Madeni Yağ Ne İşe Yarar & Çeşitleri Nelerdir? | Toptan Satış

Madeni yağ nedir? Nasıl üretilir? Çeşitleri nelerdir? Nerelerde kullanılır? Toptan madeni yağ nereden alınır? İşte madeni yağlar hakkında merak edilenler
Madeni Yağ Ne İşe Yarar & Çeşitleri Nelerdir? | Toptan Satış

Otomotivden endüstriye birçok alanda kullanılan madeni yağlar, performansı doğrudan etkilemektedir. Parçaların sürtünmesini en aza indirerek ısınmalarını engellerken aynı zamanda yüzeysel aşınmaları ortadan kaldıran bu yağ türü, makinelerin ömrünü uzatmaya da yardım etmektedir. Hazırladığımız bu içeriğimiz madeni yağ hakkında merak edilen bütün ayrıntıları içermektedir.

Madeni Yağ Nedir?

1-854.webp

Parçaların yüzeylerinde asperit olarak isimlendirilen mikro girinti ve çıkıntılar yer almaktadır. Bu girinti ve çıkıntılar makine parçalarının birbirlerine sürtünmesi sonucu zamanla çoğalmaktadır. Sürtünen parçaların yüzeylerinin kuru olması ve sürtünme hareketine bağlı olarak asperitlerin direnç göstermesi yağlama ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden sürtünmeyi ve ısınmayı azaltmak için madeni yağlardan yararlanılır.

Madeni yağ: sürtünen parçaları ayırarak daha kolay hareket etmelerini sağlamak ve ısınmalarına engel olarak performanslarının üst düzeyde olmasına yardım etmektir. Otomotiv ve endüstri alanlarında çok fazla kullanılan madeni yağlar; motor, hidrolik sistemler, zincir, yatak ve dişli gibi alanların yağlanmasında uygulanır. Kullanılan makinelerin çalışma prensipleri ve alanları farklı olduğu için bu durum madeni yağların çeşitlenmesini sağlamıştır. Kullanılan baz yağlarının kimyasal özellikleri ve katkı maddesinin cinsi yağları birbirinden ayıran iki temel unsurdur.

Madeni Yağ Nasıl Üretilir?

2-797.webp

Ham petrolün rafine edilmesi sonucu elde edilen yağlar, tekrar özel işlem görerek baz yağlara yani madeni yağların ham maddesine dönüştürülür. Yağdan beklenen özelliğe ve kullanım alanına göre katkı maddesi eklenerek elde edilen madeni yağlar, birçok farklı türde bulunuyor. Bazı madeni yağları doğrudan elde edebilmek mümkünken bazıları ise baz yağlarla karıştırılarak elde ediliyor. Bu noktada kullanım amacı madeni yağın nasıl yapılacağını doğrudan etkiliyor.

Madeni Yağ Çeşitleri Nelerdir?

3-762.webp

Madeni yağlar, içerisinde kullanılan maddelere göre mineral bazlı madeni yağlar ve sentetik bazlı madeni yağlar olmak üzere iki çeşittir.

1. Mineral Bazlı Madeni Yağlar

Mineral bazlı mineral yağlar, katkı maddelerinden dolayı 3 farklı gruba ayrılmaktadır.

  • Alifatikler: Atomların birbirine kovalent olarak bağlanması sonucu oluşan yağlardır. Parafinik ve naftanik olmak üzere iki çeşidi vardır.
  • Aromatikler: Parofanik yağ yapımı aşamasında aromatik yağların ayrıştırılması ile elde edilen bu yağ, yüksek yumuşamaya ihtiyaç duyulan alanlarda sıkça tercih edilir.
  • Alifatik ve Aromatikler: Kullanılan yüzeyin parlak ve kusursuz olmasını sağlayan yağlardır.

2. Sentetik Bazlı Madeni Yağlar

Petrolün azalmasıyla birlikte üretim için üzerine yoğunlaşılan sentetik yağlar, petrol esaslı olmayan kimyasal sentez yöntemlerle elde edilir. Bu yağlar kullanılan makinede sürtünmeyi en aza indirir, aşınmayı azaltır ve bu sayede üst düzeyde enerji kullanılmasını sağladığı gibi sıcaklığı düşürür. Sentetik yağlar düşük sıcaklıklarda bile kolayca akabildiği gibi yüksek ısıda incelmediğinden diğer yağlara oranla daha etkili performans sunar. Son teknolojiler kullanılarak üretilen bu yağ türü kullanılan makinenin ömrünü uzatır.

Madeni Yağların Katkı Maddesi Nedir?

4-689.webp

Kullanılacak alana göre üretimi yapılan yağlara farklı özellikler eklemek için kullanılan maddelere katkı maddesi denir. Katkı maddeleri sadece yağa yeni özellikler kazandırmadığı gibi istenmeyen özellikleri de en aza düşürmek için kullanılmaktadır. En çok kullanılan katkı maddeleri ise şunlardır;

  • Korozyon Önleyici: Kullanılan metal yüzeyin korunmasını sağlar. Kimyasallardan dolayı oluşabilecek olan aşınmayı önleyeceği gibi aynı zamanda asitlerden korur.
  • Oksidasyon Önleyici: Yağın kalınlaşmasını ve tortulaşmasını engellemek için kullanılan bu katkı maddesi, motorun oksidasyonunu engeller.
  • Deterjan Katkıları: Kül, pas ve tortu gibi parçaları kendisine çekerek kullanılan alanın uzun süre aynı performansta kalmasına yardımcı olur.
  • Dispersan Katkılar: Yağın içinde birikintileri ve tortuları parçalayarak kullanılan alanın aşınmasını engeller.
  • Köpük Önleyici Katkılar: Bu katkı maddesi yağın pürüzsüz olması için ortaya çıkan kabarcıkları patlatarak köpürmeyi engeller.
  • Pas Önleyici: Suda açığa çıkan bu katkı maddesi motorun yakıtı yakmasıyla birlikte meydana gelerek pas oluşmasını engeller.
  • Akma Noktası Düşürücü: Daha soğuk alanlarda yağın akış performansının düşmemesi için kullanır.
  • Viskozite Geliştirici: Yağın viskozite değerinin değişmemesi için kullanılır. Yüksek sıcaklıkta bile viskozitesi değişmeyen yağlar kalitelidir.

Madeni Yağlar Nerelerde Kullanılır?

5-649.webp

Otomotiv ve endüstri alanlarında madeni yağ kullanımı yaygındır. Kullanılan alanın performansını arttırmayı sağlayan bu yağ, birçok sektör için önemlidir. Otomotiv sektöründe motor, dişli, rulman gibi alanlarda kullanılırken endüstride hemen hemen her alanda faydalanılmaktadır.  

Örneğin endüstride kullanılan makinelerin daha yüksek performansta kolayca hareket etmeleri için madeni yağlardan yararlanılmaktadır. Bu sayede makine az sürtünmeden dolayı daha zor aşınacağından uzun yıllar kullanılacağı gibi aynı zamanda kolay hareket ettiğinden üretimde aksaklıklar meydana gelmeyecektir. Bir diğer örnek ise araç motorlarında kullanılan yağlardır. Aynı mantıkta düşünüldüğünde motorun rahat hareket etmesi ve geç ısınması için kullanılan bu yağ sayesinde daha uzun süreli kullanım sağlanacaktır.

Madeni Yağlar ile Sentetik Yağlar Arasında Farklar Nelerdir?

1-855.webp

Madeni yağlar fiyatları bakımından sentetik yağlara göre oldukça uygundur. Molekül yapısı bakımından farklılık gösteren madeni yağlar, yağlanan bölgeye tam anlamıyla tutunma sağlayamıyor. Ayrıca sentetik yağlara oranla daha geç ısınan madeni yağlar, çok fazla ısıya maruz kaldığında yapısını bozarak akışkanlığını arttırıyor. Bundan dolayı yağlanan parça her hareket ettiğinde tutunması oldukça zorlaşıyor. Bu sebeple yüksek devirli kullanılan motorlarda madeni yağlar yerine sentetik yağlar daha fazla tercih ediliyor.

Sentetik yağlar ise laboratuvar ortamında üretildiği için molekül yapıları daha düzgün olduğundan uygulanan alana sıkıca tutunabiliyor. Ayrıca düşük sıcaklıkta bile kolay akabilen bu yağ, yüksek ısıda molekül yapısını bozmayarak incelmediği için yağlama işlemini aynı performansta gerçekleştiriyor. Bu sayede enerjiyi arttırdığı gibi madeni yağlara oranla daha uzun süre kullanılabiliyor. Birçok farklılığı bulunan bu iki yağıda kullanmadan önce nerede ve ne amaçla kullanılacağını bilerek tercih etmek gerekiyor.

Toptan Madeni Yağlar

Madeni Yağlar

Türkiye'nin öncü imalat, ithalat ve pazarlama şirketi Serkim Kimya: endüstriyel yağ, özel yağlayıcılar, metal yüzey işlem kimyasalları, paslanmaz çelik temizleyiciler ve boyahane kimyasallarını toptan satın alabileceğiniz ve madeni yağ satın almak isteyenlerin en çok tercih ettiği firmaların başında geliyor. 

Geniş ürün yelpazesi, %100müşteri memnuniyeti ve avantajlı fiyat seçenekleriyle kaliteden asla ödün vermeyen Serkim Kimya Mamülleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., otomotiv üreticileri başta olmak üzere tersaneler, yan sanayiciler ve diğer kuruluşlara 2004 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor. 

İletişim:

  • Tel: +90 (216) 540 0138
  • GSM: +90 (532) 593 08 11
  • E-Mail: [email protected]
  • Adres: Çakmak Mah. İkbal Cad. Gedik Sok. No: 11 34770 Ümraniye / İSTANBUL

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Toptan Hidrolik YağlarToptan Kızak Yağlar

Sentetik yağlar madeni yağlara göre neden pahalı?

Madeni yağlar doğal yollarla ham petrolün işlenmesiyle elde edilir fakat sentetik yağlar tamamen laboratuvar ortamında ve son teknoloji ile üzerine yoğunlaşılarak üretilen yağlardır. Bu sebeple molekül yapısı ve sağladığı performans madeni yağlara oranla daha üstündür.

Viskozite nedir?

Viskozite yağın akmaya karşı gösterdiği dirençtir. Sentetik yağlar daha kolay tutunarak yüksek ısıda akışkanlığı artmadığı gibi madeni yağlar yüksek ısıda akışkan olarak daha zor tutunurlar. Bu sebeple kullanılacak yağın viskozite değeri tercih edilen amaç için önemlidir.

Motor yağının kararması ne anlama geliyor?

Motor için kullanılan yağ içeriğinde deterjan ve dispersan katkı maddeleri barındırmaktadır. Bundan dolayı oluşan kül, pas ve tortuları kendisine çeken yağ zamanla kararır. Bu durum kullanıcılar tarafından kötü bir olay olarak algılansa da aslında yağ görevini yerine getirerek motoru korumuştur ve bunun sonucu olarak bütün rengi kararmıştır. Burada asıl endişe edilmesi gereken nokta kullanılan yağın renginin değişmemesidir. Eğer kullanılan yağ koyu renk olmuyorsa motorda oluşan pas, kül ve tortu gibi maddeleri kendi içine çekemiyor ve motoru koruyamıyor demektir.

Ayrıca motor için kullanılan yağın çeşidi yağ değişim süresini etkiler. Örneğin mineral yağlar ısıya karşı çabuk akışkanlık yaşadığından sentetik yağlara göre daha kısa ömürlüdür. Bundan dolayı özellikle motosiklet kullanıcıları ısıya karşı olan akışkanlık sabitliği ve kullanılan alanı geç ısıtmasından dolayı sentetik yağları daha çok tercih ederler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.