Labrador Retriever Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Labrador Retriever köpeği yaşam tarzı, kişiliği, görünümü, sağlık durumu ve çocuklarla iletişimi hakkında merak edilenleri sıraladık. Popüler köpek cinsleri arasında yer alan Labrador Retriever köpek bakımı ve özellikleri...
Labrador Retriever Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Labrador Retriever Köpek Cinsi Hakkında Merak Edilenler

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever köpeği adından da anlaşıldığı gibi başlangıçta balıkçıların ağlarını almaları için geliştirilmiş son derece başarılı yüzücü köpekleridir. Aynı zamanda bataklık ortamlarında bile kuş avcılığı için kullanıldığı bilinmektedir. Cinsin ilk olarak 16 .yüzyıllarda Portekizli balıkçılar tarafından Mastiff köpeğinden türetildiğine inanılmaktadır. İlk olarak 1800’lü yıllarda İngiltere’de tanıtılan Labrador Retriever köpeği mükemmel kişiliği ve harika görünümü ile kısa sürede dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında girmiştir.

Son derece güvenilir ve sevecen doğası ile herkesin tercihi olabilen Labrador Retriever köpeği zorlu hava koşulları ve engebeli arazilerde dahi mükemmel başarılara imza atmaktadır. Çok yönlü bir köpek olması ile bilinen bu sevimli dostumuz günümüzde polis, asker ve engelli eğitimlerinde kullanılmaktadır. Her yönü ile muazzam yapıya sahip Labrador Retriever köpeği aile hayatına uygun kişiliği ile gönülleri ısıtmaktadır.


Labrador Retriever Köpek Kişiliği

Labrador Retriever Köpek Cinsi

İşçi olarak da bilinen Labrador Retriever köpeği inanılmaz çalışkan bir ırktır. Verilen komutları bir bir yerine getirmesi ile oldukça akıllı bir tür olduğu bilinmektedir. Ayrıca karşısındakini her daim anlamaya çalışan mükemmel nazik bir kişiliği vardır. Ev ortamına kolayca ayak uydurabilen bu köpek son derece dikkatli ve mantıklı hareket etmektedir. Enerji seviyesinin yüksek olmasından dolayı günlük egzersizlerinin yapılması önemlidir. Sahibine karşı her daim sadık ve itaatkar olmasının yanı sıra gezegenin en güvenilir köpeklerinden bir tanesidir. Buda Labrador Retriever köpeğinini kimseye zarar vermeyeceğinin kanıtıdır.


Labrador Retriever Köpek Görünümü

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever köpeği orta yada büyük boyutlara sahip son derece güçlü görünümlü bir köpektir. Su ve bataklıklardan hoşlandıkları için mükemmel ayaklara sahip olduğu görülmektedir. Paltosu ise kalın, yoğun ve son derece suya dayanıklıdır. Kuyruğu ise su samurunu andıran bir yapıya sahiptir. Gözleri genellikle kahverengi tonlarında yada ela olarak görülmektedir. Zekası ile kendine hayran bırakan bu tür asil ve heyecanlı görünümü ile bir hayli sevecendir.

Yumuşak ağız yapısı ile bilinen Labrador Retriever köpeği bir kuşu dahi incitmeden alabilecek dişlere sahiptir. Öte yandan istediği zamanda iyi bir kesici dişlere sahip olabilecektir. Ceket rengi en sık siyah, düz sarı yada çikolata tonlarında görülmektedir. Labrador Retriever köpeğinin ortalama vücut ağırlığı erkeklerde 36 kilograma kadar çıkabilirken dişilerde 30 kilogram civarındadır.


Labrador Retriever Köpeği Sağlık Durumu

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz.  Labrador Retriever köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Labrador Retriever kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Labrador Retriever köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.


Labrador Retriever Köpek Bakımı

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Labrador Retriever köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Labrador Retriever köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.


Labrador Retriever Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever köpeği yavruluktan itibaren sosyalleştirilmesi durumunda harika bir evcil hayvan olabilmektedir. Ancak haylaz kişiliği ile bilinen bu sevimli dostumuz daha küçük çocuklara istemeden zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha büyük çocuklarla daha sıkı bir arkadaşlık kurduğu söylenmektedir. Öte yandan eğlenceli kişiliği her daim çocuklarla oyun ihtiyacı doğurmaktadır. Ayrıca Labrador Retriever köpeği kendisine iyi davranılması halinde yabancı çocuklara karşı asla saldırgan olmayacaktır. Öte yandan diğer evcil hayvanlarla tanıştırılırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Küçük olmasının yanı sıra büyük bir yüreğe sahip Labrador Retriever köpeği diğer köpeklere karşı haylazlık sergileyebilmektedir. Kedileri ise daha çok kovalamayı tercih edecektir.


Labrador Retriever Cinsi Köpek Özellikleri

Labrador Retriever Köpek Cinsi

  • İnanılmaz güvenilir bir köpek türüdür.
  • Çocuklara yakınlığı ile bilinen Labrador Retriever köpeği mükemmel bir aile hayvanıdır.
  • İyi huylu ve her zaman neşeli kişiliğe sahiptir.
  • Doğası gereği sosyal olan Labrador Retriever köpeği diğer evcil hayvanlar ile çok iyi anlaşmaktadır.
  • Her daim çevresini memnun etmek isteyen Labrador Retriever köpeği eğitilmesi oldukça kolaydır.
  • Ailesine karşı güçlü bağlar kuran Labrador Retriever köpeği yalnız kalmaktan asla hoşlanmamaktadır.
  • İnanılmaz enerjik olmasından dolayı her daim egzersiz ihtiyacı duymaktadır.
  • Yıl boyunca çok fazla tüy dökmektedir.
  • Labrador Retriever köpeği özellikle gençken inanılmaz canlı ve hareketlidir.
  • Yavru Labrador Retriever köpeği fazlaca gürültülü ve yaramaz olabilmektedir.
  • Bu tür bazı kalıtsal hastalıklara karşı çok hassas vücut fonksiyonlarına sahiptir.

Labrador Retriever Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Labrador Retriever Köpek Cinsi

Labrador Retriever her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan sıkıntılı olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Labrador Retriever sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Labrador Retriever köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)

Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.

Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)

Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.

Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Labrador Retriever köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.