Kulak Mantarına Hastalığına Dikkat

Yaz aylarında sıkça görülen dış kulak yolu mantar enfeksiyonu insanların korkulu rüyası haline gelmektedir. Genelikle havuz ve deniz sezonunda görülen bu hastalıktan, korunma yolları nelerdir ?
Kulak Mantarına Hastalığına Dikkat

Zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açan kulak mantarı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kulak mantarı, deri ve yumuşak doku mantarlarına benziyor. Kulak kanalının kıvrımlı ve dar oluşu, giren sıvı ve yabancı maddelerin bu bölgeden çıkışına engel oluyor. Bu durum da kulağın yüzey dokusunun zayıflamasına ve zedelenmesine neden olur. Kulak mantarları, son derece ciddi bir baş ağrısı ve kaşıntıyla kendini gösterir.

Tatilde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hastalık daha çok aşırı terleyen ve kulaklarını karıştırmayı huy haline getiren insanlarda görülüyor. Kulak mantarı tek veya her iki kulakta da görülebilir. Hastalık belirtilerini kötü kokulu akıntı, şiddetli ağrı, çınlama ve işitme kaybı olarak gösterir. Ağrının aşırı derecede olması mantarın derinlere indiğini gösterir. Özellikle kulağınızı karıştırmak, hastalığın kulağın derinliklerine inmesine neden olabilir. O yüzden kulağa herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi gerekir. Kulak temizliği esnasında oluşabilecek travmalar ve temiz olmayan araçların kullanılması da mantar oluşumu kolaylaştırır. Ayrıca deniz, havuz, hamam hatta banyoya bağlı dış kulağın su ile temas etmesi sonucu PH değerinin artmasına ve diğer travmatik durumlarda enfeksiyon sorununu ortaya çıkabilir.

Tedavi ilk başta dış kulak çevresindeki mantar plakları aspiratör kullanılarak alınır ve kulak dezenfekte edilir. İlaç tedavisi lokal müdahaleler şeklindedir ve damlalardan faydalanılır. Tedaviden sonra kulağın su ile teması önlenmelidir. Enfeksiyon geçmiş durumda olsa bile tekrarlanma olasılığı fazladır.

Kulak mantarı zamanında müdahale edilip tedavi edilmediği takdirde kulak zarının delinmesine veya işitme kaybına yol açabilir. Bu yüzden kulak mantarı hastalığının belirtileri görüldüğü anda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurun.

Korunma Yolları Nelerdir ?

  • Kalabalık havuzlara girmekten kaçının.
  • Kulak içerisine yabancı cisim ya da parmakla müdahale edilmemelidir.
  • Havuz, deniz ve sauna sonrası kulaklar nemli bırakılmamalı ve iyice kurutulmalıdır.
  • Pamuklu asla kullanılmamalıdır. Dış kulak temiz havlu ile silinerek temizlenmelidir.
  • Aşırı nemli ve sıcak bölgelerden mümkün oldukça uzak durulmalıdır.
  • Acı biber, domates, kızartma gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.​​

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.