Laos'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Laos Güneydoğu Asya'da bulunan bir Çinhindi ülkesidir. Bölge tapınak, saray, müze gibi tarihi yapıların yanı sıra dağ, şelale ve plato bakımından da zengindir. Laos'un gezip görmeniz gereken yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Laos'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Laos Asya'nın güneydoğusunda bulunan bir ülkedir ve hiçbir denize kıyısı yoktur. Çin, Tayland, Vietnam, Burma ve Kamboçya ile sınır komşusu olan ülkede yaklaşık 7 milyon nüfus yaşamaktadır. Yüz ölçümü 236.800 kilometrekare olan Laos'un başkenti Vientiane, aynı zamanda ülkenin en büyük merkezi konumundadır. Asya'nın genç ülkelerinden biri olan Laos tarihi ve turistik açıdan önemli yerlere sahiptir. Laos seyahatinde gezilecek görülecek yerleri sizler için listeledik.

 

Pha That Luang

pha-that-luang.jpg

Laos'un başkenti Vientiane'nin Ban Nong Bone bölgesinde bulunan altın kaplamalı büyük ve kusursuz bir Budist tapınağıdır. Mimar Louis Delaporte tarafından tasarlanan tapınağın en yüksek noktası, tam 44 metredir. 3. yüzyılda bir Hindu tapınağı olarak inşa edilse de Mauryan İmparatorluğu döneminde Budist misyonerler tarafından Budist inancına uygun hale getirilmiştir. 13 ve 16. yüzyıllarda restore edilen tapınak, 19. yüzyılda gerçekleşen Tay istilasında büyük hasar almıştır. II. Dünya Savaşı'nda sonra şu anki görünümüne kavuşan Pha That Luang, birçok Lao ve Khmer heykeli içermektedir. Binanın mimarisi Lao kültürü ve kimliği açısından çok değerlidir. Genellikle ülkenin en önemli ulusal anıtı ve sembolü olarak bilinen tapınak Laos'un görülecek yerlerinden biridir.

 

Wat Si Saket

wat-si-saket.jpg

Başkent Vientiane'de Lan Xang Yolu üzerinde bulunan Budist inancına ait tapınaklardandır. İbadethane duvarlarına işlenen yüzlerce seramik ve gümüş Buda figürleriyle tanınmaktadır. Kral I Rama'nın emriyle 1818 yılında inşa edilen tapınak terası ve süslü beş katmanlı çatısı ile Budist mimarisinin Siyam stilini aksettirmektedir. Şu anda bir müzeye de ev sahipliği yapan Wat Si Saket Laos'un görülmesi gereken yerlerindendir.

 

Patuxai

patuxai.jpg

Başken Vientiane merkezinde bulunan 1957 ve 1968 yılları arasında inşa edilen bir savaş anıtıdır. Fransa'nın başkenti Paris'teki Zafer Takı'na benzeyen yapı, ülkenin Fransızlardan kurtuluş mücadelesine adanmıştır. Mimar Mr. Tom Le Anh Quan tarafından tasarlanan ve mitolojik yaratıklarla dekore edilen anıt 'Arc de Triomphe of Vientiane' adıyla da anılmaktadır. Patuxai kelime anlamı olarak 'Zafer Kapısı' demektir. Başkentin ve Laos'un simge yapılarından biri haline gelen Patuxai mutlaka görülmelidir.

 

Kraliyet Sarayı

kraliyet-sarayi.jpg

Resmi adı 'Haw Kham' olan saray Laos'un Luang Prabang merkezinde bulunmaktadır. Ülkenin Fransız sömürge döneminde Kral Sisavang Vong ve ailesinin ikametgahı olarak 1904 ve 1909 yılları arasında inşa edilmiştir. Lao ve Fransız Beaux mimari tarzında oluşturulan mükemmel saray, 1975 yılında monarşinin yıkılmasından sonra ulusal müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kraliyet mühürleri ve madalyalar içeren saray Laos'un tarihi yerlerindendir.

 

Phou Si Dağı

laos-ulusal-muzesi.jpg

Luang Prabang'ın eski şehir merkezinde bulunan tam 100 metre yüksekliğindeki hakim bir tepedir. Mekong Nehri ve Nam Khan Nehri'nin çevrelediği tepe aynı zamanda yerel bir dini sitedir. Çok sayıda Budist türbesine ev sahipliği yapan tepe şehrin manzarasını doyasıya izleme imkanı bulabileceğiniz en önemli noktadır. Birçok dini yapıyla tanışabileceğiniz ve Luang Prabang'ın her yerini görebileceğiniz bu tepe, Laos seyahatinizin ilk adreslerinden biri olmalıdır.

 

Laos Ulusal Müzesi

laos-ulusal-muzesi.JPG

Ülkenin başkenti Vientiane'de bulunan Laos, tarihi, kültürü ve insanları hakkında bilgi edinmek için en ideal mekanlardan biridir. İlgi çekici birkaç koleksiyonuyla tanınan müzede dinozor kemikleri, çanak çömlek kırıkları ve Khmer dönemine ait değerli heykeller sergilenmektedir. 1925 yılından bu yana hizmet veren müzeye daha iyi olanaklar sunabilmesi için ABD tarafından finans sağlanmıştır. Fransız sömürge dönemine ait ögeler de içeren kurum, Laos'un turistik yerlerindendir.

 

Si Phan Don

si-phan-don.jpg

Ülkenin Champasak merkezinde bulunan ünlü bir ırmaktır. Nehirde tatlı su yunusunun yanı sıra birçok balık türü ve diğer canlılar yaşamaktadır. Bölgenin tarımsal faaliyetlerine büyük katkı sağlayan nehir, son yıllarda turistik açıdan da büyük önem kazanmaya başlamıştır. Zengin bitki örtüsünün içinde akan nehir, mükemmel şelaleler de oluşturmaktadır.

 

Bolaven Platosu

bolaven-platosu.jpg

Ülkenin Champasak kenti sınırları içerisinde Vietnam ile Laos sınırı boyunca uzanan mükemmel bir doğa alanıdır. Yüksekliği 1.000 ila 1.350 metre arasında değişen Bolaven Platosu'nda akan birkaç nehir ve bunların oluşturduğu doğal şelaleler bulunmaktadır. 120 metreden akan şelaleler çevrede müthiş bir ambiyans oluşturmaktadır. Bitki örtüsü ve doğal kaynakları ile tanınan Bolaven Platosu, Laos'un görülmesi gereken yerleri arasındadır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.