Kudüs'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kudüs hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar hem de Yahudiler için çok değerli bir merkezdir. Kentte dünyaca ünlü birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır. Kudüs seyahatinde gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.
Kudüs'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kudüs, İsrail'in başkenti ve en büyük merkezidir. Yaklaşık 5 bin yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan kent, üç ilahi dine (İslam, Yahudilik ve Hıristiyanlık) mensup insanlar için de önemli bir merkezdir. Yaklaşık 850 bin nüfusun yaşadığı şehir 125,2 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir. Hem Ortadoğu'nun hem de Dünya'nın en tarihi kentlerinden biri olan Kudüs, dünyaca ünlü tarihi ve turistik yapılarıyla ünlüdür. Her yıl farklı din ve ırklardan milyonlarca ziyaretçi çeken Kudüs'ün gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.

 

Eski Şehir

eski-sehir-009.jpg

Kent merkezinde yer alan 0.9 kilometrekarelik bir sur alanıdır. 19. yüzyılın yarısına kadar Kudüs'ün tamamını kapsayan bölgedir. Burası İslam inancına mensup olanlar için Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs-Sahra, Hristiyanlar için Kutsal Kabir Kilisesi ve Yahudiler için Ağlama Duvarı ve Tapınak Tepesi gibi önemli yapıları barındırmaktadır. 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan bölge, Kudüs'ün tarihi yerlerinden biridir. 

 

Mescid-i Aksa

mescid-i-aksa-009.jpg

İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanlar namazlarını bulundukları yerden bu yapı istikametine dönerek eda etmişlerdir. 4 minareden meydana gelen Mescid-i Aksa'nın minaresinin boyu tam 37 metre olup 5 bin kişiden fazla kişiye aynı anda ibadet imkanı sunmaktadır. 705 yılında Müslümanlar tarafından inşa edilen ve asırlara meydan okuyan harika mescit Abbasi, Romanesk ve Fatımi mimarisinin senteziyle oluşturulmuştur. Her yıl yüz binlerce turist çeken mescit, Kudüs seyahatinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

 

Ağlama Duvarı

aglama-duvari-010.jpg

Burası Yahudiler için en kutsal yapılardan biridir. Ağlama Duvarı, 'Büyük Tapınak' olarak bilinen ibadethanenin sağlam kalan batı duvarıdır. Bu sebeple bazen 'Batı Duvarı' olarak da tanınan yapının uzunluğu tam 485 metredir. MÖ 19 yılından kalma duvarın yüksekliği 19 metredir. Yahudiler için kentin en değerli değerlerinden biri olarak kabul edilen Ağlama Duvarı Kudüs turizmi açısından da son derece önemlidir.

 

Kutsal Kabir Kilisesi

kutsal-kabir-kilisesi.jpg

Yeniden Diriliş Kilisesi olarak da anılan tarihi ibadethane, eski şehir surları içinde bulunmaktadır. 326 yılında inşa edilen yüzlerce yıllık kilise, Helena tarafından tasarlanmıştır. Barok ve Romanesk mimarinin sentezinden oluşturulan manevi yapı, Şövalye Godfrey de Bouillon, Kudüs Kralları IV. Baldwin ve I. Baudouin gibi önemli şahısların ebedi istirahatgahıdır.

 

Tapınak Tepesi

tapinak-tepesi.jpg

Judaean dağ sırasında bulunan tepe, 740 metre yüksekliğindedir. Yahudilik dininin en değerli mekanlarından biri olan bölge, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah'a kurban etmek amacıyla çıktığı bölgedir. Tevrat'ta da geçen bu hadisenin yaşandığı Tapınak Tepesi, Kudüs'e hakim bir noktadır ve her yıl yüz binlerce turist çeker.

 

Kubbet-üs-Sahra

kubbet-us-sahra.jpg

Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya çok yakın konumda Tapınak Tepesi olarak bilinen bölgede yer almaktadır. 687 ve 691 yılları arasında Emeviler döneminde yapılan İslami yapı, Bizans, Emevi ve İslam mimarisinin sentezinden meydana gelmektedir. Raja ibn Haywah ve Yezid Bin Salam tarafından tasarlanan kutsal yapı, 35 metre yüksekliğe sahiptir. Sekizgen şeklindeki manevi binanın sarı renkli kubbesi çok belirgindir. Müslümanlar için Kudüs'te gezilecek en önemli yerler arasında bulunan Kubbet-üs-Sahra mutlaka görülmelidir.

 

İsrail Müzesi

israil-muzesi.jpg

1965 yılında hizmete açılan kurum, Kudüs İbrani Üniversitesi yakınlarındaki Givat Ram mahallesinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Mükemmel sanat çalışmalarına ev sahipliği yapan İsrail Müzesi'nde Dünya'nın en eski sanat eseri olarak kabul edilen Berekhat Ram Venüs oyma kadın heykelciği de bulunuyor. İsrail ve Avrupa sanat eserlerinin yanı sıra arkeolojik eserlere ve mobilyalara ev sahipliği yapan kurum, Ortadoğu'nun en büyük müzelerinden biridir. Bölge tarihi ve sanatı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin Kudüs gezisindeki en önemli rotalarından biri olan kurum, kesinlikle ziyaret edilmelidir.

 

Kudüs Botanik Bahçesi

kudus-botanik-bahcesi.jpg

Kudüs İbrani Üniversitesi Givat Ram kampüsünün güneydoğu kenarında Nayot Mahallesi'nde bulunmaktadır. 1985 yılında halka açılan botanik bahçe, birçok bölgenin florasını içermektedir. Yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan Kudüs Botanik Bahçesi, yaklaşık 46 kuş türünü de barındırmaktadır. Buna ek olarak 150'den fazla bonsai ağacının bulunduğu mekan, farklı bitkilere ilgi duyanların sık sık uğradığı yerler arasındadır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.