Korat Kedisi Bakımı ve Özellikleri         

Asil, zarif ve dimdik duruşu ile yavru aslanı andıran Korat kedisi, Tayland'ın kutsal kedileri arasında anılmaktadır. Onları gizemli yapan geçmişleri ile tarihe ışık tutan 600 yıllık kökenleri duyanları bir hayli şaşkına çevirecek.
Korat Kedisi Bakımı ve Özellikleri         

Korat Kedisi Bakımı ve Özellikleri         

Korat, yapılan araştırmalar neticesinde Bangkok Milli Kütüphanesinde yer alan kedi kitaplarında adı sıklıkla geçtiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak en eski kedi türleri arasında olduğu kabul edilmektedir. Türün 600 yıldan fazladır hayatta olduğuna inanıldığı gibi Tayland’a iyi şans getirdiği kabul edilmektedir. İlk olarak 1959 yılında farklı kedi türleri ve Siyam kedisi ile çiftleştirilmesi sonucunda dünyanın farklı noktalarında hızla görülmektedir. İlk Korat kedilerine Nara ve Darra adı verilmiştir. Hemen sonrasında ABD’de şampiyonluk ünvanını alan bu sevimli kedi günümüzde sayıca bir hayli az olduğu bilinmektedir.

Korat kedisi Tayland’a özgü bir kedi türü olup Si-Sawat olarak adlandırılmaktadır. Adınız grimsi mavi kedi olmaktan alan Korat, yerli halka şans getirmesinde dolayı bir hayli kutsal olma özelliğine sahiptir. Ancak Tayland’da dahi sayıca azalan bu tür günümüzde dünyanın en pahalı kedi türlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde büyük bir hayran kitlesine sahip olan Korat kedisi sahiplenmek isteyenler için yetiştiricilere ismini yazdırmanız ve sıranızın gelmesini beklemeniz gerektiği söylenmektedir.    

Korat Kedisi      


Korat Kedisi Kişiliği

Son derece insan odaklı kişiliğe sahip Korat kedisi sahibi ile birlikte vakit geçirmekten büyük mutluluk duymaktadır. Hatta köpeğe benzer özellikleri ile sahiplerinin peşine takılan bu sevimli dostumuz alışverişlerinizde size ortaklık etmekten mutluluk duyacaktır. Arabaya binmekten, dışarıda gezdirilmekten de oldukça zevk almaktadır. Bu yönü Korat kedisini sahibi ile her daim iç içe olmaya itmektedir.

Olgunlaşma süresi oldukça uzun olan Korat kedisi 4 yaşına kadar büyüme göstermektedir. Buna bağlı olarak yavru kedi özelliklerini bu süre zarfında taşımakta olan Korat kedisi ilgi gösterilmesinden büyük zevk almaktadır. Siyam kuzenleri kadar olmasa da çevresi ile iletişime geçmekten çekinmeyen bu kedi türü, konuşkan özelliklerde gösterebilmektedir.

Korat Kedisi

Son derece zeki kişiliği ile etkileşimli oyunlar oynamaktan büyük zevk alan Korat kedisi, yeni şeyler öğrenme konusunda da oldukça hızlıdır. Ayrıca getir-götür oyunlarında da bir hayli başarılı olduğu söylenen Korat kedisi bir şeyler ile meşgul olmaktan kendini alıkoyamamaktadır.

İnsanlar ile her daim etkileşim içerisinde olmak isteyen Korat kedisi yalnız bırakılmaktan adeta nefret etmektedir. Dışarı çıkmanız gereken durumlarda kedinizin muhakkak bir şeyler ile meşgul etmeniz gerekmektedir. Ayrıca yoğun iş temposuna sahip aileler için pek de uygun bir kedi türü olmadığı söylenmektedir.

Korat Kedisi


Korat Kedisi Görünümü

Korat oldukça kaslı bir vücuda sahip olmasından dolayı bir hayli atletik bir görünüme sahiptir. Dişi Korat erkek meslektaşlarına nazaran daha zarif ve ince bir vücut yapısına sahiptir. Özellikle yeşil gözleri ve katlı tüy yapısı görenlerin ilgisini çekmektedir.Kalp şeklinde kafa yapısı ile düz bir alına sahip olan Korat, kısa ve aşağı doğru eğri burunlara sahiptir. Kulakları oldukça büyük, çenesi ise bir hayli güçlü olan Korat kedisi orta boy kedi türleri arasında yer almaktadır.

Kısa, parlak ve pürüzsüz görünüme sahip tüy yapısı ile bilinen Korat kedisi, birbirinden farklı renk tonlarına sahip olabilmektedir. Ancak türün kedi cinsleri arasında kabul edilen renk tonları gümüş, mavi, koyu mavi, lavanta, lacivert olarak bilinmektedir.

Korat Kedisi


Korat Kedisi Bakımı

Korat kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için düzenli bakım uygulamalarının yapılması oldukça önemlidir. Özellikle kediniz için seçeceğiniz besinlerde kaliteli mamalar ve yaşına uygun diyet uygulamalarını sağlamanız, Korat kedisi için oldukça önemli olacaktır.

Tüy bakımı için haftada birkaç kez taramanız Korat kedisinin ölü tüylerden arınmasına yeterli olmaktadır. Pek duş almayı sevmese de sıcak havalarda ılık bir banyo da rahatlamasına yardımcı olacaktır. Beraberinde tırnak bakımı için düzenli kesim işlemleri sağlamanız gerekmektedir. Ayrıca kedi tırmığı ile tırnak bakımının korunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Korat Kedisi

Korat kedisi yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutmak için düzenli aşı işlemlerinin uygulanması diğer kedi türlerinde olduğu gibi bu türde de bir hayli önemlidir. Özellikle doğumundan yetişkinliğine kadar geçen sürede veteriner hekim tarafından aşı işlemlerinin sağlanması, Korat kedisinin bağışıklık sistemini koruduğu gibi vücut direncini de yükselttiği bilinmektedir.

Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi Korat kedisi içinde temizlik oldukça önemlidir. Özellikle mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi bakteri ve mikrop oluşumlarının önüne geçecektir. Ancak temizlik işlemlerinizde deterjan kullanımında oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Duru su yada sirkeli su ile temizlemeniz kedinizin kimyasallara karşı zehirlenmesinin önüne geçecektir.

Korat Kedisi


Korat Kedisi Sağlık Durumu

Korat, görünümü itibari ile oldukça sağlıklı bir kedi türü olarak bilinmektedir. Özellikle kaliteli kedi maması ve uygun diyet ile ortalama yaşam süresi 15 ile 18 yıl olarak söylenmektedir. Ancak türün yapılan incelemeler sonucunda bazı kalıtsal hastalıklar taşıdığı görülmektedir. Korat kedisi kalıtsal sağlık problemleri;

  • GM1 ( Yetiştiriciler, damızlık kedileri test etmesi gerekmektedir.)
  • GM2 ( Yetiştiriciler, damızlık kedilere kan tahlili uygulamalıdır.)

Yukarıda belirttiğimiz kalıtsal hastalıkların görülmesi durumunda Korat kedisi 12 aylıktan önce hayatını kaybetmektedir. Bu iki tip görülen genetik bozukluklar için damızlıkların doğru seçilmesi oldukça önemlidir.

Korat Kedisi


Korat Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sevecen, nazik ve sıcakkanlı kişiliği ile bilinen Korat kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir evcil hayvan olduğu söylenmektedir. Her daim çağrılmaya meraklı kişiliği ile etkileşim içerisinde olmaktan hoşlanan bu küçük dostumuz özellikle küçük çocuklu ailelerin dikkatli bir şekilde aynı ortamı paylaşması önerilmektedir. Kendisine her daim nazik davranılması durumunda tüm aile bireyleri ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir.

Korat kedisi çevresinde ki diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi bit dostluk kurabilmektedir. Özellikle küçüklükten itibaren aynı evde büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile daha iyi geçindiği bilinmektedir. Doğası gereği oldukça sosyal olan Korat kedisi küçük evcil hayvanlardan kuş vb. türler ile uğraştığı bilinmektedir. Bu bakımdan dikkatli olmanızı öneririz.

Korat Kedisi


Korat Kedisi Özellikleri

  • Korat kedisi Tayland’a özgü grimsi mavi kedi anlamına gelen değerli bir kedi türüdür.
  • Sayıca oldukça az olan Korat kedisi dünyanın en pahalı kedi ırkları arasında yer almaktadır.
  • Korat sahiplenmek isteyen bireylerin yetiştiriciler ile iletişime geçerek sipariş vermeleri gerekmektedir.
  • Dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olduğu düşünülen Korat kedisi, 600 yılı aşkın tarih geçmişine sahiptir.
  • Korat, oldukça kaslı ve atletik vücut yapısı ile muazzam tüy şekli görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
  • Tamamen insan odaklı kişiliği ile her daim sahibi ve çevresi ile iç içe olduğu söylenmektedir.
  • Korat kedisi zeki kişiliği ile adeta köpeğe benzer hareketlerde bulunduğu sahipler tarafından belirtilmektedir.
  • Yaşam ömrü bir hayli uzun olan Korat kedisi, bazı kalıtsal hastalıkları taşıması durumunda 1 yaşına ulaşamadan hayatını kaybetmektedir.
  • Korat kedisi doğru beslenme uygun diyet ve sağlıklı çevre ile yaşam kalitesi her daim en üst düzeyde tutulacaktır. Eğer ki bir Korat kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız her daim kaliteli mama tüketimi ve düzenli aşı uygulamalarını ihmal etmemeniz gerektiğini unutmayın.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum