlet başkanı Yaser Arafat tarafından getirildi. 29 Nisan 2003 tarihinde ilk başbakan oldu.

 

Devlet Başkanlığı

2004 yılında Yaser Arafat’ın ölümünden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü başkanlığını devraldı. 2005 yılında yapılan seçimlerde ise %62 oy alarak Filistin Devlet Başkanı oldu.

mahmud abbas filistin devlet başkanı

Mahmud Abbas, 2015 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi tören ile karşılandı.

Mahmud Abbas, Amina Abbas ile evlidir. Yasser, Mazen, Tareq adında üç çocuğu vardır.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.