Kütahya'nın Meşhur Lezzetleri

Kütahya'da beslenme büyük ölçüde ev ürünlerine dayanmaktadır. Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri beslenmenin temelini oluşturmaktadır.
Kütahya'nın Meşhur Lezzetleri

Miyane Çorbası

miyane-corbasi.JPG

Kavrulan un soğumaya bırakılır. Soğuyunca su ile yavaşça ezilir. Çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. 1 yumurta, yarım çay bardağı su ve tuz ilave edilir. Ardından ceviz büyüğünde 4 parça ayrılır. Daha sonra yuvarlanır. Bıçakla yarımşar cm. kesilerek kızartılır. Çobanın üzerine ilave edilir. 

 

Küp Eti

kup-eti.jpg

Küpün içine önce bütün soğan yerleştirilir. Daha sonra sırası ile et domates, biber, sarımsak, tuz ve karabiber koyulup, suyu ilave edilir. Etin hiç yağı yoksa yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilebilir. Küpün ağzı sıkıca kapandıktan sonra çok kısık ateşte 3 saat kadar pişirilir.

 

Dolamber Böreği

dolamber-boregi.jpg

Su, tuz ve undan elde edilen hamuru nemli bir bezle kapatarak 15-20 dakika kadar dinlendirdikten pateteslerden hazırlanan harcı açtığımız hamurun içine yerleştirdikten sonra fırına verip pişiririz.

 

Cimcik

cimcik.jpg

Un, yumurta, tuz ve su ile hamur yoğrulur. Mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edilir. Üç parçaya ayrılıp, açılır. Açılan hamur yarısına kadar oklavaya sarılır. Oklava çıkarılıp diğer yarısı sarılır ve oklava çıkarılır. Parmaktan biraz daha kalın şeritler kesilir. Bunlar küçük kareler oluşturacak şekilde kesilir. Karelerin iki ucu bir araya getirilerek sıkılır. Kaynamış tuzlu suda birkaç taşım pişirilir. Suyu süzüldükten sonra ,kızdırılmış yağ döküp, sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

 

İlibada Dolması 

dolma-.jpeg

 Bulgur, sıcak suyla kabartılır. Soğuduktan sonra kese yoğurdu , ince doğranmış soğan ve ince doğranmış taze nane ile yoğrulur. İsteğe göre karabiber veya kırmızı biber ilave edilir. Labadalar sıcak suda az haşlanır. Haşlanan labadaların dışındaki damar kısmı kesilerek inceltilir. Labadaların içine, önceden hazırlanmış olan iç konarak sap kısmından uca doğru muska şeklinde sarılır. Labadaların damarlı kısmının (tersinin içe gelmesine özen gösterilir. Sarma işlemi bittikten sonra sıvı yağ ile yağlanmış tencerenin dibine iki sıra labada yaprağı serilerek hazırlanmış olan dolmalar dizilir. 10-15 dakika pişirilen dolmalar ocaktan indirilerek dinlendirilir. 

 

Doldurma Kabak Tatlısı

kutahya-tatli.jpg

Kabak bütün halinde soyulur. Üst kısım kapak şeklinde çıkarılır ve içi temizlenir. Ayrı bir yerde pirinç, ½ kilo toz şeker 4 su bardağı su eklenerek pişirilir. İçine üzüm ve fıtık ilave edilir. Hazırlanan karışım kabağın içine doldurulur ve kapağı kapatılır. Geniş bir tencereye yarleştirilir ve azar azar şeker eklenerek fırında pişirilir. Piştikten sonra tepsiye ters çevrilerek konur ve üstü biraz daha kızartılır. Soğuyunca dilimler halinde kesilerek servis yapılır. İsteğe göre üzerine kaymak ve ceviz konulur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum