Litvanya Gezilecek Yerler

Kuzey Avrupa'da bulunan Litvanya bölgenin mütevazı ülkelerinden biridir. Tarihi, turistik ve coğrafi olarak önemli mekanlara sahip olan Litvanya'nın gezilip görülmesi gereken yerlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Litvanya Gezilecek Yerler

Litvanya Hakkında Bilgi

  • Litvanya Kuzey Avrupa'da yer almaktadır.
  • Letonya ve Estonya'dan sonra üçüncü Baltık ülkesidir.
  • Nüfusu 3 milyonu aşmaktadır.
  • Rusya, Letonya, Polonya, İsveç ve Belarus ile sınır komşusudur.
  • Avrupa'nın zengin tarihi içerisinde önemli bir paya sahip olan ülkelerinden biri olan Litvanya, turistik açıdan da değer kazanmıştır.
  • Mimarisi, tarihi yapıları, bozulmamış doğası, sahilleri ve eğlence hayatı ile insanların dikkati çekmeyi başaran küçük bir ülkedir.
  • Başkenti Vilnus’tur.
  • Para birimi Euro’dur.
  • Resmi dili Litvanca’dır.
  • Seyahat etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.
  • Ilıman bir iklimi vardır.
  • Yaz ayları genellikle serin ve yağışlı geçer.
  • Litvanya'da votka en çok tüketilen içkidir.
  • Sarımsaklı ekmek, patates ve mantar çok fazla tüketilmektedir.

Litvanya Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Litvanya’da gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Litvanya'da ki gezilecek yerler listesi
  • Litvanya müzeleri
  • Litvanya'da yer alan tarihi mekanlar
  • Litvanya'da ki turistik noktalar
  • Litvanya otel önerileri
  • Litvanya'da nerede ne yenir?
  • Litvanya'da ulaşım nasıl sağlanır?
  • Litvanya'ya ne zaman gidilir?
  • Litvanya festivalleri nelerdir?

Litvanya gezilerinize rehber olabilmek için ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


    Vilnius Old Town

    Burası Kuzey Avrupa'nın ayakta kalan en eski Ortaçağ şehirlerinden biridir. Tam 887 dönümlük dev bir alanı içine alan Vilnius Old Town, yüzyıllar boyunca gelişen ve değişen bir bölge olmuştur. Rönesans, Barok, Gotik ve Neo-Klasik binalarla dolu olan bölge, belki de Avrupa'nın en fazla mimari çeşidini bir arada bulunduran alanıdır. Bölgenin içerisinde Katedral Meydanı ve Belediye Sarayı Meydanı da bulunuyor. Litvanya gezi rehberinizde muhakkak yer alması gereken Vilnius Old Town, 1994 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir. Litvanya'nın başkenti olan Vilnius şehri hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız,Vilnius gezilecek yerler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

    vilnius-old-town.jpg


    Trakai Kalesi

    Galve Gölü içerisinde bir adada bulunan Trakai, tarihi şehrinin muazzam kalesidir. Bölge aynı zamanda Trakai Tarihi Ulusal Parkı adıyla ülkenin 5 ulusal parkından biri olarak 1992'de düzenlenmiştir. Burada bulunan mükemmel taş kalenin yapımına Ortaçağ'da bölge hükümdarlarından Kestutis'in emriyle 14. yüzyılda başlandı. Litvanya'nın tarihi yerlerinden biri olan kale, stratejik açıdan ülkenin en önemli noktalarından birine çevrilmiştir. Trakai Kalesi'nin yanlarındaki kuleler ise tamamen kırmızı Gotik tuğladan inşa edilmiştir. Başkent Vilnius'a 15-20 dakikalık mesafede bulunan 82 kilometrekarelik Trakai Milli Parkı kalesi, gölü, ormanlık alanlarıyla büyüleyici bir kombinasyon oluşturuyor. Trakai Kalesi'ni içerisinde barındıran Trakai şehri hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Trakai gezilecek yerler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

    trakai-kalesi.Jpeg


    M. K. Ciurlionis Ulusal Sanat Müzesi

    Genel olarak ülkenin önde gelen müzisyen ve ressamı M.K. Ciurlionis'in eserlerinden oluşan müze, 1921'de kurulmuştur. 1944 yılında bugünkü adıyla hizmetini sürdüren kurum, 1969'da daha da genişletilerek faaliyetini devam ettirmiştir. Müze Vytautas Büyük Savaş Müzesi ile aynı binayı paylaşmaktadır. 355 bin civarında ögeye sahip olan M. K. Cirurlionis Ulusal Sanat Müzesi, sanat çalışmalarının yanı sıra nümizmatik eserlere de ev sahipliği yapıyor. Resim Galerisi, Seramik Galerisi, Anıt Müzesi gibi bölümleri bulunan müzede Litvanyalı sanatçıların sanat arşivleri, 15 ve 20. yüzyıllar arasında dünya sanat eserleri sergilenmektedir. Litvanya'nın gezilecek yerlerinden biri olan bu müze mutlaka keşfedilmelidir.

    m.-k.-ciurlionis-ulusal-sanat-muzesi.jpg


    Aziz Anna Kilisesi

    Vilnius Old Town içerisinde Vilnia Nehri kıyısında bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. 1500 yılında tamamlanarak faaliyete başlayan manevi yapı, mimarlar Michael Enkinger ve Benedikt Rejt tarafından tasarlanmıştır. Gotik ve Geç Gotik mimari stilleriyle oluşturulan kilise, kil tuğlasından inşa edilmiştir ve görünüş itibarıyla diğer kiliselerden daha ilginç bir mimariye sahiptir. Günümüze gelene kadar birçok restorasyon süreci geçiren Aziz Anna Kilisesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de kendisine yer bulmayı başarmış bir yapıdır. Litvanya'nın turistik yerlerinden birine çevrilen kutsal bina, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı misafirini ağırlıyor.

    aziz-anna-kilisesi.jpg


    Şafak Kapısı

    Başkent Vilnius'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Şafak Kapısı Litvanya'nın ve Vilnius'un en önemli dini, tarihi ve kültürel anıtlarından biridir. 1503 ve 1522 Litvanya Büyük Dükalığı başkent şehri için savunma niteliği taşıyan surların bir parçası olarak inşa edilmiştir. Kentteki 9 kapıdan 8'i 18. yüzyıl hükümetinin emriyle yıkılmıştır. O kapılardan günümüze ulaşmayı başaran tek kapı Şafak Kapısı'dır. Vilnius'un simge yapılarından biri haline gelen bu kapı, Litvanya tatilinizin ilk duraklarından biri olmalıdır.

    safak-kapisi-001.jpg


    Gediminas Kulesi

    Litvanya üst kalesinin günümüze kalan kısmıdır. 13. yüzyılın sonunda yapımına başlanan kule, 1409'da tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Bölgedeki ilk tuğla kule olarak bilinen Gediminas Kulesi tamamıyla askeri amaçlı olarak inşa edilmiştir. İlerleyen yıllarda yıkılan Gediminas Kulesi eski yerine Polonyalı meşhur mimar Jan Borowski tarafından 1930 yılında yeniden inşa edilmiştir. 48 metre yüksekliğe sahip olan kale başkent Vilnius'un sembollerinden biridir.

    gediminas-kulesi-001.jpg


    Kursiu Nerija Milli Parkı

    1991 yılında ulusal park ilan edilen bölge Neringa şehri yakınlarında bulunmaktadır. 264 kilometrekarelik alanı kapsayan Kursiu Nerija Ulusal Parkı bölgenin ekosistemini güvenlik altına almak amacıyla oluşturulmuştur. Bölgede şiddetli rüzgarların ve erozyonların oluşturduğu büyük kum tepeleri bulunmaktadır. Eşsiz bitki türlerini barındıran alan Litvanya seyahatinizin heyecanını artırabilir.

    kursiu-nerija-milli-parki.jpg


    Litvanya Ulusal Müzesi

    1952 yılında kurulan Litvanya Ulusal Müzesi bazı önemli yapılara, yazılı materyallere ve geniş eser koleksiyonlarına sahip olan tarihsel bir müzedir. Devlet tarafından finanse edilen kurum Polonya koleksiyonlarıyla ünlüdür. Litvanya'nın tarihi hakkında geniş bilgi sahibi olmak isteyenler için ansiklopedi niteliğindeki müzede tam 800 bin eser bulunmaktadır. Arkeolojik, etnografik, nümizmatik ve ikonografik eserlerin sunulduğu kurum ülkede gerçekleştirilen Arkeolojik kazıların da yetki mercilerinden biridir.

    litvanya-ulusal-muzesi.JPG


    Kaunas Katedral Bazilikası

    Litvanya'nın en büyük kentlerinden biri olan Kaunas'ta bulunan Roma Katolik katedral bazilikası adını bu şehirden almaktadır. 15. yüzyılda yapımına başlanan ve 1624 yılında tamamlanan bazilika Gotik mimari stiliyle oluşturulmuştur. Uzunluğu 84 metre olan Kanus Katedral Bazilikası'nın genişliği ise tam 34 metredir. Kil tuğlası materyalinden inşa edilmiştir ve 28 metre yüksekliğindedir. Bu ölçüler Kanus Katedral Bazilikası'nı Litvanya'nın en büyük kilisesi yapıyor. Aynı zamanda katedral ünlü şair Maironis'in ebedi istirahatgahıdır. Kaunas şehri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Kaunas gezilecek yerler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

    kaunas-katedral-bazilikasi.jpg


    Yeşil Göller

    Başkent Vilnius'ta bulunan ve Yeşil Göller olarak adlandırılan bölge 6 gölden oluşmaktadır ve Verkiai Bölge Parkı'nın en değerli parçasıdır. Başkentin kuzeydoğu bölümünde yer alan bölge Balsys Gölü, Gulbinas Gölü, Küçük Gulbinas Gölü, Akis Gölü, Raistelis Gölü ve Baraukos Akis Gölü'nden oluşmaktadır. Göl suları ve etrafı yemyeşil bir görüntüdedir. En derin noktası 47 metreyi bulan göller gezi, piknik, manzara ve balıkçılık tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biridir.

    yesil-goller.jpg


    Litvanya'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

    Dünya'nın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Litvanya, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda Türk turistlerin de ziyaretlerinin artması sonucu önemli bir konum haline gelen Litvanya ülkesini konu olarak ele aldık. Bu içeriğimizde Litvanya'da konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Litvanya'nın en iyi ve en uygun otelleri;


    Loop Hotel Vilnius

    Litvanya ülkesinin en iyi otelleri arasında yer alan 4 yıldızlı Loop Hotel Vilnius oteli Vilnius şehrinde yer almaktadır. Vinius Uluslararası Havaalanı'na 1 km mesafededir. Otelde ücretsiz wifi, otopark, aile odaları, bar, fitness merkezi mevcuttur. Yenilenmiş bir fabrikada yer alan Loop Hotel Vilnius'un bütün odalarında klima ve çalışma masası bulunmaktadır. Banyolar, özel küvet ve duşakabinle donatılmıştır. Bazı odalar seviyeli çatı katı düzenine sahiptir. Loop Hotel Vilnius'ta spor salonu ve çeşitli salon alanları bulunmaktadır. Ayrıca bu tesiste günlük açık büfe sunulur. Oteldeki restoranda Avrupa mutfağından yemekler sunulmaktadır. Bu otel, Vilnius şehrinin en uygun otellerinden birisidir.

    loop-hotel-vilnius.jpg

    Adres: Dariaus ir Girėno g. 21, Vilnius 02189, Litvanya

    Tel: +370 661 77721

    Fiyat: 100€ - 120€ Fiyat Aralığında


    Old Town Studio

    Vilnius'un eski kent bölgesinde, Vilnius Suru'nun yakınında yer alan Old Town Studio'da, ücretsiz wifi ve çamaşır makinesi sunulmaktadır. Ayrıca otelin yakınlarında Soykırım Mağdurları Müzesi, Litvanya Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu, Gediminas Kulesi bulunmaktadır. Otelde, otopark, havaalanı servisi, sigara içilmeyen odalar ve asansör bulunmaktadır. Çok fazla lüks olmayan fakat uygun fiyatlı olan Old Town Studio ekonomik bir oteldir.

    old-town-studio.jpg

    Adres: Vingrių g. 13. I/14., Vilnius Old Town, LT-01141 Vilnius, Litvanya

    Tel:+370 554  78747

    Fiyat; ?


    Romantic Boutique Hotel

    Panevezys'in merkezinde yer alan Romantic Boutique Hotelinde özenle tasarlanmış şık odalarda ücretsiz internet ve minibar mevcuttur. Ayrıca Romantic Boutique Hotel’de kapalı yüzme havuzu da bulunmaktadır. Aukstaitija Stadyumu'na 950 metre mesafede, Vilnius Uluslararası Havaalanı arabayla 1,5 saat uzaklıkta olan Romantic Boutique Hoteli’nde günün 24 saati resepsiyon hizmeti verilmektedir.

    romantic-boutique-hotel.jpg

    Adres: Kranto g. 24, LT-35173 Panevėžys, Litvanya

    Tel: +370 616 16170

    Fiyat: 110€ - 400€ Fiyat Aralığında


    Harmony Park

    Vazgaikiemis'in huzurlu ve sakin bir bölgesinde bulunan Harmony Park oteli’nde ücretsiz hamam ve otopark bulunmaktadır. Odalarının içi son derece ferah ve şık bir görünüme sahiptir. Bu odaların içerisinde minibar ve klima bulunmaktadır. Harmony Park, Alytus şehrine ulaşım sağlayan ana yola 1,5 km uzaklıktadır. Ayrıca Harmony Park’ın spa merkezinde buhar banyosu ve masaj uygulamaları bulunmaktadır.

    harmony-park.jpg

    Adres: Saulės Vaikų g. 18, Vazgaikiemo k., Balbieriškio seniūnija, Prienų rajonas, LT-59257 Prienai, Litvanya

    Tel: +370 650 98012

    Fiyat: 274€ - 1170€ Fiyat Aralığında


    Hotel Metropolis

    Hotel Metropolis, Kaunas şehir merkezinde, ünlü ve kalabalık olan yaya caddesi Laisvės Alėja'nın hemen dışında yer almaktadır. Bütün odaları ayrı bir özenle hazırlanan Hotel Metropolis’te ücretsiz wifi ve duşlu özen banyo bulunmaktadır. Metropolis, Vytautas Büyük Savaş Müzesi'ne 300 metre, Baş Melek Mikail'e adanmış St. Michael Archangel kilisesi’ne 500 metre, Žalgiris Arena’ya ise 650 metre mesafededir.

    hotel-metropolis.jpg

    Adres: S. Daukanto g. 21, Kaunas 44249, Litvanya

    Tel: +370 37 205992

    Fiyat: 82€ - 111€ Fiyat Aralığında


    Litvanya'da Nerede Ne Yenir?

    Litvanya mutfağı son derece lezzetli yemeklere sahiptir. Litvanya mutfağı Doğu Avrupa mutfaklarına benzemektedir. Köklü bir tarihe sahip olan Litvanya'nın Vilnius kentinde çok sayıda restoran, bar ve kafe bulunmaktadır. Peki ya Litvanya da nerede ne yenir? İşte Litvanya'nın en iyi restoran, bar ve kafeleri;


    D'eco Bar & Restaurant

    Litvanya da oldukça ünlü olan D'eco Bar & Restaurant, en sıcak atmosferin, en iyi yemeklerin olduğu bir restorandır. İtalyan şaraplarının ünlü olduğu bu restoranda öğle yemeği, akşam yemeği, gece eğlencesi ve brunch hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca D'eco Bar & Restaurant'ta ücretsiz wifi bulunmaktadır.

    deco-bar--restaurant.jpg

    Adres: Dominikonu g. 15, Vilnius 01131 Litvanya

    Tel: +370 650 54458


    Busi Trecias

    Ahşap mobilyaların daha yoğun olarak kullanıldığı Busi Trecias barı, çoğunlukla gece eğlenceleri için tercih edilmektedir. İçerisinde bin bir çeşit bira bulunduran Busi Trecias barında müşteri memnuniyetine çok önem verilmektedir. 

    busi-trecias.jpg

    Adres: Totoriu g. 18, Vilnius 01121, Litvanya

    Tel: +370 618 11266


    Pinavija Cafe & Bakery

    Litvanya'nın küçük fakat hoş gözüken nadir kafelerinden birisi olan Pinavija Cafe'de samimi bir ortam vardır. Daha içeriye girdiğiniz anda sizi saran sempatik havasıyla bu kafeden mutsuz ayrılmanız neredeyse imkansız. Sadece öğle yemeği ve kahvaltı hizmeti veren Pinavija Cafe'de birbirinden güzel tatlılar ve içecekler bulunmaktadır.

    pinavija-cafe--bakery.jpg

    Adres: Vilniaus g. 21, Vilnius 01402, Litvanya

    Tel: +370 676 44422


    Senoji Trobele

    Daha çok geleneksel Litvanya yemeklerini barındıran Senoji Trobele restoranında öğle yemeği, akşam yemeği, gece eğlencesi ve brunch hizmeti verilmektedir. Litvanya'da kaliteli ve güzel yemekler yemek istiyorsanız bu restoran tam olarak size göre. Vilnius'un merkezinde yer alan Senoji Trobele restoranında kusur bulmak neredeyse imkansızdır.

    senoji-trobele.jpg

    Adres: Naugarduko g. 36, Vilnius 03228, Litvanya

    Tel: +370 609 99002


    Telegrafas at Kempinski

    Litvanya'da güne mutlu ve huzurlu  bir şekilde başlamak için kesinlikle gitmeniz gereken Telegrafas at Kempinski restoranında bin bir çeşit kahvaltı bulunmaktadır. Lezzetli yemekleri ve kaliteli servisi olan bu restoranda kahvaltı, öğle yemeği brunch ve akşam yemeği hizmetleri sunulmaktadır.

    telegrafas-at-kempinski.jpg

    Adres: Universiteto g. 14, Vilnius 01122, Litvanya

    Tel: +370 5 220 1160


    Litvanya'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

    Litvanya, son yıllarda Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkeden binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yoğun bir tarihe sahip olan Litvanya'nın, içerisinde bir çok tarihi mekan ve müze bulunmaktadır. Ülkemizden Litvanya'ya direk veya aktarmalı ulaşım mevcuttur. Direk uçuşlar, yaklaşık olarak 2.5 ile 3 saat arası sürmektedir. Litvanya'ya gitmek için diğer bir alternatif ise Letonya'nın başkenti Riga üzerinden demiryolu veya karayolu ile Litvanya'ya ulaşım sağlamaktadır. Fakat bu yol çok fazla uzun sürdüğünden Litvanya'ya direkt uçuşları tercih etmelisiniz.

    litvanyada-ulasim-nasil-saglanir.jpg


    Litvanya'ya Ne Zaman Gidilir?

    Litvanya'nın ikliminde yazlar sıcak ve kurak geçerken, oldukça şiddetli olan Kuzey Avrupa kışını da yaşar. Ocak ve şubat ayında ortalama hava sıcaklığı -5 ile -1 derece arasında seyrederken bölgenin en soğuk günlerinde sıcaklık -20 dereceye kadar düşer.

    Yaz aylarında ortalama sıcaklık 20 - 25 derece civarında gezerken bazı günlerde sıcaklık 30 dereceye kadar ulaşır. Yaz günleri sıcak ve kurak geçtiği için Litvanya'da yağışlar genellikle günün sonuna doğru meydana gelir. Kış günleri genellikle aşırı soğuk olduğu için Litvanya'ya yaz aylarında gitmenizi tavsiye ediyoruz.

    litvanyaya-ne-zaman-gidilir.jpg


    Litvanya Festivalleri ve Zamanları

    Yılın farklı zamanlarında gerçekleşen müzik festivalleri Litvanya'nın en önemli sembollerindendir. Street Music Day, Kaunas Caz Festivali, Tamsta Müzik Festivali gibi organizasyonların gerçekleştiği Litvanya'ya özellikle yaz aylarında müzikseverler akın etmektedir. Bu müzik etkinlerinden en ilgi çekici olanı hafta sonları düzenlenen, antik geleneklerin ve pagan kültürünün yaşandığı Menuo Juodaragis'tir.

    Her yılın mart ayı sonunda düzenlenen Fashion Inspection festivali Litvanya'nın başkenti olan Vilnius'da gerçekleşmektedir. Klasik moda haftalarının dışında genç ve yetenekli tasarımcıların çalışmalarını sergilemesi için büyük bir olanak olan bu etkinlikte, geleneksel ve modern Litvanya giyim kültürünün örneklerini sıkça görebilirsiniz. Festivallerin büyük bölümü bahar ve yaz aylarında düzenlense de kış aylarında da büyük kentlerde etkinlikler düzenlenmektedir.

    litvanya-festivalleri.jpg

    Önerilen İçerik; Çek Cumhuriyeti Gezilecek Yerler

    Neoldu.com / Tatil

    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.