Leopold von Ranke Kimdir?

Alman tarihçi Leopold von Ranke’nin ölüm yıl dönümü… Ranke’nin tarih dünyasına kazandırdıkları…
Leopold von Ranke Kimdir?

Leopold von Ranke, 21 Aralık 1795’te doğmuştur. 19. yüzyıl Alman tarihçisi Ranke ile tarih incelemelerinde birincil kaynakların önemi, hikâyeci tarih ve uluslararası politikanın tarihteki payı büyük bir anlam kazanmıştır. Aslında ne ise ona sadık kalınarak yazılan tarih düşünceleri ile kendinden sonraki tarih yazımına önemli katkılar yapmıştır.

Kendi sözleriyle tarih biliminin amacı şu şekilde açıklanmıştır:

“Ne geçmişi yargılamak ne de günümüz gözüyle geleceğe yol göstermek, sadece ve sadece geçmişte gerçekten nasıl olduğunu göstermektir.”

15. yüzyıl sonları ve 16. yüzyıl başlarındaki İtalyan Savaşları'nı konu edinen kitabını yayınlamasından sonra, 1825 yılında Berlin Üniversitesi'ne davet edildi. Burada başlattığı çalışmalar tüm Alman üniversitelerinde değişikliğe yol açtı. Tarihçi adaylarının Ortaçağ belgelerinin eleştirel bir gözle incelenmesi için eğitildiği seminerler yürüttü. Aslında bu seminerler tamamen yeni sayılmazdı. 1770'lerde Johann Christoph Gatterer, Göttingen Üniversitesi’nde benzer bir çalışmaya başlamıştı fakat tarihçilerin eğitiminde bunu ayrılmaz bir parça haline getiren Ranke oldu. 1848 yılına gelindiğinde artık Almanca konuşulan bütün üniversitelerde bu eğitim benimsenmişti.

Ranke, 23 Mayıs 1886’da hayatını kaybetmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum