Letonya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Letonya, Avrupa'nın tarihi, turistik ve kültürel açıdan önemli bölgelerinden biridir. Ülkeye yapacağınız gezilere rehber olabilmek adına Letonya'nın gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Letonya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Letonya Kuzey Avrupa'nın 2 milyonu aşan nüfusu, tarihi ve turistik yerleriyle önemli bölgelerinden biridir. Letonya'nın başkenti Riga'dır ve ülke 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer almaktadır. Letonya'da birçok tarihi katedral, kale, kule, yerel yönetim binaları, doğal alanlar bulunmaktadır. Letonya tatiliniz için ülkenin en değerli tarihi ve turistik yerlerini sizlere sunuyoruz.

Özgürlük Anıtı

ozgurluk-aniti-.jpg

Başkent Riga'da bulunan ve Letonya'nın en değerli sembollerinden biri olarak kabul gören anıt heykel, 1918 ve 1920 yılları arasında ülkenin verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında şehit olan askerlere ithafen inşa edilmiştir. Anıt 42 metre yüksekliğinde olup, yapımında traverten, bakır, granit gibi farklı materyallerden istifade edilmiştir. Heykelin bulunduğu alan devlet törenlerine, eylemlere ve gösterilere ev sahipliği yapmaktadır. Heykel iki elini havaya kaldırmış bir şekilde ellerinin arasında '3 adet yıldız' tutan bir figürü canlandırmaktadır. 1935 yılında açılan heykelin ABD'nin en önemli sembollerinden biri olan New York şehrindeki Özgürlük Heykeli'ne benzerliği dikkatlerden kaçmamaktadır. Letonya'nın gezilecek yerlerinden biri olan bu anıt, başkentin ve ülkenin en fazla turist çeken figürlerindendir.


Aziz Petrus Kilisesi

aziz-petrus-kilisesi.jpg

Letonya'nın en değerli manevi yapılarından biri olan Aziz Petrus Kilisesi, Evanjelik Lutheran bölge kilisesi olarak hizmet vermektedir. Başkent Riga'da bulunan Roman Katolik Kilisesi, 1746 yılında hizmete açılmıştır. Gotik ve Romanesk mimari tarzını belirgin bir biçimde yansıtan kilise, tam 123 metre yüksekliğe sahiptir. 2006 yılından bu yana mülkiyeti Letonya Evanjelik Lutheran Kilisesi'ne geçen kutsal yapı, Letonya'nın tarihi yerlerinden biri olarak önemlidir. 

Rundale Sarayı

rundale-kalesi.jpg

Letonya'nın en önemli Barok saraylarından biridir. 1736 ve 1768 yılları arasında oluşturulan mükemmel saray ünlü mimar Francesco Bartolomeo Rastrelli tarafından dizayn edilmiştir. Avrupa'nın değerli sarayları içerisinde yer alan yapı, Letonya'nın turistik yerlerindendir. Daha önce sarayın inşa edildiği noktada değerli bir Ortaçağ Kalesi bulunmaktaydı. Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı Rus İmparatorluğu tarafından düşürülünce bu mükemmel saray da Rus Çar ailesinin hizmetine girmiştir. Ülkenin tarihini yansıtan bir ayna niteliğindeki saray, Letonya gezi rehberinizin ilk sıralarında bulunmalıdır.


Gauja Ulusal Parkı

gauja-ulusal-parki.jpg

Gauja Nehri vadisi boyunca uzanan 917,45 kilometrekarelik şahane bir bölgedir. 1973 yılından bu yana ulusal park olarak ilan edilen bölge doğal alanların korunmasını sağlamak, doğa turizmini teşvik etmek ve yörede sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik olarak kurulmuştur. Biyolojik çeşitlilik, arazi ve kayaç tipleri, tarihi bölgeler ve mükemmel manzaralar içeren Gauja Ulusal Parkı'nın neredeyse % 50'lik bölümünü ormanlar kaplamaktadır. Bölgede yel değirmenleri, taş kaleler, kiliseler gibi 500 dolayında tarihi-kültürel kalıntı bulunmaktadır. Letonya'nın tarihi ve turistik yerlerini gezerken unutmamanız gereken alanlardandır.


Turaida Kalesi

turaida-kalesi.JPG

Gauja Nehri kıyısında Vidzeme bölgesinde 1214 yılında inşa edilmiş tarihi bir kaledir. Letonya'nın en önemli Ortaçağ savunma kalelerinden biri olarak bilinmektedir. Rose of Turaida ve Caupo of Turaida'nın ebedi istirahatgahı olan kale kısmen restore edilmiştir. 800 yılı aşan tarihi geçmişiyle bölgenin en tarihi yapılarından biridir. 1776 yılında bir yangında hasar gören yapı, aslına uygun olarak restore edilmiştir. 


Nativity Katedrali

nativity-katedrali.jpg

Nikolai Chagin ve Robert Pflug tarafından tasarlanan katedral 1876 ve 1883 yılları arasında inşa edilmiştir. Neo-Bizans mimari sitiliyle oluşturulan kilise ülkenin Rus İmparatorluğu'na bağlandığı dönemlerde hizmet vermeye başlamıştır. Ortodoks kilisesi olarak kullanılan tarihi katedral Alman askerlerinin bölgeyi işgal ettiği yıllarda Lutheran Kilisesi olarak faaliyetini sürdürmekteydi. 1960'larda Sovyet yetkililerince kapatılan katedral Letonya'nın 1991'de bağımsızlığını elde etmesinin ardından restore edildi. Letonya tatiliniz için başkent Riga'da bulunan bu katedral en uygun gezi mekanlarından biridir.


Letonya Savaş Müzesi

letonya-savas-muzesi.JPG

1916 yılında Rifleman Müzesi adıyla hizmete başlayan kurum, başkent Riga'da bulunuyor. Kentin Smilsu Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Letonya Savaş Müzesi tarihi savaş araç gereçlerine meraklı olanların muhakkak gezip görmesi gereken yerlerden biridir. Burada hafif ve ağır savaş silahları ile beraber mermi çekirdekleri, asker üniformaları, eski telefonlar, madalyalar vs. sergilenmektedir. Her yıl 150 bin civarında ziyaretçi çeken kurum, Letonya seyahatinizin ilk rotalarından biri olmalı.

 

Letonya Ulusal Sanat Müzesi

letonya-ulusal-sanat-muzesi.jpg

Letonya'nın başkentinde 1869 yılında faaliyete geçen sanat müzesidir. Ülkenin en geniş sanat koleksiyonlarını barındıran kurum, yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan heykel ve çizimleri de içermektedir. Toplamda 5 farklı mekanda bulunan binalarıyla hizmet veren Letonya Güzel Sanatlar Müzesi 1905 yılından bu yana halka açıktır. Dekorasyon, grafik, seramik, tekstil ve süsleme sanatlarında yerel, ulusal ve uluslarası sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapan müze Letonya'nın gezilecek yerlerinden biridir. Her yıl turist akınına uğrayan müze, sanatseverler için biçilmiş kaftan.


Burtnieks Gölü

burtnieks-golu.jpg

Bu Letonya'nın dördüncü büyük gölü olarak bilinmektedir. Burtnieks Gölü 13,3 km uzunluğa 5,5 km genişliğe sahiptir. Göl kaynağını Riga Körfezi'nden alan Salaca Nehri'ne akmaktadır. Ortalama derinliği 2,5 ila 3 metre arasında değişmektedir. Dolayısıyla çok sığdır. Gölün bazı bölgeleri bataklık iken genel olarak kumludur. 20 civarında balık türünü barındırır ve balıkçılık için son derece elverişlidir. Ayrıca avcıların ördek gibi su kuşlarını avladıkları uygun bölgelerden biridir. Letonya seyahatinde burayı tercih edenlere göl ve çevresi muhteşem manzaralar bahşediyor.


Letonya İşgal Müzesi

letonya-isgal-muzesi-001.jpg

Bu Letonya'nın en önemli eğitsel müzesidir. Kurum 1940 yılından önce Nazi Almanyası 1940-1991 yılları arasında ise Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali konusunda ülke halkını eğitme amacı gütmektedir. İşgalci güçlerin Letonya'ya uyguladığı suçları da gözler önüne seren ögeleriyle ilgi gören müze her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist çekiyor. Müze binası, 1971 yılında Sovyetler Birliği tarafından Lenin'in doğumunun 100. yılına ithafen inşa edilmiştir. 1991 yılına dek Letonya Kızıl Piyadeleri anısına bir müze olarak görev yapmıştır. Letonya'nın turistik yerlerinden biri olan İşgal Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.