Krup Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çocuklarda sıklıkla görülen hastalıklardan birisi olan krupun nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve korunma yollarını içeriğimizde bir araya getirdik.
Genellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan krup hastalığı, 6 ay – 3 yaş aralığında görülmekle birlikte kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında daha ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde krup hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsettik.
İşte krup hakkında her şey...
Krup Nedir?
Virüsler nedeniyle ses tellerinin ve soluk borusunun iltihaplanmasına neden olan krup hastalığı, genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Halk arasında yalancı kuşpalazı veya çocuk anjini olarak adlandırılan krup hastalığı, üst solunum yollarında başlayan enfeksiyona, burun akıntısına, baş ağrısına ve ateşe neden olur.
Virüsün yayılması ve hastalığın ilerlemesi durumunda nefes borusu ile bronşları direk olarak etkileyebilir. Eğer virüs bronşları ve nefes borusunu etkiliyorsa “laringotrekeobronşit” olarak adlandırılır. Alerjik bir hastalık olan krup, çocuklarda sık sık tekrarlayabilir ve özellikle alerjik bünyeye sahip çocuklarda daha çok görülür.
Hastalık, belirtilerine ve şiddetine göre iki çeşitte ayrılmaktadır. Pseudokrup olarak adlandırılan türünde hastalık hafif seyretmektedir. Ancak epiplottis olarak adlandırılan türünde ise hastalık oldukça şiddetli bir şekilde ilerler ve şiddetli nefes darlığı nedeniyle ölümle sonuçlanabilir.
Krup Neden Olur?
Krup hastalığının başlıca nedeni virüslerdir. Virüslerin neden olduğu bu hastalığın daha çok çocuklarda görülmesinin nedeni ise hava yollarının daha dar olmasıdır. Krup, hava yollarının iltihaplanması ve mukus üretiminin artması sonucunda ödem oluşmasına sebebiyet verir.
Genellikle soğuk algınlığına neden olan virüsler sonucunda meydana gelen krup hastalığında ses tellerinde şişme söz konusu olabilir. Çocuklarda meydana gelen ses kısıklığı ve şiddetli öksürük en belirgin belirtilerindendir.
Virüs kökenli bir hastalık olmasından da anlaşılabileceği gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Ek olarak bu hastalık soğuk algınlığına neden olan virüsün yanı sıra "parainfluanza" virüsü nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Krup Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Ses kısıklığı, nefes alıp vermede güçlük, havlar şekilde öksürük, öksürürken hissedilen ağrı, ateş, burun akıntısı, hırıltılı nefes alıp verme, solunum yollarında şişme, ilerleyen ve şiddetli seyreden krupta görülen boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü ve geceleri meydana gelen nöbetler krup hastalığının belirtileridir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerle bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuzda bu belirtilerden birkaçını bir arada görüyorsanız doktora başvurmanızı öneririz. Doktor hastalığın durumuna bağlı olarak tedavi şeklini seçecektir.
Krup Tedavisi
Bu rahatsızlığın hafif seyreden vakalarında soğuk buhar uygulaması, nemli hava ve bol sıvı tüketimi ile iyileşme sağlanabilir. Genellikle evde tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanan krup hastalığının şiddetlenmesi ve ağır seyretmesi durumunda ise hastanede uygulanan bir tedavi söz konusu olabilir.
Çocuğa oksijen ve soğuk buhar verilerek solunumunun rahatlaması sağlanır. Çocuğunuz geceleri nöbet şeklinde öksürük krizleri geçiriyor ve nefes almakta zorlanıyorsa bir an önce doktorunuza başvurmalısınız.
Hastanede uygulanan oksijen tedavisinin yanı sıra enfeksiyonu azaltmak ve önlemek adına doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Krup, genellikle evde tedavi edilebilen ve özel bir tedavisi olmayan bir hastalıktır.
Krup Hastalığından Korunma Yolları
Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasından ya da tekrarlamasından korunmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar çocuğun açık havaya çıkarılması, başın yüksekte kalacağı yastığın kullanımı, çocuğun nefes alışverişini hızlandıracak uygulamalar, grip ve nezle belirtisi taşıyan kişilerden uzak durulması ve virüsün bulaşma ihtimalini en aza indirecek yöntemlerin kullanılmasıdır.
Saymış olduğumuz bu önerileri uyguladığınız takdirde krup hastalığının nüksetmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu önerileri çocuğunuzun hayatına entegre etmeniz durumunda krup hastalığı gibi birçok solunum yolu hastalığından çocuğunuzu koruyabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi | Nezle Nedir ve Neden Olur? |
Faranjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? | Larenjit Belirtileri ve Tedavisi |
Krup olan çocuğa ne iyi gelir?
Viral krup olan hastaların tedavisinde antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Daha çok 20-30 dakika soğuk buhar uygulaması yeterli olacaktır. Soğuk hava ses tellerindeki şişkinliği azaltır ve çocuğun nefes almasını kolaylaştırır.
Krup semptomları nelerdir?
Krup hastalığı ilk başlarda soğuk algınlığı belirtileriyle başlamaktadır. Daha sonra yüksek ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomlar ortaya çıkar. En son olarak da ses boğuklaşır.
Krup sebepleri nelerdir?
Çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan krup hastalığı enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Bu rahatsızlık ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Krup ilaçsız geçer mi?
Krup hastalığının tedavisinde antibiyotik kullanılabileceği gibi farklı yöntemler de izlenebilmektedir. Özellikle soğuk buhar uygulaması ve bol sıvı tüketimi krup hastalığının ilaçsız bir şekilde geçirilmesini sağlamaktadır.
Krup öksürük evde nasıl geçer?
Krup öksürük tedavisinde de evde soğuk buhar uygulaması kullanılmaktadır. Ortalama olarak 20 dakika uygulanacak olan bu uygulama ve bol sıvı tüketimi sayesinde hastalık kolayca tedavi edilebilmektedir.
Krupta balgam olur mu?
Bu rahatsızlık bölgelerde gelişen şişlik, öksürük ve ses kısıklığıyla belirti vermektedir. Bunun dışında balgamda krup hastalığında meydana gelen durumlardan birisidir.
Krup kaç gün bulaşıcıdır?
Krup hastalığı genellikle kısa sürede geçmektedir. Hastalık ortalama olarak 3 ile 4 gün içerisinde tedavi edilmeden geçmektedir. Daha ağır vakalarda ise antiboyotik tedavisiyle iyileşmektedir.
Krup kaç yaşında ortaya çıkar?
Krup hastalığı yetişkinlerde oldukça nadir olarak ortaya çıkan bir çocuk hastalığıdır. Bu hastalık en çok 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Ancak tedavisi bazen hiç gerektirmemesi ve çoğu zaman kolay olması sebebiyle korkulacak bir durum değildir.
- Yorumlar 0