Lenovo K80 İncelemesi

Lenovo' nun orta segmente konumlandırdığı ve batarya kapasitesiyle dikkat çeken telefon modeli K80' i masaya yatırıyoruz. İşte telefonun en dikkat çeken özellikleri ve tüm detayları...
Lenovo K80 İncelemesi

INTEL İŞLEMCİLİ LENOVO

Lenovo' nun ürettiği telefonlara genel olarak bakıldığında, piyasada en çok satılan orta segmentte yer aldığı ve 1.000 - 1250 TL civarında fiyatlara satıldığı görülüyor. Dünya pazarı da incelendiği zaman, en çok telefon satışının orta segmentte olduğu ve üst segmentte Apple, Samsung, LG gibi firmaların hakimiyetinin kırılmasının zor olduğu ortaya çıkıyor.

Akıllı telefonların yaygınlaştığı ve herkesin bir akıllı telefon sahibi olduğu günümüzde uygun fiyatlı ve ortalama performanslı modellerin kullanımının yaygınlaşmasını Çinli firmalar fırsata çevirmeye çalışıyor. Bunlardan biri olan Lenovo da yeni modelleriyle pazardan daha büyük pay kapmaya çalışıyor. Bu sınıfta yarışan ve Intel işlemci kullanmasıyla farklılaşan K80' in teknik özelliklerini ve diğer detaylarını mercek altına alıyoruz.

LENOVO K80 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

- 5.5 inç 1080p Full HD çözünürlüğe sahip IPS LCD ekran

- 401 ppi netlik ve %72 ekran/gövde oranı

- 1.83 GHz 4 çekirdekli Intel Atom Z3560 İşlemci

- 2 GB ve 4 GB Ram ve PowerVR G6430 Grafik Birimi

- 32 GB ve 64 GB dahili hafıza ve 32 GB microSD kart desteği

- 13 MP led flaşlı ana kamera ve 1080p Full HD video kaydı

- 5 MP geniş açılı ön kamera ve 1080p Full HD video kaydı

- 4.000 mAh gövdeyle bütünleşik, çıkarılamayan batarya

- 4.5G ve çift hat desteği

LENOVO K80 EKRAN ve TASARIM ÖZELLİKLERİ

lenovo-k80-ekran.png

5.5 inç ekranı, 1920x1080p FHD çözünürlük sunan telefonda inç başına 401 pixel(401ppi) düşüyor. Orta segmentte artık standart hale gelen FHD ekranıyla K80, oldukça net görseller oluşturabiliyor. IPS LCD paneli sayesinde renk doğruluğu ve kontrast bakımından vasat performansa sahip telefon, güneş ışığı altında kullanım konforuyla da sınıf ortalamasında bir değer sunuyor.

Telefona önden bakınca diğer Lenovo telefonlara oldukça benzediği görülüyor. Hatta sadece önden bakıldığı zaman telefonun modelini anlamak çoğu kullanıcı için epey güç denebilir. Ekranın etrafındaki boşluklar, küçük yapısıyla %72 ekran/gövde oranı sunuyor. Bu değere bakınca telefonun ergonomik açıdan başarılı olduğu söylenebilir.

lenovo-k80-kirmizi.jpg

K80' de diğer telefonlardan farklı olan bir tasarım detayı dikkat çekiyor. Çoğu marka ve modelde görmeye alışık olduğumuz sağ yanda bulunan güç ve ses tuşları, bu telefonda tam tersi yönde solda bulunuyor. Bu tasarım ile farklılık yaratılmaya çalışıldığını mı yoksa solak kullanıcıların mı düşünüldüğünü tahmin etmek güç olsa da alışılmışın dışında bir tasarım detayı olduğu söyleyebiliriz.

Arka tasarımda kocaman ve geniş lensiyle arka kamera göze çarpıyor. Dışarı çıkıntılı bu kameranın hemen altında led flaş yer alıyor. Daha altta Lenovo logosu ve onun hemen altında telefondaki NFC bağlantısını işaret eden logo bulunuyor. En alt kısımda, enlemesine uzayan hoparlör ve onun üstündeki Intel logosu, telefonda kullanılan işlemcinin Intel yapımı olmasına vurgu yapıyor.

LENOVO K80 KAMERA ve İŞLEMCİ ÖZELLİKLERİ

lenovo-k80-kamera.png

Geniş lensiyle öne çıkan arka kamera 13 MP çözünürlüğe ve F/2.2 diyafram açıklığına sahip. Optik görüntü sabitleyici(OIS) desteği sunan kamera ile videolardaki sarsıntı ve titreşimleri önleyebilen telefon, bu sayede sınıfındaki rakiplerin pek çoğunu geride bırakıyor. HDR, panorama, elle odaklama ve coğrafi konum etiketleme gibi özelliklere sahip arka kamera çift led flaşı ile karanlık ortamlarda aydınlık fotoğraflar çekebiliyor.

Öndeki kameraya bakınca bu segmentte standart hale gelen 5 MP çözünürlüğe sahip olduğunu görüyoruz. Gesture Shot özelliği ile el hareketinizi algılayan ve fotoğraf çekme komutu vermenizi sağlayan telefon, özçekim kalitesi konusunda kullanıcısını üzmeyecek diyebiliriz. Unutmadan, arka ve ön kameranın 1080p FHD video kaydı yapabildiğini belirtelim.

intel-atom-z356.jpg

Piyasadaki Android telefonların çoğunda Qualcomm ve MediaTek işlemcileri görmeye alışmışken, Lenovo K80' de, 1.83 GHz 4 çekirdekli Intel Atom Z3560 işlemci kullanılıyor. 64 bit mimariye sahip bu işlemciye PowerVR G6430 grafik birimi ve 4 GB ram bellek eşlik ediyor. 

32 GB ve 64 GB dahili depolama seçenekleriyle satılan telefonda, 32 GB'lik model tercih edilirse ram miktarı 2 GB olurken 64 GB'lik modelde ram miktarı 4 GB' ye yükseliyor. Donanım öğelerinin telefona sağladığı performansın ortalama seviyede olduğunu ve mukayese yapmak isteyenler için Asus ZenFone 2 ile benzer bir performans ürettiğini belirtelim. 

lenovo-batarya.jpg

4.000 mAh kapasitesiyle dikkat çeken büyük bataryası çıkarılamıyor. Telefon, yoğun kullanımda dahi 1 günlük kullanım süresine ulaşabiliyor. Normal kullanımda 2 günü çıkarabilen batarya ömrüyle, oyun oynamayı ve telefonda bir şeyler izlemeyi sevenleri memnun edecek.

Çift hat desteği ile iki operatör kartını bir arada kullanabilmenizi sağlayan cihaz, bu özelliği ile iki telefon taşıma zahmetinden kurtulmanızı sağlıyor. Ayrıca çift hatlı telefonlardaki en büyük şikayetlerden olan yetersiz batarya ve konuşma süresini dev bataryasıyla aşmayı başaran K80, 33 saatlik konuşma süresiyle dikkat çekiyor.

LENOVO K80 FİYAT ve YORUM

lenovo-k80-renk-secenekleri.png

Lenovo K80 fiyatı, 2 GB ramli model için 240 Dolar, 4 GB ramli model için 290 Dolar olarak açıklanmasına rağmen ülkemizde hala satışa sunulmadı. Lenovo Türkiye tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını ve telefonun ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı hakkında bilgi olmadığını belirtelim.

Editör Yorumu: Telefon Asus ZenFone 2 modeliyle rakip olsa da ülkemizde resmi olarak satılmıyor olması nedeniyle onun gerisinde kalıyor. Büyük bataryası ve dengeli özellikleriyle dikkat çeken telefonun kamerasının rakiplerinin çoğundan iyi olduğunu ve iyi sonuçlar ortaya koyabildiğini söyleyelim.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.