Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ciltte kabarcık oluşturarak kötü bir görüntüye sebebiyet veren kurdeşenin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Kurdeşen Nedir? Kurdeşen Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ciltte bir anda ortaya çıkan ve döküntülere neden olan kurdeşen, çoğu zaman belirli bölgelerde oluşsa da bazı zamanlarda tüm vücudu etkileyebilmektedir. Bu yüzden içeriğimizde kurdeşen nedir, neden olur, nasıl geçer, bulaşıcı mı ve tedavisi nasıldır gibi soruları cevaplayacağız.

İşte kurdeşen hakkında bilinmesi gerekenler...

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen

Tıp dilinde ürtiker olarak adlandırılan kurdeşen, sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olan bir rahatsızlıktır. Farklı boyutlarda olan kurdeşen döküntüleri, kırmızı renkli kaşıntılı kabarıklıklar şeklinde kendini gösterir.

Bu kaşıntılı kabarcıklar nokta kadar küçük olabileceği gibi tabak kadar büyük de olabilir. Bu durum hastadan hastaya göre değişmektedir. Ayrıca küçük boyutlardaki döküntülerin birleşerek vücutta daha geniş kabarcık oluşturabildiğini söyleyelim.

Kurdeşen Ne Kadar Sürer?

Kurdeşen

Şiddetli kaşıntı hissi, yanma ve ağrıya neden olan kurdeşen döküntüleri genellikle geceleri daha da kötüleşir. Kurdeşen kabarıklıkları 24 saat içinde kendiliğinden kaybolabileceği gibi eski döküntülerin yerine yenileri gelebilir. Buna bağlı olarak kurdeşen birkaç gün veya daha fazla sürebilir.

Ortalama bir süre vermek gerekirse kurdeşen döküntülerinin 6 haftadan daha kısa sürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak kurdeşen döküntüleri 6 haftadan fazla sürüyorsa bu durumda kronik kurdeşenden bahsedilebilir.

Kurdeşen Kimlerde Görülür?

Kurdeşen

Toplumumuzda sık görülen cilt hastalıklarından biri olan kurdeşen, hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Ancak kurdeşen, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Buna bağlı olarak 20-40 yaş aralığındaki kadınlarda kurdeşene daha sık rastlandığını söyleyebiliriz. Ayrıca bebek ve çocuklarda da kurdeşen döküntülerine rastlanılabilir.

Kurdeşen Neden Olur?

Kurdeşen

Çeşitli faktörler sonucunda tetiklenen kurdeşenin oluşumundaki temel neden deri damarlarının fazla gerilmesi ve genişlemesi sonucunda hücreye kan sıvısı sızmasıdır. Bu durum fazla derinlerde etkili olursa kızarıklık ve kaşıntının yanı sıra ağrı hissedilir. Ancak kurdeşenin nedenleri genellikle akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenir.

Akut kurdeşenin nedenleri evcil hayvanlar, deniz mahsulleri, böcek sokmaları, enfeksiyon hastalıkları, iç hastalıkları, bazı ilaçlar, yoğun stres, süt, meyve ve kuruyemiş tüketimi, genetik yatkınlık, uygulanan aşılar veya kan nakilleridir.

Kronik kurdeşenin nedenleri ise aşırı sıcak ortamlarda bulunma, güneş ışınları, soğuk hava, basınç gibi çeşitli fiziksel faktörler, tiroid hastalıkları, kanser ve LUPUS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarıdır. Bu nedenlerden bir ya da birkaçına bağlı olarak kurdeşen rahatsızlığı gelişebilir.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen

Kurdeşen hastalığının başlıca belirtileri kol, bacak, yüz ve parmaklarda oluşan kırmızı renkli kaşıntılı kabarcıklardır. Ortalama 1-2 cm boyutunda olan bu döküntüler birleşerek daha geniş kabarcıklar oluşturabilirler.

Döküntüler genellikle el, kol, bacak, yüz ve parmaklarda görülse de sırt, gövde ve göğüs bölgesinde de görülebilir. Bunun yanında şişen bölgelerde kaşıntı ve yanma hissi de ortaya çıkmaktadır. Akut kurdeşen ve kronik kurdeşen arasındaki tek fark süreleri ve oluşum nedenleridir. Bunun haricinde görünüm açısından herhangi bir farklılık yoktur.

Kurdeşen Tedavisi Nedir?

Kurdeşen

Kurdeşen tedavisindeki temel amaç neden olan hastalığın tedavi edilmesidir. Kurdeşene neden olan unsurlar ortadan kaldırdıktan sonra çeşitli ilaç ve merhemlerle tedaviye başlanır. Hafif dereceli kurdeşen vakalarında genellikle antihistaminik denilen alerji ilaçları önerilir.

Kurdeşen hastalığının tedavisinde antibakteriyel ve iltihap giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hastanın sağlık durumu, yaşı ve hastalığın şiddetine göre uygulanan tedavi yöntemi değişkenlik gösterebilir.

Bitkisel Kurdeşen Tedavisi Nedir?

Kurdeşen

Kurdeşen hastalığında kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri zencefil ve domuzotu çayıdır. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunan zencefil, kurdeşen tedavisinde de önemli bir yere sahiptir. Zencefili banyo suyunuza katarak kullanmanız önerilir. Bunun için 4 litre suya 250 gr zencefil katmalısınız. Hazırladığınız karışımı 7 dakika dinlendirdikten sonra cildiniz üzerinde kullanabilirsiniz.

Sedef hastalığı ve egzama tedavisinde de kullanılan domuz otu, kurdeşen tedavisinde ise çay olarak tüketilmelidir. Domuz otu çayını hazırlamak için klor bulunmayan 750 ml suyu kaynattıktan sonra içine 2 çay kaşığı domuz otu ekleyiniz. 20 dakika demlendirdikten sonra tüketin. Çayı her gün taze olarak tüketmeniz önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Seboreik Dermatit Nedir?Liken Planus Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi
Vitiligo Belirtileri ve TedavisiAtopik Dermatit Nedir?
Eritema Multiforme Nedir?Lupus Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Kurdeşen sebepleri nelerdir?

Kurdeşen hastalığını tetikleyen birkaç şey bulunuyor. Bunlar alerjik mekanizmalar, bazı iltihabi enfeksiyonlar, soğuk, sıcak, efor ve basınç gibi fiziksel etkenlerdir. Bu etkenler yüzünden ürtiker hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Kurdeşen nasıl geçer?

Kurdeşen hastalığının tedavisinde ilk olarak antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların doktor gözetiminde kullanılması sayesinde rahatsızlığın belirtileri büyük oranda azalır. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ise doz artışı yapılabilir.

Kurdeşen için ne yapılmalı?

Kurdeşen için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bunlardan ilki bitkisel tedavi yöntemleriyle iyileştirmeye çalıştırmaktır. Ancak bunu doktorun uygulayacağı tedaviye ek olarak yapmanız çok daha iyi olacaktır. Doktorunuzun onayıyla uygulayacağınız bu tedavi sayesinde kısa sürede rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Kurdeşen semptomları nelerdir?

Kurdeşen hastalığının en yaygın olarak karşımıza çıkan nedeni vücudun birkaç bölgesinde oluşabilecek kızarıklık ya da cilt renginde lekelerdir. Bunun yanında bir anda ortaya çıkıp kaybolan kabarıklar ve kaşınma da rahatsızlığın neden olduğu diğer belirtilerdir.

Kurdeşen hastalığı tehlikeli midir?

Kurdeşen hastalığı hayati bir tehlike oluşturmamaktadır. Ancak bu rahatsızlık birçok hastalıktan daha çok günlük yaşantımızı etkilemektedir.

Kurdeşen hangi bölgelerde olur?

Kurdeşen rahatsızlığı vücudun birçok yerinde oluşabilmektedir. El içinde, ayak tabanında, dilde, dudakta, ağızda ve genital bölgede kurdeşen rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır.

Kurdeşen hastalığı stresten olur mu?

Çoğu zaman bazı enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar yüzünden oluşan kurdeşen hastalığı bazı zamanlarda stres yüzünden de ortaya çıkabilmektedir.

Kurdeşen kendi kendine geçer mi?

Kurdeşen kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlıktır. Birçok neden yüzünden ortaya çıkabilen kurdeşen çoğu zaman 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum