Libya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Libya Kuzey Afrika'nın en önemli ülkelerinden biridir. Ülkede tarihi, turistik ve kültürel açıdan değerli alanlar bulunuyor. Libya seyahatinde ülkenin gezilecek görülecek yerlerini okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Libya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Libya Hakkında Bilgi

  • Libya, Kuzey Afrika'nın en büyük ülkelerinden biridir.
  • Cezayir, Mısır, Tunus, Çad, Nijer ve Sudan gibi ülkelerle sınır komşusudur.
  • Libya'nın yüzölçümü 1.760.000 kilometrekaredir.
  • Ülkede yaklaşık olarak 6 milyon 250 bin nüfus yaşamaktadır.
  • Tarih boyunca çekişmelere sahne olan bölgede tarihi ve turistik açıdan önemli yapılar bulunmaktadır.
  • Başkenti Trablus'tur.
  • Nüfusu 6.375 milyondur.
  • Para birimi Libya Dinarı'dır.

Libya Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Libya'da gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Libya'da ki gezilecek yerler listesi
  • Libya müzeleri
  • Libya'da yer alan tarihi mekanlar
  • Libya'da ki turistik noktalar
  • Libya otel önerileri
  • Libya'da nerede ne yenir?
  • Libya'da ulaşım nasıl sağlanır?
  • Libya'ya ne zaman gidilir?
  • Libya festivalleri nelerdir?

Libya gezilerinize rehber olabilmek için ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


Acacus Dağları

Libya'nın çöllerle kapı olan bölümünde yer alan bir sıradağ topluluğudur. Burası ülkenin Ghat kentinin doğu kısmında Cezayir'e yakın bir bölgededir. Acacus Dağları şahane vadileri ve dev kayalıkları ile ünlü olduğu kadar bu alanda oyulmuş kayaları ile de meşhurdur. Bölgedeki kaya sanatı çalışmaları MÖ 10 bin ve öncesi ile MS ilk asır ile sınırlandırılmaktadır. UNESCO'nun yaptığı araştırmalar neticesinde fil, zürafa, at gibi hayvan figürlerini aksettiren kaya çizimlerinin olduğu alan 1985 yılında Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Libya'nın turistik yerlerinden biri olarak dünyaca tanınan Acacus Dağları tarih meraklılarını bekliyor.

acacus-daglari.jpg


Kızıl Kale Müzesi

Bu kurum Assaraya Al Hamra Müzesi olarak da anılmaktadır. UNESCO ile birlikte tasarlanarak 1919 yılında inşa edilen bir kalenin müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkmıştır. Ulusal müze olarak faaliyet gösteren Kızıl Kale Müzesi Libya'nın Bağımsızlık Devrimi ile 5 bin yıl öncesine ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında İngilizler Libya'da ilerleyerek kale ve bütün kompleksleri işgal etti. 1948 yılında Libya Müzesi adını alan kurum, 1988 yılında halka açılarak şu anki ismiyle hizmet vermeye başladı. Libya gezisinde bölgenin yakın ve uzak tarihine ışık tutan Kızıl Kale Müzesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.

kizil-kale-muzesi.jpg


Gurgi Camii

Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan tarihi bir camidir. Dönemin Osmanlı İmparatorluğu eyaletlerinden biri olan Trablus'ta Karamanlı Yusuf Paşa'nın emri ile 1795 ile 1832 yılları arasında inşa edilmiştir. Kaptan Mustafa Gurgi'nin yetkileri dairesinde oluşturulan cami onun adıyla anılmıştır. 'Gurgi' kelime anlamı 'Gürcistan'dan gelen' demektir. Şu anda caminin girişinin sağ kısmında Mustafa Gurgi'nin ve ailesinin mezarları bulunuyor. Libya'nın tarihi yerlerinden biri olan bu Osmanlı camiini mutlaka görmelisiniz.

gurgi-camii.jpg


Leptis Magna

Leptis ya da Büyük Leptis olarak da anılan bölge, Libya halkı tarafından Lebda adıyla bilinmektedir. Burası Libya'nın gezilecek yerlerinden biri olarak bilinen Romalılara ait bir antik kenttir. Bu antik kente ait kalıntılar Lebda Vadisi'nin denizle kesiştiği noktada bulunuyor. Başkent Trablus'a yaklaşık 130 km mesafedeki Kkoms merkezi yakınında yer almaktadır. Bu site Akdeniz'in en muhteşem ve bozulmamış Roma kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Libya'nın en turistik yerlerinden birine çevrilen Leptis Magna, antik kentinin geçmişi MÖ 1000'li yıllara dayanıyor.

leptis-magna.jpg


Sabratha

Başkent Trablus'un batı kısmında şehre yaklaşık 66 km mesafede ve Akdeniz kıyısında antik bir bölgedir. MÖ 500'lü yıllarda kurulan antik alan Sabratha Afrika hinterlandı ürünleri için ticaret bölgesi liman kasabası olmuştur. II ve III. yüzyıllarda bölge Numidian Krallığı'nın bir parçası haline gelmiştir. Libya'nın görülecek yerleri arasında bulunan Sabratha MS 365 yıllarında yaşanan depremlerde ağır hasar gören bölgede şu anda harabe şeklinde yapılar bulunuyor. UNESCO'nun yaptığı araştırmalar sonucunda Sabratha 1982'de Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır. 

sabratha.jpg


Kirene

Shattah kenti sınırları içinde yer alan Libya'nın tarihi Roma sitelerinden biridir. Yemyeşil bir vadide oluşturulan antik kent, MÖ 630 yılında kurulmuştur. Bölgede yapılan savaşlar sonucunda MÖ 74 yılında burası resmen bir Roma eyaleti haline getirilmiştir. Uzun yıllar boyunca Jebel Akhdar düzlüklerinde yaşam süren Romalılar'ın en değerli yaşam alanlarından biri olan Kirene şu anda harabeye dönüşmüştür. Libya gezi rehberinize Kirene'yi eklemeyi unutmayın.

kirene.jpg


Şehitler Meydanı

Başkent Trablus'un ve ülkenin en değerli meydanı olarak bilinmektedir. Burası Diktatör Kaddafi hükümeti döneminde 'Yeşil Meydan' ülkenin monarşi ile yönetildiği senelerde 'Bağımsızlık Meydanı' ve ülkenin İtalyan sömürgesinde olduğu yıllarda 'İtalya Meydanı' gibi isimlerle de anılmıştır. Meydanın sokakları İtalyanlar ve Libyalıların gayretleriyle dizayn edilmiştir. Şu anda Şehitler Meydanı ülkenin en önemli ticari ve sosyal mekanlarından biridir. Tanınmış kafe, restoran, otel gibi işletmelerin yoğun olduğu Şehitler Meydanı Libya'nın en turistik yerlerindendir.

sehitler-meydani.jpg


Murzuk Kalesi

Ülkenin Fizan Bölgesi'nde yer alan Murzuk kentinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait tarihi bir kaledir. Bölgenin savunmasını sağlama amacıyla inşa edilen kalenin yapımında kil kullanılmıştır. Taşlardan oluşturulan bir yol vasıtasıyla Murzuk Kalesi'ne giriş yapılabilmektedir. Duvarlarında Müslümanlara ait mezarlar bulunan kale, bölgede Türkler'in bıraktığı en değerli şaheserlerden biridir. Libya gezisine çıkan herkesin Fizan'ın simgesi haline gelen Murzuk Kalesi'ni görmesini öneriyoruz.

murzuq-kalesi.jpg

23 Temmuz Gölü

Bu göl Bingazi şehir merkezinde yer almaktadır. Bu sebeple zaman zaman Bingazi Gölü olarak da anılmaktadır. 100 hektarlık alanı kapsayan 23 Temmuz Gölü'nün en derin noktası 5 metredir. Şehrin en önemli ulaşım ağı bu gölün etrafına kurulmuştur. Bingazi halkının en önemli dinlenme alanlarından birine çevrilen göl kentin en popüler buluşma noktalarındandır. Libya gezisinde yolunuz Bingazi'ye düşerse bu göle gitmeyi ihmal etmeyin.

23-temmuz-golu.jpg


Trablus Camii (Katedrali) 

Trablus'un El Cazair Meydanı'nda bulunan yapı 1870 yılında inşa edilmeye başlanmış bir Roma Katolik kilisesidir. İtalyan mimar Saffo Panteri'nin dizayn ettiği kutsal eserin iç tasarımı Libyalı sanatçı Osman Nejem tarafından gerçekleştirilmiştir. Romanesk mimari sitilinin ülkedeki en eşsiz binalarından biri olan ibadethanenin çan kulesi Venedik tarzı gravürlerle dekore edilmiştir. Yaklaşık 50 bin Katolik göçmenin (İtalyan, Maltalı, Filipinli) ibadethanesi olan yapı, Muammer Kaddafi döneminde 1990 ve 2000'li yıllar arasında camiye dönüştürülmüştür. Bu sırada yapının özellikleri değiştirilmiş ve tamamına yakını Arabesk mimari stilleriyle bezenmiştir.

trablus-camii-(katedrali)-.jpg


Tobruk Savaşı Mezarlığı

Libya'nın kuzeydoğu bölgesinde yer alan bir liman şehri olan Tobruk'ta bulunan bir mezarlıktır. II. Dünya Savaşı'nda bölgede hayatını kaybeden 2282 dolayındaki askerin yattığı mezarlık, Libya gezisine çıkanlar için çok önemli bir ziyaret alanıdır. Libya'nın en kanlı savaşlarından birine ev sahipliği yapan bölge Avustralyalıların diktiği anıt sonucunda toplu bir mezarlığa dönüştürülmüştür. 

tobruk-savas-mezarligi.jpg


Libya'da Nerede Kalınır? 4 Otel Önerisi

Vize istemeyen ülkeler arasında yer alan Libya, gezilecek yerleriyle insanları büyülemeye devam ediyor. Bu içeriğimizde Libya'da konaklanacak 4 otel önerisi derledik. İşte Libya'nın en iyi otelleri;


Plasma Hotel Tripoli

Trablus'un merkezinde bulunan bu 4 yıldızlı hotel, deniz ve şehir manzaralı özel balkonları olan ses yalıtımı odalarla hizmet vermektedir. Tarihi kent buraya sadece 1 km uzaklıktadır. Otelin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Ziyaretçi puanlamasından 8.5 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

 Adres: 428 Omar. Almoktar Street, Tarabulus, Libya

Telefon: +218 91-0047733

Fiyat: Geceliği 89 € ile 176 € arasındadır.


Al Naher Hotel

Tarihi eski kente 1 km uzaklıkta olan bu hotel, klimalı odalarla hizmet vermektedir. Konuklar otel genelinde ücretsiz wifi erişiminden yararlanabilir. Otelin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Ziyaretçi puanlamasından 7.2 puan alan bu hotel 2 yıldızlıdır.

Adres: Tariq St, Tarabulus, Libya

Telefon: +218 21-3334645

Fiyat: Bilinmiyor.

Radisson Blu Al Mahary Hotel

Libya'nın merkezinde bulunan bu hotel, mükemmel manzaralı odalarıyla hizmet vermektedir. Otel genelinde ücretsiz wifi hizmeti verilmektedir. Toplantı olanakları ve spor merkezi hizmeti de sunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 9.7 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

Adres: Al Fatah St, The Corniche, Tripoli, Libya

Telefon: +218 21-3407878

Fiyat: Geceliği 222 €'dur.

Corinthia Hotel Tripoli

Trablus'ta bulunan bu hotel, 24 saat resepsiyonuyla hizmet vermektedir. Ücretsiz wifi olanağı sunan bu otelden araç kiralayabilirsiniz. Boş zamanlarınızda yapabilceğiniz bir sürü aktivite bulunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 8.7 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

Adres: Al Kurnish Rd, Tarabulus, Libya

Telefon: +218 21-3351990

Fiyat: Geceliği 290 €'dur.

Libya'da Nerede Ne Yenir?

Libya mutfağı İtalyan mutfağından etkilenmiştir. Makarna kuzey bölgesinin, pirinç güney bölgesinin temel gıdası konumundadır. Makarnalarda sıklıkla domates sosu kullanılmaktayken; pirinç, kuzu ve tavukla servis yapılmaktadır. Ülkede alkol içmek yasaktır. Çay en popüler içecektir. Kahve olarak ise Türk kahvesi oldukça yaygındır. Tüm şişe sular güvenilir değildir. Alırken sormakta fayda vardır. 

Storico Ristorante Italiano Dal 1927

İtalyan mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Aynı zamanda bu restoran pizzalarıyla meşhurdur. 

Adres: Omar Al Mukhtar 312 International Fair, Tripoli Libya

Telefon: +218 92-7817502

Safir

Hint ve Asya mutfağını konu alan bu restoran vejetaryen dostudur. Sizlere öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Evlere paket servisi yapan bu restoran cana yakın çalışanlarıyla gözleri kendine çevirtmeyi başardı. Bu restoran cuma günleri kapalı olup diğer günler 12:30 - 22:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir. 

Adres: Trablus, Libya

Telefon: +218 91-6464305

Al-Athar

Akdeniz mutfağını konu edinen Al-Athar, vejetaryen dostudur. Eşsiz yemekleriyle sizlere öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Rezervasyon ile çalışan bu restoran cana yakın çalışanlarıyla sizlere cuma günleri 15:00 - 00:00 saatleri aralığında hizmet verirken diğer günler 10:00 - 00:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

Adres: Al Hara Alkabir St, Tarabulus, Libya

Telefon: +218 91-3833339

Libya'ya Ne Zaman Gidilir?

Libya'da Akdeniz iklimi ve merkezde sene boyunca kuraklık yaratan çöl iklimi görülmektedir. Kıyılarda kış ayı boyunca yağmur yağmaktadır. Çöl fırtınalarını ve yüksek sıcaklıkları tercih etmeyenler için Libya'yı kışın ziyaret etmek en iyi tercih olacaktır.

Libya'ya Nasıl Gidilir?

Libya'ya Türkiye'den direk uçuşlar bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin birçok ana şehrine yapılmaktadır: Sebha, Misurata, Trablus ve Bingazi'dir. Sahra Çöllerini ziyaret edecek olanların Sebha Havalimanı'na, Akdeniz kıyısına seyahat düzenleyecek olanların Misurata'ya iniş yapmaları gerekmektedir.

Libya Festivalleri ve Zamanları

Libya'da yıl boyunca katılabileceğiniz bir çok festival yapılmaktadır. Seyehat tarihlerinizi festivallerin en çok olduğu aylara ayarlayarak Libya şehrinde çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz. Libya'ya ayrı bir renk katan festivalleri sizler için araştırdık ve derledik. İşte Libya festivalleri;

  • Acacus Festival(Aralık-Ocak ayları)
  • Nalut Spring Festival(Mart ayı)
  • Zuwarah Awessu Festival(Ağustos ayı)
  • Ghadames Festival(Ekim ayı)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum