"Kuran'da Başörtüsü Yoktur " Diyenlere Cevap

Kur'an-ı Kerim'in yeryüzüne indirildiği zamandan bu yana üzerinde birçok tartışmalar yapılmıştır. Biz inananlar için Kur'an'da yazılanlar kelimesi kelimesine birer senet niteliğindedir. İşte, Kur'an!da başörtüsünün yer aldığı ayet;
"Kuran'da  Başörtüsü Yoktur " Diyenlere  Cevap

Bazı konular üzerinde tartışmaktan ziyade açıp okumakta fayda vardır. Başörtünün varlığıyla ilgili akıllardaki kargaşalara, belirsizliklere en güzel cevabı Kur'anı Kerim'in Nur Suresi'nin 31. ayetinde bulacaksınız. 

Nur Suresi, 31. Ayet:

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Mü’min/İnanan kadınlara söyle: Bakışlarından kıssınlar, iffetlerini(1) korusunlar. Ondan zahir/görünebilen(2) olan dışında süslerini(3) göstermesinler; örtüleriyle(4) açıklıklarının(5) üzerine vursunlar/koysunlar(6). Kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları, yeminlerinin sahip oldukları(7), taabiyetindeki/hizmetindeki arzu sahibi olmayan erkekler veya kadınların avretine(8) henüz zahir olmayan çocuklar dışında süslerini göstermesinler(9). Süslerinden gizledikleri bilinsin diye ayaklarıyla vurmasınlar(6b). Hepiniz Allah’a yönelin, ey mü’minler/inananlar ki kurtuluşa eresiniz.

Bu ayette kadına öğütlenen bir örtünme şekli vardır. Ayetteki sözcükleri en genel anlamlarıyla değerlendirmek gerekirse;

Toplumca benimsenmiş olanın dışında süslerini/alımlı vücut yerlerini özellikle de ceyb ifadesiyle göğüslerini göstermemesi ve ayaklarını vurarak, diğer bir söylemle ayetin devamında göğüslerini sallayarak yürümemeleri ve göstermemeleri emredilmiştir. Örtüleriyle açıklıklarının üzerini kapatsınlar (dekolteyi örtsünler) Kadın arkadaşları, aile fertleri, ev ahalisi ve ona cinsel arzuyla bakmayacak erkekler ki çocuk emzirme gibi istisnai durumlar ve (örneğin doktor) dışında da süslerini açmasınlar denilir.

Hani derler ya "erkeklerin başörtüsü ise göz kapaklarıdır "diye. İşte bu durum herkes için geçerlidir. Kadınlar bedenleriyle birlikte, bakışlarına, hareketlerine de dikkat etmelidir. Sonuçta örtünme sadece başörtüyle değil, başörtünün yanında kişinin yaşam tarzıyla da ilgili bir durumdur. Evet, Kur'an'da açık açık başörtüsü geçiyor. Eğer buna olan inancınız yoksa o zaman ayetleri yok saymış olacaksınız. Evet, örtünmek kişinin tercihidir ama bunu inkar etmek insanın şirke girmesine neden olur.

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.