Tansiyon Dengeleyen Kuşburnunun Sağlığa Faydaları

Kuşburnu çayı, marmelatı ve reçelini tüketerek, birçok sağlık sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Sizin için kuşburnunun faydalarını sıraladık.
Tansiyon Dengeleyen Kuşburnunun Sağlığa Faydaları

Ülkemizin birçok bölgesinde yetişen kuşburnu, yabangülü olarak adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. “Gül elması” ve “gül burnu” olarak da adlandırılan kuşburnu, Avrupa, Batı Asya ve Kuzeybatı Afrika bölgelerinde yetiştirilmektedir. Çalı formunda bir bitkiye sahiptir. Uzun ömürlü ve kuvvetli kök yapısı olan bir bitkidir.

Sonbahar aylarında toplanmaya başlanan kuşburnu, beyaz ve hoş kokulu çiçeklere sahiptir. Çiçek açtıktan sonra yapraklarını döker ve kuşburnu meyvesi ortaya çıkar. Sağlık açısından oldukça faydalı olan kuşburnu, kış aylarında sıkça tüketilen meyvelerdendir. Vücuda birçok fayda sağlamaktadır.

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

C vitamini deposu olan kuşburnu, içeriğindeki diğer önemli vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı koruma kalkanı oluşturur. Beden yorgunluğundan enfeksiyon tedavisine kadar birçok alanda koruma sağlayan kuşburnu; çay, marmelat ve reçel yapımından da sıkça kullanılmaktadır.

Genellikle kış aylarında çay olarak tüketilen kuşburnu, aroması nedeniyle oldukça sevilmektedir. Ancak kuşburnunu meşhur yapan özelliği yalnızca aroması değildir. İçerik bakımından oldukça zengin olan kuşburnu, barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığına önemli bir oranda katkı sağlamaktadır.

C vitamini bakımından oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan kuşburnu, aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de içerisinde bol miktarda barındırmaktadır. Vitamin içeriğinin yanı sıra sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır ve çinko gibi önemli mineralleri de barındırmaktadır.

Kuşburnunun Kalbe Faydaları

Kuşburnunun Faydaları

Yapılan araştırma sonuçlarına göre kan basıncını dengelediği belirtilen kuşburnu, özellikle yüksek tansiyon hastalarına önerilmektedir. Düzenli olarak tüketilen kuşburnu kan basıncını düşürerek dengelemekte ve böylece yüksek tansiyon sorununu ortadan kaldırmaktadır. Ancak uzun süreli kullanımdan önce mutlaka doktorunuza başvurmalı ve tüketim miktarı konusunda öneriler almalısınız.

Kuşburnu tek başına tüketilebileceği gibi diğer bitki ve meyvelerle birlikte tüketilerek etkilerinin arttırılması sağlanabilir. Özellikle ebegümeci ile birlikte tüketilen kuşburnunun kolesterolü dengelediği ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Böylece kötü kolesterol dengelenerek kalp ve damar sağlığına önemli ölçüde katkı sağlanmış olur.

Kolesterol ve tansiyonu düzene sokan kuşburnu bu sayede kalp ve damar sağlığının korunmasında etkili bir rol oynar. Damar tıkanıklığı ve sertliği riskini azaltır.

Kuşburnunun Enfeksiyonlara Etkisi

Kuşburnunun Faydaları

Birçok sağlık sorununa karşı oldukça etkili sonuçlar veren kuşburnu, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olduğu gibi iltihap tedavisinde de oldukça etkilidir. Güçlü içeriği sayesinde eklem iltihabı veya enfeksiyonun kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.

Kuşburnu çay olarak da tüketilmektedir. Çay olarak tüketilen kuşburnu, ödem atmada etkili bir besindir. Güçlü bir antioksidan olduğu için iltihap, enfeksiyon, toksin ve serbest radikallerle savaşır. Bu tür zararlı mikroorganizmaların vücuda verdiği hasarı azaltır.

Kanserle mücadelede önemli bir yere sahip olan kuşburnu, vücut direncini yüksek tutar ve güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olmasıyla birlikte kansere neden olan serbest radikalleri en aza indirir. Bu nedenle uzmanlar düzenli olarak kuşburnu tüketen kişilerin kansere yakalanma oranlarının oldukça düşük olduğunu belirtir.

Kuşburnunun Bağışıklık Sistemine Faydaları

Kuşburnunun Faydaları

C vitamini deposu olan kuşburnu, içeriğindeki diğer vitamin ve mineraller sayesinde grip gibi hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruma ve direnç sağlamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu, bakteri ve mikroplara karşı savaşarak vücut direncini yüksek tutmaktadır. Bu özelliği sayesinde kas ve kemik sağlığına katkıda bulunarak iskelet yapısının sağlamlaşmasına yardımcı olmaktadır.

Kış aylarında geçirilen ağır grip, nezle gibi hastalıklara çare olmaktadır. Düzenli tüketilirse, enerji vererek hareketliliği arttırır. Sinir sistemine iyi gelir, sakinleştirir ve ruh halini iyileştirir. Solunum yolu hastalıklarına çözüm kaynağıdır. Özellikle çocuklarda büyük etkileri görülmektedir. Kronik öksürük, astım ve nefes darlığı gibi sorunlara yardımcı olmaktadır.

Kuşburnunun Sindirim Sistemine Faydaları

Kuşburnunun Faydaları

Sindirim sistemi açısından önemli katkıları bulunan kuşburnu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra mide spazmı, mide tahrişi, ülser, kabızlık, ishal, safra taşı ve safra kesesi gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle kabızlık tedavisinde sıkça kullanılan kuşburnu, içeriğindeki bazı koruyucu asitlerle böbrek sağlığına katkıda bulunmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yaban Mersininin FaydalarıAcai Üzümünün Faydaları
Muşmulanın Faydaları

Her gün kuşburnu içilir mi?

Her gün kuşburnu içilebilir ancak aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Günlük kuşburnu tüketiminin 2 fincanı geçmemesi gerekir. 2 fincandan fazla kuşburnu tüketmek farklı sağlık sorunlarına yol açabilir ve kişiyi zor duruma sokabilir. Kuşburnunun az tüketiminde fayda getirdiği birçok şey zarara dönüşebilir.

Kuşburnu çayını kimler kullanamaz?

Kuşburnu çayı, alerjik yapıdakilerin, emziren ve hamile olan annelerin ve kan sulandırıcı ilaç kullananların çok fazla tüketmemesi gereken ve tüketirken dikkatli olması gereken bir çaydır. Tüketilmesi önemliyse bu kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak kuşburnu çayını tüketmesi gerekir.

Kuşburnu uyku yapar mı?

Kuşburnu rahatlatıcı besinlerden biridir. Tüketildiğinde ya da çayı içildiğinde vücutta rahatlama ve gevşeme sağlar. Bu sayede kişi daha rahat uyuyabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Rahat uyumak için uyumadan 2 saat önce kuşburnu çayı tüketebilirsiniz.

Kuşburnu çayı hangi hastalığa iyi gelir?

Kuşburnu çayı idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları, ödem, şeker, kolesterol ve tansiyon gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. İçerisindeki birçok vitamin ve mineralle bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar ve vücudu birçok hastalıktan korur.

Kuşburnunda hangi vitaminler var?

Kuşburnunda bol miktarda C vitamini ile birlikte A, B, E ve K vitaminleri yer alır. Sağlığa sayısız faydası olan bu vitaminlerin yanı sıra kuşburnunda demir, magnezyum, antioksidanlar ve polifenoller bulunur. Tüm bu yararlı bileşenler vücuda birçok katkı sağlar. Başta bağışıklığı güçlendirir ve tehlikeli hastalıkların yaşanma riskini azaltır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.