Kuantum Dolaşıklığı Nedir?

Kuantum dolaşıklık, iki parçacık gibi iki sistem etkileştiğinde oluşur. İşte kuantum dolaşıklığı nedir? Kuantum dolaşıklığının ne olduğundan bahsettiğimiz yazımızda kuantum hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kuantum Nedir?
Kuantum dolaşıklığını açıklarken öncelikle kuantum kavramına biraz bakmamız gerekir. Max Planck, 1900 yılında Kara Cisim radyasyonu üzerinde çalışırken ışığın kuantum denilen enerji paketçiklerinden oluştuğunu bulur ve buna göre ışık enerjisi dalga paketleri halinde aktarılıyordu. Bilinen düşünceden tek farkı, madde denilen kaynaktan çıkan frekansların sürekli değil (su dalgası gibi) paketçik şeklinde aktarıldığıdır. Einstein, şu şekilde açıklama getirdi: Işık dalga olmayıp, fotonlardan yani kuantum paketçiklerinden oluşur. 1927 yılında Werner Heisenberg, bir parçacığın tam konumunu ve momentumunu aynı anda ölçmenin fiziksel olarak mümkün olmadığını öne sürdü. Elektron, Dünya'nın Güneş'in dibinden itibaren bulunduğu yörüngeye kadar olan tüm alanlarda olabileceği ihtimali gibi, aynı anda çekirdeğin her tarafında bulunabilir. Sonuç olarak Kuantum fiziği tek bir sonu değil, olası sonuçları öngörür ve ne kadar mümkün olduğunu söyler. Kuantum teorisi son yıllarda çok daha bilinen ve tartışılan bir boyut kazanmıştır. Atomik olaylardaki enerjiyi açıklayan bir teoridir.
Kuantum düşüncesinin çok farklı alanlarda uygulaması görülebiliyor.
Kuantum Dolaşıklık
Kuantum fiziğindeki en gizemli şeylerden biri olan Kuantum dolaşıklık prensibi, birbirinden bağımsız olan iki nesnenin birbiri ile iletişimde olması durumudur. Einstein tarafından belli mesafede hayalet davranış olarak adlandırılan bu durumun var olduğunu ortaya koymak için John Stewart Bell, bir yol geliştirmiştir: Bell Teoremi.
Bell Teoremi
Parçacıkların kuantum dolaşıklık ile iletişimde olup ışık hızından yüksek bir hızla bilgi paylaşımı yaptıklarını Bell Eşitsizlikleri ile ispat ederek Einstein'ın lokallik, yani hiçbir fiziksel etkinin ışık hızından daha yüksek hızda olamayacağını ifade eden kavramının geçersiz olmasına yol açmıştır.
Kuantum, Gerçeklik ve Bell Deneyleri
Önerilen İçerik; Stephen Hawking'in Kehanetleri
Neoldu.com
- Yorumlar 1