Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma yani lenf kanseri günümüzde nadir görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Lenf kanseri hakkında bazı araştırmalar yaptık.
Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Lenf Kanseri Nedir?

Lenfatik sistemde meydana gelen bozukluklardan dolayı, dokularda bulunan lenf sıvısı boşaltılamaz ve bacaklarda, kollarda şişme görülür. Kısacası lenfoma lenfositleri etkileyen bir kanser türüdür.

Lenf Kanseri Belirtileri

Öksürük, iştah kaybı, dinlenmekle geçmeyen halsizlik, göğüs ağrısı, kaşıntı, baş ağrısı, titreme vücut sıcaklığında ani değişim, nefes alıp verme de zorluk lenf kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Lenf Kanseri

Lenf kanserinin en büyük belirtileri, boyunda, koltukaltlarında ve kasık bölgesinde bulunan lenf bezlerinin şişmesidir. Lenf bezleri aynı anda şişebilir. Bazı kişilerde lenf bezleri şişmeyle beraber ağrı da yapar. Bazılarında ise sadece şişme görülür. Sebepsiz yere kilo kaybı, ateş ve aşırı terleme lenf bezlerinin şişmesinden sonra görülen ilk belirtilerdir.

Lenf Kanseri Risk Faktörleri

Lenf kanseri genç yaşlarda görülen bir hastalık olsa da genellikle 60 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Lenf kanseri her iki cinsiyette de görülebilmektedir. Lenf kanserinin bir cinsiyette daha fazla görüldüğü gibi bir bilgi yoktur. Lenf kanserinin yapılan araştırmalara göre açık tenlilerde daha çok görüldüğü ortaya konmuştur.

Lenf Kanseri

Çalışma ortamında bazı kimyasallara maruz kalan kişiler de, lenf kanseri olasılığı daha çok görülmektedir. Bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde lenfoma görülme olasılığı artar. Doğuştan bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda da lenfoma görülme riski artar.

Araştırmalara göre kilolu olmak, çok fazla et tüketmek ve yağlı yiyecekler tüketmek lenfoma riskini arttıran nedenler arasındadır.

Lenf Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Lenf Kanseri

Lenf kanseri teşhis yöntemleri arasında; kan hücrelerinin incelenmesi, kemik iliği biyopsisi, kemik iliği örneği alınması, immünolojik araştırma yapılması ve incelemesi, radyolojik inceleme, karın içi organların incelenmesi gibi teşhis yöntemleri kullanılır.

Lenfoma Tedavisi

Lenf Kanseri

Lenf kanserinin türü ve aşaması tedavi için kıstas alınır. Lenfomada kişiselleştirilmiş tedavi esastır çünkü her hastada hastalık farklı farklı boyutlarda ilerlemektedir.

Lenfoma tedavisinde kullanılan yöntemler; Kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi, kök hücre naklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Gırtlak Kanseri Neden Olur?
Mesane Kanseri Belirtileri ve EvreleriPankreas Kanseri Nedir? Tedavisi
Mide Kanseri Evreleri ve AmeliyatıProstat Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Lenf kanseri öldürücü müdür?

Lenf kanseri oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Öldürücü sonuçlar doğurabilmektedir. Tedavi süreci kişinin durumuna ve yapılan tedaviye göre değişiklik gösterebilir. İhmale gelmeyecek bir hastalık olup, mutlaka tedavi süreci tamamlanmalıdır. Duruma göre öldürücü duruma göre tedavi başarı ile sonuçlanır.

Lenf bezi kanseri nasıl anlaşılır?

Göğüs kafesinde büyüyen lenf, nefes darlığı, kuru öksürük, göğüs ağrısı gibi durumlara yol açar. Karın bölgesinde büyüyen kitle ise bağırsak sistemine zarar verir. Karın ağrısı, kabızlık, ishal ve sindirim bozuklukları lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.

Lenf kanseri olan hasta ne kadar yaşar?

Lenf kanseri olan hasta 4. evre içerisindeyse %65'lik bir oranla 5 yıl kadar yaşayabilmektedir. Bu yaşam süresi bazı durumlarda daha da kısalır. Önceki evrelerde ise lenf kanseri yaşama süresi daha fazladır.

Lenf kanseri neden meydana gelir?

Lens kanseri bağışıklık sistemi bozulan insanlarda görülebilmektedir. Tarım ilaçları, benzen gibi kimyasal madde ilaçlarıyla temas halinde olmak bu hastalığı tetikler. Genetik faktörler, çeşitli çevresel etkenler lenf kanserinin gelişimine neden olabilir.

Lenf kanseri kimlerde görülür?

Lenf  kanseri erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülmektedir. Özellikle gençlerde yani 15 ile 34 yaş aralığıyla 55 yaş üstünde sıklıkla görülebilen bu hastalık erken teşhis edilip tedavi başlanılmadığı taktirde tehlikelidir.

Lenfoma nerelerde ağrı yapar?

Lenf kanseri koltuk altında veya boyunca fark edilebilir. Genelde hastaların bu bölgelerinde şişlik gözükür. Bacaklarda ya da ayak bileklerinde de şişmeye neden olabilir. 

Lenf kanseri geçer mi?

Lenf kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan da kanseri önleyen girişimler yapılmalıdır. Lenf kanseri tedavi sonrasında tekrarlanmaz. Işın tedavileri ve ilaçlar ile lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanır.  

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.