Köpeklerin Asla Yememesi Gereken 8 Yiyecek!

Köpek dostlarımız mama dışında bizlerin yediği yemekleri büyük bir zevkle tüketmektedir ancak bazı gıdalar köpekler için oldukça ölümcül olabilir.
Köpeklerin Asla Yememesi Gereken 8 Yiyecek!

Köpekleri Zehirleyen Gıdalar

Köpeklerin yememesi gereken besinler

İnsanlar için güvenli olan bazı yiyecekler köpekler için zararlı olabilir. Köpekler insanlardan farklı bir metabolizmaya sahiptir ve onları insanların tükettiği gıdalarla beslemek sağlıkları açısında oldukça tehlikelidir ve hatta bazı durumlarda ölümcül olabilir. Bu yazıda köpekler için toksik olduğu kanıtlanmış besinleri inceledik. Köpeğinizin asla yememesi gereken 8 zehirli yiyecek!

1. Avakado

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Avokado , persin adı verilen bir toksin içerir. Persin insan tüketimi için mükemmel derecede güvenlidir, ancak köpekler için çok zehirli olabilir. Bu toksin avakado meyvesinin yapraklarında ve kabuğunda bulunur. Bir köpek bunları yerse, akciğerlerinde ve göğsünde sıvı birikebilir.Bu onların nefes almasını zorlaştırabilir, bu da oksijen yoksunluğuna ve hatta ölüme yol açabilir. Sıvı ayrıca kalp, pankreas ve karında da birikebilir ve bu da diğer ölümcül komplikasyonlara yol açabilir.


2. Ksilitol

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Ksilitol genellikle şeker, sakız, diş macunu ve pişmiş ürünleri tatlandırmak için kullanılan bir şeker alkoldür. İnsan tüketimi için güvenli kabul edilirken, köpekler için ölümcül olabilir. Ksilitol içeren yiyecekler yemek , bir köpeğin kan şekerinde ani ve önemli bir düşüşe neden olabilir. İlk belirtiler genellikle tüketildikten sonraki 30 dakika içinde ortaya çıkar ve kusma, halsizlik, depresyon, hareket zorluğu, koma ve nöbetler son olarak karaciğer hasarına ve ölüme yol açabilir. 


3. Kahve ve Çay

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Çay, kahve ve kako gibi gıdalar içeriğinde bol miktarda kadein bulundurmaktadır. Kafein kalp hızını hızlandırabilir ve köpeklerde sinir sistemini uyarabilir. Kafein alan köpekler iki ila dört saat içinde huzursuzluk, aşırı susama, mesane kontrolü eksikliği, kusma ve ishal yaşayabilir. Köpekler çok fazla kafein yerse , sonuçta ölüme yol açabilecek anormal kalp ritmi veya akciğer yetmezliği yaşayabilirler. 


4. Üzüm

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Üzüm ve kuru üzüm köpekler için son derece toksik olabilir. Tüketilmesi durumunda ölümcül olabilecek hızlı böbrek yermezliğine neden olabilir. Araştırmacılar 180 rapor üzerinde yaptığı incelemeler neticesinde köpeklerin bir avuç kuru üzüm yedikten sonra hayatını kaybettiğini farketmiştir. Zehirlenmelerin sebebinin çiğ üzüm ve kuru üzüm yemekten veya bunları kurabiye, kek ve atıştırmalık hazır gıdalardan kaynaklanabileceğini belirtmek önemlidir. 


5. Alkol ve Maya Hamuru

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Alkol, alkollü içecekler, parfümler, gargara, boya, vernik ve çeşitli temizlik ürünleri gibi çeşitli ürünlerde bulunur. Bazen alkol tüketimi insanlar için güvenli olsa da, köpekler küçük miktarlarda bile buna tahammül edemez. Semptomlar genellikle tüketimden sonra bir saat içinde gelişir ve yorgunluk, depresyon, kas koordinasyonu eksikliği, düşük vücut ısısı, kötü nefes alma, kusma ve ishali içerir. Bir köpek çok fazla alkol tüketirse, akciğer yetmezliği, nöbetler, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Bir köpeğin maya içeren çiğ hamur yemesi de endişe vericidir. Maya hücreleri fermente olduklarında, aslında bir köpeğin kan alkol seviyesinin yükselmesine neden olan ve nihayetinde alkol zehirlenmesine ve ölümüne neden olabilecek alkol üretirler.


6. Çikolata

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Çikolata, köpeklerin metabolizması için çok zor olan uyarıcı kimyasallar teobromin ve kafeini içerir. Bir köpek çikolata yerse, mide ağrısı, kusma, ishal ve dehidrasyona neden olabilir. Bu semptomlar ayrıca kalp krizi, iç kanama, kas titremeleri, nöbetler ve ölüm gibi daha ciddi sorunlara ilerleyebilir. Yan etkilerin şiddeti, köpeğin ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar ve ne tür çikolata tükettiğine bağlıdır. Çikolata ne kadar koyu ve tatlı olursa köpeğiniz için o kadar zehirli olur. Şekersiz fırıncı çikolatası ve kakao tozu en tehlikeli çeşitler arasındadır. 


7. Tuz

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Çok fazla tuz yemek , köpeklerde tuz zehirlenmesi veya su yoksunluğu olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Bu kusma, ishal, depresyon, titreme, ateş ve nöbetlere neden olabilir. Şiddetli vakalarda bile ölümcül olabilir. Bu nedenle, köpeğinize tuzlu kraker, patlamış mısır veya cips gibi tuzlu yiyecekler vermek iyi bir fikir değildir.


8. Soğan ve sarımsak

Köpeklerin yememesi gereken besinler

Soğan, sarımsak ve frenk soğanı bir köpeğin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve anemiye neden olabilir. Şiddetli vakalarda, köpeğiniz kan nakli gerektirebilir. Bu durumun temel sebebi soğanlar allium cinsine ait bitki grubunun üyesidir. Bu grubun diğer üyeleri arasında sarımsak, pırasa, frenk ve soğancık yer almaktadır. Bir miktar tüketilmesi durumunda köpeklerde kırmızı kan hücre yıkımına neden olmaktadır. 


Köpekler için zararlı olabilecek diğer gıdalar

Aşağıdaki yiyecekler köpekler için ölümcül olarak kanıtlanmamıştır, ancak yine de zararlı olabilirler. 

  • Süt ve süt ürünleri: İnsanlar gibi köpekler de zamanla laktoza karşı toleranssız hale gelebilir. Süt ve süt ürünleri tüketmek köpeklerde kusmaya, ishale ve diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Elma, kayısı, kiraz, şeftali ve erik: Tohumları veya çukurları zehirli siyanür içerir. Onları yemek, sindirim sorunları da dahil olmak üzere oldukça ciddi yan etkilere yol açabilir. 
  • Macadamia fıstığı: Bunlar, köpeklerde zayıflığa, kas titremelerine ve kusmaya neden olabilecek bilinmeyen bir toksin içerir. Yüksek yağ içeriği nedeniyle, macadamia fıstığı da pankreatite veya iltihaplı bir pankreasa yol açabilir.

Sonuç

İnsanlar için güvenli olan bazı yiyecekler, yukarıda da belirttiğimiz gibi köpekler için çok zararlı olabilir. Köpeklerde gıda zehirlenmesinden kaçınmanın en iyi yolu, sadece köpek mamasını beslemek ve insan gıdalarını erişilmez tutmaktır. Köpeğinizi her daim kaliteli köpek mamasıyla beslediğinizden emin olun. Ayrıca köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna uygun köpek maması vermeniz gerektiğini unutmayın. Örneğin köpeğiniz yavru ise yavru köpek maması, yetişkin ise yetişkin köpek maması ve yaşlı ise yaşlı köpek maması yemelidir. Tüm bunların köpeğiniz kilo porblemine sahipse diyet köpek maması, cilt sorunları varsa tüy hassasiyeti köpek maması ve diş problemlerine sahipse dental ve konserve ıslak köpek maması tüketmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.