Her geçen gün kullanıcılarına farklı ticari özellikler sunmaya devam eden Binance, “marjin işlemler”den sonra vadeli işlem seçeneğini de sundu. Vadeli işlem, işlemde olan bir kripto para için önceden belirlenmiş gelecek fiyattan alım emri ya da satım emri verilerek işlem yapılmasına denir. Geleneksel vadeli işlemlerde, önceden belirlenmiş bir son kullanma tarihi ve ödeme tarihi bulunmaktadır. Ancak Binance vadeli işlemlerde böyle bir zorunluluğa yer verilmemektedir. Yani yatırımcı istediği zaman içinde bulunduğu bir pozisyonu kapatabilir veya açık bir emri iptal edebilir. Bu yönüyle ele alındığında Binance vadeli işlemlerin geleneksel vadeli işlemlerden farklı olduğu anlaşılabiliyor.
Bitcoin Vadeli İşlem Nedir?
Kripto paraların ilki olan Bitcoin’de de farklı ticaret seçenekleri Binance kripto para borsası tarafından kullanıcılarına sunuluyor. Bu farklılıklardan biri de Bitcoin vadeli işlem seçeneğidir. Bitcoin vadeli işlem, önceden belirlenmiş bit fiyattan alınmasına (long) ya da satılmasına (short) denir. Sözleşmenin alıcısı sözleşme süresi dolduğunda varlığını satmakla yükümlüdür. Aynı şekilde satıcı ise varlığını bu işlemi onaylamakla yükümlüdür.
Binance Vadeli İşlem (Futures) Nasıl Yapılır?
Vadeli işlemler, hem çok daha kazançlı bir ticarettir hem de bir o kadar riskli bir işlemdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi varlığınızın katlarınca işlem yaparak para kazanabileceğiniz bir ticaret şeklidir. Ancak vadeli işlemlerde şunu bilmeniz gerekir ki; kaldıraç oranınız yüksek oldukça riskiniz de yükselir. Yani kaybetmeniz de bir o kadar kolaylaşır. Peki, Binance vadeli işlem nasıl yapılır?
Binance vadeli işlem (futures) yapabilmek için öncelikle Binance.com’a üye olmanız gerekir. Eğer hâlâ bir üyeliğiniz yoksa linke tıklayarak ömür boyu yüzde 20 indirim komisyonu kazanarak üyeliğinizi oluşturabilirsiniz.
Binance kayıt işlemini tamamladıktan sonra hesabınıza para aktarmanız gerekir. Binance para yatırma konusunda bilginiz yoksa “Binance Rehberi: Binance Para Yatırma ve Para Çekme İşlemleri Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyerek bilgi alabilirsiniz.
Para yatırma işlemini tamamladığınızda, yatırdığınız para, “Spot cüzdan” hesabınıza aktarılacaktır. Vadeli işlem yapmak için spot cüzdan hesabınızdaki parayı “vadeli cüzdan” hesabınıza aktarmanız gerekir. Bunun için;
- Vadeli işlemler bölümüne girin.
- Transfer et butonuna tıklayın.
- Seçeneklerden üst bölümde spot cüzdan, alt bölüme ise USD-M Vadeli işlemler olarak seçin.
- Yatırmak istediğiniz miktarı seçin.
- Onaylayın.
Binance Vadeli İşlem Hangi Kripto Paraları Destekliyor?
Binance, her geçen gün yenilikler yaparak kullanıcılarının daha rahat şekilde ticaret yapabilmesi için seçeneklerini arttırmaya devam ediyor. Binance vadeli işlemlerde işlem yapabileceğiniz birçok kripto para bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Ethereum (ETH) / USDT
- Ripple (XRP) / USDT
- Binance Coin (BNB) / USDT
- Bitcoin Cash (BCH) / USDT
- Cardano (ADA) / USDT
- Stellar (XLM) / USDT
- Tron (TRX) / USDT
- EOS / USDT
- Litecoin (LTC) / USDT
- Ethereum Classic (ETC) / USDT
- Chainlink (Link) / USDT
- Monero (XMR) / USDT
- Dash / USDT
- Zcash (ZEC) / USDT
- Tezos (XTZ) / USDT
- Cosmos (ATOM), Ontology (ONT), Brave (BAT), VeChain (VET), IOST, QTUM, NEO / USDT.
Binance Futures’ta Nasıl İşlem Yapılır?
Binance Futures ya da diğer adıyla vadeli işlem yapmak aslında kolaydır. Ancak yine de hatırlatmakta fayda vardır; “Teknik analiz ve temel analiz konularına hakim değilseniz ve varlığınızdan riske atacak kadar paranız yoksa kesinlikle vadeli işlem yapmamanızı öneririz.”
Binance vadeli işlemlerde Bitcoin için X125, diğer alt coinlerde ise X75 kaldıraç oranına kadar istediğiniz kaldıraç oranında işlem yapabilirsiniz. Ancak kesinlikle ne kadar uzman olursanız olun, çok emin olduğunuz grafiklerde bile X10’un üzerinde işlem yapmayın. Daha garantili bir işlem yapmak istiyorsanız kaldıraç oranınız X3 olması yeterlidir.
Kaldıraç oranını ayarladıktan sonra grafik analizinden emin olduğunuz alt coin ya da Bitcoin için long veya shot pozisyonu açabilirsiniz.
Long Nedir?
Long, piyasanın yükseleceğine dair bilginiz varsa ya da emin olduğunuz bir grafiğiniz varsa, düşük seviyeden alım yaparak yükselmesi ile satım yapma işlemidir.
Short Nedir?
Short işlem ise daha çok düşen piyasada yapılan bir işlemdir. Örneğin Bitcoin 40.000$ seviyesinde ise ve siz BTC’nin 35.000$ seviyesine kadar ineceğinden emin iseniz burada short işlem yapmanız gerekir.
Vadeli işlemler, sadece alırken değil satarken de kazanç elde edebileceğiniz bir piyasadır. Ancak dediğimiz gibi son derece riskli bir işlem olduğu için kesinlikle uzmanlık seviyeniz yoksa vadeli işlemlerden uzak durmanızı öneririz.
Binance Vadeli İşlemerde Emir Tipleri
Binance futures işlemlerde 4 farklı emir tipi bulunmaktadır. Bunlar;
1. Limit Emirleri
Limit emir, belirli bir fiyattan işlem açmak isteyen kullanıcıların kullandıkları emir tipidir. Örneğin Bitcoin satın almak istediğinizde fiyatı kendiniz belirleyebilirsiniz. Örneğin anlık fiyatı 40.000$ ise long pozisyonu için 38.000$ seviyesinden emir verebilirsiniz.
2. Market Emri
Market emir, vadeli işlemlerde en çok kullanılan emir tipidir. Spot market fiyatından işlem gerçekleştirebileceğiniz emir tipine market emri adı verilir.
3. Zarar Durdurma (Stop-Limit) Emirleri
Hem spot işlemlerde hem de vadeli işlemlerde, hayat kurtarıcı özelliğe sahip olan Stop limit emri, belirlediğiniz bir fiyatın altına düştüğünde, varlığınızı elinizden çıkartma işlemine denir. Stop emrinin kullanılmasındaki en büyük neden, zararı minimize etmektir. Yani az zararlar, işlemden çıkmaktır.
4. Kâr Alma Emri (Take-Profit)
Kâr alma emri stop limit emrinin benzeri olmakla birlikte kâr almak için kullanılan emir tipidir. Bu işlemi kullanarak da sürekli online kalmak yerine belirlediğiniz yerden otomatik pozisyon kapatarak kâr alabilirsiniz.
Açtığınız İşlemi Nasıl Kapatabilirsiniz?
Binance vadeli işlemlerin en güzel yönlerinden biri de sözleşme vadesine bağlı kalmadan açtığınız emri iptal edebilmeniz ya da pozisyonu istediğiniz yerden kapatabilmenizdir. Örneğin 40.000$’dan aldığınız Bitcoin 42.000$’a ulaştığında “Pozisyonu kapat” sekmesine tıklayarak anlık fiyattan pozisyonu kapatabilirsiniz. Ya da online iseniz tersi yönünde bir düşüş yaşanıyor ve bunun devam edeceğinden endişe ediyorsanız yine pozisyonu kapatarak az bir zararla işlemi kapatabilirsiniz.
Binance Futures Güvenilir mi?
Dünya genelinde en çok kullanılan kripto para borsalarının başında gelen Binance, güvenlik konusunda diğer tüm borsalardan çok daha sağlıklı bir sitedir. Siber saldırılara karşı alınan önlemler sayesinde kullanıcıların yaptıkları işlemlerin hacklenmesi gibi bir ihtimal çok düşüktür. Futures işlemlerde de güvenlik aynı şekilde sağlandığı için herhangi bir tehlike durumu söz konusu değildir ya da çok düşük bir ihtimaldir.
Binance üzerinden futures işlem yapmak güvenilir olsa da futures işlemin kendi başına riskleri vardır. Yani kayıp, kaybolma ya da çalınma durumları söz konusu olmasa da işlem risklerinden dolayı varlığınızın tamamını kaybetme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle başında da belirttiğimiz gibi eğer teknik analiz ve temel analiz konularında yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz kesinlikle vadeli işlem açmayın.