Bitcoin Hakkında En Çok Duyulan 7 Efsane

Dünyanın en popüler ve ilk kripto parası olma özelliği ile kripto para dünyasında lokomotif görevi üstlenen Bitcoin, hakkında pek çok efsane ortaya atıldı. Gelin, Bitcoin hakkında en çok duyulan 7 efsaneye bir bakalım...
Bitcoin Hakkında En Çok Duyulan 7 Efsane

Bitcoin’in (BTC), tüm zamanların ve finansal değerlerin en yüksek zirvelerini yakalamaları, hakkında çıkan efsanelerin ardı arkasının kesilmemesini etkiliyor. Özellikle 2016 yılından itibaren Bitcoin hakkında çok fazlasıyla efsane yayılmaya başlandı. Bazılarında BTC’nin bir balon olduğu ve yakın zamanda bu balonun patlayacağı söylenirken, bazılarında herhangi bir değerinin olmadığı söyleniyordu. Ancak hakkında ne kadar efsane çıkarsa çıksın, ekonomi dünyasının yeni trendi olmaya devam eden Bitcoin, hayatımızın merkezine oturmayı başardı.

1. Bitcoin Bir Balondur

Bitcoin hakkında en çok duyulan efsanelerin başında “Bitcoin balondur” efsanesi geliyor. Aslında bu efsanenin ortaya çıkış sebebi, “balondur” söylemlerinde bulunanları az da olsa haklı çıkartıyor. Çünkü spekülatif bir yatırım aracı olarak kullanılabildiği için büyük yatırımcılar değerini ciddi anlamda yükseltebiliyorlar. Ancak bu gerçek, Bitcoin’in (BTC) balon olduğunu kanıtlamak için yeterli bir neden değil.

17. yüzyılda ortaya çıkan Hollanda "lale çılgınlığı". 1637'de spekülatörler bazı lale çeşitlerinin fiyatının çok aşırı yükselmesine neden olmuştu. Genellikle “Bitcoin balondur” söyleminde bulunanların dayanak noktası da aslında buydu. Yani gerçek olmayan bir değerle yükselmesi, akıllara balondur söylemini getiriyor.  Peki, gerçeği ne?

1- Bitcoin (BTC), 2009 yılından bu yana ekonomi piyasasında yer alıyor. Yeni bir popülarite olması elbette fiyatının dengelenmesinde büyük ölçüde engel olabiliyor. 2010 yılında bir pizza karşılığında 10 bin BTC ödenmesi, ardından BTC’nin 7.000$ seviyesine çıkması sonra bu zirveden tekrar 1.000$’a çekilmesi gibi farklı döngüler oluştu. Ancak son kertede bakıldığında, Bitcoin, 2017’den sonra yakaladığı zirve noktaları kolay kolay bırakmadı ve bugüne gelindiğinde 60.000$ seviyelerini yakalamayı başardı.

Aynı durum, Amazon hisseleri için de geçerli. 90’lı yılların sonunda Amazon’un hisse değerleri 100 dolara kadar çıkmıştı ancak sonra bir düzeltme geldi ve Amazon’un hisse değeri 5$ seviyelerine kadar düştü. Fakat neticede bugün Amazon’un hisse değeri, dudak uçuklatacak kadar yüksek.

2- Bazı analistlere göre gelecek birkaç yıl içinde Bitcoin gerçek değerine ulaşacak. Yani şimdilerde 60 bin dolar seviyesinde işlem görse de gelecek yıllarda belki bu değer daha yüksek olabilir ya da düşebilir ama gerçek değerini elbette yakalayacak düşüncesi de var. Bunun ne kadar gerçekleşeceğini ancak zaman gösterebilir.


2. Bitcoin Kullanımının Gerçek Dünyada Yeri Yok

Bazı eleştirmenler, Bitcoin hakkında daha farklı bir yaklaşım sergiliyorlar. Bu da Bitcoin’in (BTC) gerçek dünyada yerinin olmadığı ile ilgilidir. Bu da bir efsaneden ibarettir. Günümüzde sınırlar ötesine para transferi yapmak için Bitcoin’in kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Her ne kadar eleştirmenleri haklı çıkartan “Bitcoin ile para transferi, kara para aklama ya da yasal olmayan işlerde kullanılıyor” söylemleri olsa da yine de topyekün olarak bu amaç doğrultusunda kullanıldığını söylemek kesinlikle yanlıştır. Peki, bu efsanenin gerçeği ne?

  1. Bitcoin, eğer gerçekten gerçek dünyada yeri olmasaydı, günümüzün büyük ve lüks şirketler, varlıklarını korumak ve güvene almak için Bitcoin kullanmazlardı. Günümüzde Tesla, Square, MicroStrategy gibi büyük şirketleri varlıklarını koruyabilmek adına milyarlarca dolar parayı “gerçek dünyada yeri yoktur” denilen Bitcoin’e yatırıyorlar.
  2. Altın, dünyada sınırlıdır, Bitcoin de aynı şekilde ve Bitcoin’in (BTC) altına göre daha fazla avantajının olduğu bir kesindir. Çok yüksek değerlere ulaşmasından dolayı adına “dijital altın” dendiği biliniyor. Ancak Bitcoin, bir arkadaşınıza e-posta gönderir gibi kolay transfer edebileceğiniz bir para iken altın için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
  3. Bitcoin hakkında çıkan olumsuz haberler, genellikle ilk dönemlerde bazı firmaların ya da kişisel kullanıcıların karanlık işlerde kullanmasından kaynaklandı. Bu da Bitcoin’e olan güveni zedelemeye neden oldu. Fakat zaman ilerledikçe Bitcoin değer kazanmaya devam etti ve bu haberler de balon olmaktan öteye geçemedi.
  4. Bitcoin hakkında uydurulan en büyük efsanelerden biri de yasadışı işlerde kullanımının artacğı yönünde uydurulan efsane oldu. Ancak eleştirmenlerin verilerle yaptığı açıklamaya göre Bitcoin’in sadece yüzde 2,1’i yasadışı işlerde kullanılabilmiş. ABD doları ile karşılaştırıldığında, bu oran devede kulak bile olamıyor.
  5. Bitcoin’in dijital bir para olmasından dolayı takip edilmesi mümkün olmayan ve her an patlamaya hazır bir balon olduğu iddiaları da efsaneden öteye geçmiyor. Evet, her ne kadar üçüncü şahısların müdahalesine açık olmasa da Blockhain sisteminde yapılan her işlem kayıt altına alınıyor.

3. Bitcoin’in Gerçek Değeri Yok

Bitcoin’in hayatımıza girmesinden sonra kripto paraya karşı güvensizlik de bir süre devam etti. Çünkü eleştirmenler, belki de Bitcoin hakkında net fikir sahibi olmadıkları halde, birçok uyduruk hikaye ile gündemi meşgul etti. Bunlardan biri de Bitcoin’in gerçek değerinin olmadığı ile ilgiliydi. Aslında işin gerçeğine bakıldığında, Bitcoin’in bir değeri var. Çünkü sınırlı sayıda üretildiği için enflasyon, savaş, ekonomi kayıpları gibi durumlar karşısında ABD dolarından ya da diğer tüm fiziki paralardan daha gerçekçi bir değere sahip olduğu görülmektedir. Peki, bu efsanenin gerçek hikayesi ne?

  1. Bitcoin, tüm tarihi boyunca sadece 21 milyon adet üretilebilecek. Yani bu rakamın üstünde asla bir üretim yapılmayacak. Ancak ABD doları, Euro ya da altın böyle değildir. Devletlerin elinde olan bu emtialarda bir sınır yoktur. Her ne kadar altında bir sınır olsa da onun da net sınırı belli değil.
  2. Bitcoin’in sadece toplam arzı değil, çıkartılmakta olan yeni Bitcoin’in sayısını da azaltıyor. Her dört yılda bir gerçekleşen fork (yarılanma) ile ağdaki madencilere verilen ödülleri de yarıya indiriyor.
  3. Bitcoin’in gerçek değerinin olmadığını savunanlara karşı, madencilik çiftlikleri ve ağları kanıt olarak gösterilebilir. Zira her geçen gün daha da zorlaştırılan madencilik için dünyanın farklı noktalarında kurulu bireysel ASIC cihazları ya da madencilik çiftlikleri yer alıyor. Bugün bir ASIC cihazının değerini hesaba kattığınızda, gerçek değerinin olup olmadığı daha net anlaşılabiliyor.

4. Bitcoin’in Yerini Başka Bir Rakip Alacak

Bitcoin’den sonra piyasaya sürülen her alt coin için neredeyse aynı efsaneler uydurulur. “XRP Bitcoin’in yerini alacak”, “Ethereum, gelecekte Bitcoin’i tahtından indirecek” vs. tüm bunlar bir efsaneden öteye geçmedi. Çünkü 2009 yılından bu yana kalıcı bir üstünlük sağlayarak Bitcoin’in yerini tutan hiçbir alt coin olmadı. Peki, bu efsanenin gerçeği ne?

  1. Sadece son 10 yıl içerisinde binlerce yeni kripto para birimi piyasaya girmesine rağmen, ne hacim bakımından ne de fiyat bakımından hiçbiri Bitcoin’i geçemedi.
  2. Bitcoin, kripto para pazarının sadece yüzde 60’ını oluşturmaya devam ediyor.
  3. Bitcoin, merkezi olmayan ve Blockhain ağı üzerinden çalışan, madencilik sistemi ile üretilen bir kripto para birimidir. Her ne kadar geleneksel diğer alt coinler de madencilik sistemi ile üretilse de BTC madenciliği kadar madenciliği yapılan başka bir kripto para yoktur.
  4. Bitcoin, oluşabilecek bir hataya karşı yeni stratejik yöntem kararları alabilir ve yeni bir çatallanma yaparak bu hataları onarabilir.
  5. Tüm bunlara karşın yine de Bitcoin’e rakip olabilecek yeni bir kripto para düşünülebilir. Fakat hali hazırda, BTC’ye rakip olabilecek başka bir alt coinden en azından şimdilik söz etmek mümkün değildir.

5. Bitcoin’e Yatırım Yapmak Kumardır

Bitcoin’in son 10 yıl içerisinde yakaladığı değer, bazı eleştirmenlerin Bitcoin hakkında “kumardır” söylemlerinin ortaya çıkmasını beraberinde getirdi. Ancak yukarıda da adını zikrettiğimiz devasa şirketlerin bir kumar aracına yatırım yapmalarını beklemek ne kadar doğru olabilir? Tesla ve Hedge gibi lüks firmaların bir kumar aracına yatırım yapması, ne akla ne de mantığa uygun bir şey değildir. Peki, efsanenin gerçeği ne?

  1. Bitcoin’in değerinin kumar aracı gibi artması için hiçbir mantıklı gerekçesinin olmaması gerekir. Kumar, tamamen şanstır. Şanslı olan kazanır ama Bitcoin’in yükselmesinde arz-talep dengesi, ekonomi haberleri ve şirketlerin yatırımı gibi birçok etken vardır.
  2. Dalgalanma etkisinden kurtulmak için diğer yatırım araçlarına da belli süreler zarfında yatırım yapmanız gerekir. Bitcoin için de aynı şey geçerlidir. Büyük yatırım şirketlerinin ve finansal kurumların yaptıkları yatırımlar elbette Bitcoin fiyatının yükselmesinde etkilidir. Yani bu da “Bitcoin’e yatırım yapmak kumardır” efsanesini çürüten başka bir delildir.
  3. Bitcoin’e yatırım yapmak bir kumar ise 2017 yılında düşüş trendine girmesinden sonra neden büyük firmalar yatırım yapmaya devam etti? Kazançlı çıkılmayacak bir iş için değil büyük firmalar, bireysel yatırımcılar bile elini kıpırdatmak istemezken Bitcoin, 2021 yılına gelindiğinde tüm zamanların zirve yükselişini yaşayarak 60 bin dolar seviyesinin üzerinde bir fiyata sahip oldu.

6. Bitcoin Güvenli Değil

Bitcoin’in güvenli olmadığı ile ilgili ortaya atılan iddialar da bir efsaneden öteye geçmiyor. Çünkü açık kaynak kodlu bir sistem üzerinden çalışmasıi Bitcoin’in olası saldırılara karşı güvenli olmasını etkiliyor. Çok sayıda uzmanın da incelemesinin ortaya çıkarttığı sonuç, Bitcoin’e bugüne kadar herhangi bir saldırının olmadığını gösteriyor.  Peki, efsanenin gerçeği ne?

  1. Bitcoin’in kendisine karşı bugüne kadar yapılabilmiş tek bir saldırı olmadı. Sadece üçüncü taraflara saldırılar oldu. Yani kripto para borsalarına, soğuk cüzdanlara ya da kişisel bilgisayarlara saldırılar düzenlendi. Bu da Bitcoin’in güvensiz olduğunu kanıtlamaya yetmez.
  2. Bitcoin’in temel protokolü 2009 yılında faaliyete geçti ve o günden bu güne % 99,9 kesintisiz çalışma süresi  ile çalışmaya devam etmektedir.
  3. Bitcoin, merkezi olmayan ve dünyanın farklı yerlerinde madencilik yoluyla üretilen bir dijital paradır. Dolayısıyla saldırı yapılmak istense bile doğrulayıcıların her birinin farklı bir yerde olması, saldırıları örtbas etmeye yeriyor.  

7. Bitcoin Çevre Açısından Zararlıdır

Bitcoin madenciliği için güçlü enerji yapısına sahip olunması gerektiği doğrudur. Ancak bu oran dünyadaki şirketlerin çalışması için ihtiyaç duyulan enerji ile karşılaştırıldığında, diğerlerinin çok masum olmadıkları görülebiliyor. Bankalar, fabrikalar, banka ATM’leri ve daha akla gelebilecek tüm alanların bir şekilde çevre enerjisine ihtiyacı vardır. Peki, bu efsanenin gerçeği ne?

  1. New York merkezli fon Ark Investment Management tarafından yayınlanan bildiriye göre Bitcoin’in küresel ölçekte geleneksel bankacılık ve altın madenciliği için harcanan enerjiden daha azını harcadığı sonucu çıktı.
  2. Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerjinin bir kısmı yenilenebilir enerjiden elde edilebiliyor. Rüzgar enerjisi, su ve güneş enerjisi kullanılarak da madencilik için ihtiyaç duyulan enerji elde edilebiliyor.
  3. Bitcoin madenciliği için sürdürülebilir enerji kullanılabiliyorken, dünyada geriye kalan diğer geleneksel araçlar için bunu yapmak çok daha zor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koinler
Güncel kripto para birimleri hakkında teknik bilgi, detaylı anlatım ve anlık takip olanığı için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.
Kısa Kod Güncel Fiyat
Bitcoin BTC 1.297.440,00₺
Ethereum ETH 77.151,00₺
Tether USDT 30,09₺
BNB BNB 9.477,20₺
Solana SOL 2.906,80₺
XRP XRP 17,36₺
USDC USDC 30,11₺
Lido Staked Ether STETH 77.104,00₺
Cardano ADA 16,23₺
Avalanche AVAX 1.066,91₺
Dogecoin DOGE 2,45₺
Polkadot DOT 223,78₺
TRON TRX 3,25₺
Chainlink LİNK 452,81₺
Toncoin TON 73,05₺