Lyme Hastalığı Nedir? Lyme Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kene ısırması yoluyla bulaşan Lyme hastalığının belirtilerini, tedavisini ve bitkisel çözüm yöntemlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Lyme Hastalığı Nedir? Lyme Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Siyah bacaklı kenenin veya geyik kenesinin ısırmasıyla ortaya çıkan Lyme hastalığı, ciddi etkilere yol açabilmesi nedeniyle bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde Lyme hastalığı nedir, neden olur, nasıl bulaşır, nasıl geçer, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevaplayacağız.

İşte Lyme hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı, kene ısırması sonucu bakteriyel nedenlere bağlı olarak oluşan bir rahatsızlıktır. İnsan ve hayvanlarda görülebilen bu hastalık kene ısırması yoluyla Borrelia Burgdorferi bakterisinin bulaşması sonucu meydana gelir.

Lyme Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Lyme Hastalığı

Kene yoluyla bulaşan lyme hastalığı, kenenin deriye yapışması itibariyle bulaşma riski taşır. Kenenin ciltte yapışık kaldığı süre bulaş riskinin artmasında önemli rol oynamaktadır. Lyme hastalığının bulaşma yollarından bir diğeri ise nadiren de olsa kan naklidir.

Lyme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Lyme Hastalığı

Sıtma ve titreme, ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı, boyun sertleşmesi, kas ağrısı, artrit, idrar, dikkat, denge, görme ve işitme bozukluğu Lyme hastalığının belirtileridir. Bu belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz.

Lyme hastalığının belirtileri birçok hastalık ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle teşhisi zordur. Bu hastalığın belirtileri kene ısırdıktan 30 gün sonra ortaya çıkabileceği gibi bazı vakalarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olunması gerekir.

Lyme Hastalığı Tedavisi

Lyme Hastalığı

Her hastalıkta olduğu gibi Lyme hastalığında da erken teşhis oldukça önemlidir. Bakterinin kan yoluyla beyne ulaşmaması ve beyinde kalıcı hasarlara yol açmaması nedeniyle bir an önce doktora başvurulmalıdır.

Lyme hastalığının tedavisi antibiyotikle yapılmaktadır. Ancak hastalığın seyri, şiddeti ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak bu tedavi süreci değişkenlik göstermektedir. Antibiyotik kullanımının mutlaka doktor kontrolünde ve onayında olması gerektiği de hatırlatalım.

Lyme Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Lyme Hastalığı

Lyme hastalığına karşı uygulayabileceğimiz bazı bitkisel tedavi yöntemleri bulunuyor. Bu yöntemlerden en etkili ve çok tercih edileni ise zerdeçaldır. Zerdeçal sayesinde hastalığın hücresel enerji üretimini sekteye uğratmasını engelleyebilirsiniz.

Zerdeçal vücudun fonksiyonlarını koruyan önemli bir bitkisel kaynaktır. Tüketildiği takdirde glutatyon üretimini desteklemektedir. Bu da vücudun hücresel enerji üretimi fonksiyonunu devam ettirmesine destek olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sıtma Hastalığı Belirtileri ve TedavisiTetanos Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Kuduz Hastalığı Belirtileri ve TedavisiFil Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı nelere yol açar?

Kene ısırığıyla ortaya çıkan Lyme hastalığı, vücutta birçok bulgunun görülmesine neden olmaktadır. Çoğu zaman kızarıklık, ateş, yorgunluk ve baş ağrısına neden olan Lyme hastalığı, nadiren de olsa ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor.

Lyme hastalığı kalıcı mı?

Lyme hastalığı erken dönemde teşhis edildiği takdirde kalıcı hasara yol açmamaktadır. Ancak tedavi edilmediği takdirde bu rahatsızlığın kalıcı etkiler gösterebildiği tespit edilmiştir.

Lyme hastalığı hangi hastalıkları taklit eder?

Lyme rahatsızlığı birçok hastalığı taklit edebilmektedir. Bunlar arasından en çok karşılaşılanları ise kronik kalp yetmezliği, lösemi, tip 2 diyabet, Parkinson, bronşit, tüberküloz ve Romatoid artrittir.

Lyme hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bu hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Oral ve intravenöz antibiyotikler sayesinde Lyme hastalığından kurtulabilirsiniz. Ancak tedavinin alanında uzman bir doktor tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtelim.

Lyme hastalığı kendiliğinden geçer mi?

Lyme hastalığı tedavi edilmediği takdirde sadece belirtileri geçer. Rahatsızlığın neden olduğu döküntüler 2-3 hafta içerisinde geçse de daha sonra ikinci döneme geçmektedir. Dolayısıyla bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyelim.

Lyme hastalığı tekrarlar mı?

Lyme hastalığı tedavi edildiği takdirde tekrardan ortaya çıkma olasılığı düşüktür. Ancak her 10 hastadan 1 ya da 2'sinde bu rahatsızlığın nüksettiği görülmektedir.

Lyme hastalığı için hangi doktora gidilir?

Lyme hastalığının tedavisi için enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarına görünmelisiniz. Alanında uzman bir doktor gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.