Köpekler Köpek Maması Dışında Ne Yer?

Sevimli dostlarımızın kaliteli köpek maması dışında tüketebileceği sağlıklı besinleri sıraladık. Köpeğinize evde yapabileceğiniz en sağlıklı besinler...
Köpekler Köpek Maması Dışında Ne Yer?

Köpekler Köpek Maması Dışında Ne Yer?

Köpeklerde doğru ve sağlıklı beslenme, köpek severlerin veya köpek sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken husustur. Birçok evcil hayvan sahibi "köpekler ne yer, ne yemez?, köpekler ne yemeli?, köpekler neyle beslenir?, köpekler ne sever?, köpek maması dışında köpekler ne yer?" gibi soruların cevabını araştırmaktadır. Öncelikle köpeklerin tıpkı insanlarda olduğu gibi temel gıda maddelerine ihtiyaç duyduklarını ve her daim kaliteli köpek maması ile beslenmeleri gerektiğini unutmayınız. Köpeğinize en iyi kuru ve yaş mamaları hesaplı fiyata petzzshop.com adresi üzerinden satın alabilirsiniz. 

Birçok evcil hayvan sahibi kendi tükettiği besinlerden köpeğine de ikram etmeyi istemektedir. Özellikle siz bir şeyler yerken köpeğinizin gözünüzün içine masumca bakışına kanıyor olabilirsiniz. Aslında bu sevimli dostlarımıza köpek maması dışında bazı besinler verebilirsiniz ancak verdiğiniz besinlerin köpek sağlığına faydalı olabilecek meyve, sebze ve et ürünlerinden oluşması gerekmektedir. Köpeğinize evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı besinleri sıraladık. Tüm bunların yanında köpeğinize her şeyden önce kaliteli köpek maması yedirmeniz gerektiğini unutmayın. 

1. Et

Köpekler ne yer

Et, birçok köpek mamasının ortak bileşenidir. Köpeğinizin sağlığı için ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerallere sahiptir. Köpekler az yağlı şekilde sığır eti, kuzu eti ve domuz eti tüketebilmektedir. Öte yandan enfeksiyonları önlemek için köpeğinize asla çiğ veya az pişmiş et vermeyin.


2. Tavuk

Köpekler ne yer

Tavuk, köpek mamasında kullanılan en yaygın içeriklerden biridir, çünkü köpeğinizin sağlıklı kalması için mükemmel bir protein kaynağıdır. Tavuk kemikleri boğulma tehlikesi oluşturur ve sindirim sistemini delebilir bu sebeple her zaman tavuğu kemiğinden ayırdığınıza emin olun. Ek olarak, Salmonella enfeksiyonunu önlemek için köpeğinize çiğ tavuk vermekten kaçının.


3. Balık

Köpekler ne yer

Pişmiş, kemiksiz balıklar köpeğiniz için güvenli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Tıpkı insanlarında tükettiği gibi somon, palamut, hamsi gibi balıklar köpeklerin afiyetle tüketeceği kaliteli gıdalardır. Balığın köpeklerde iltihabı azalttığı, köpeğinizin cildini ve kürkünü sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Bununla birlikte, köpeğinize çiğ balıkla beslemekten kaçınmalısınız. Bazen çiğ balıklar ölümcül sonuçlara sebep olabilecek bir takım parazitler içermektedir.


4. Hindi

Köpekler ne yer

Hindi tıpkı tavukta olduğu gibi son derece besleyici bir içeriğe sahiptir ancak, köpeğinize soğan ve sarımsak gibi zararlı gıdalar yemesini önlemek için terbiyeli ve doldurulmuş hindi vermekten kaçının. Ayrıca, köpeğiniz sadece kemiksiz ve derisiz hindi yemelidir.


5. Yumurta

Köpekler ne yer

Yumurta, içeriğinde bol miktarda vitamin, mineral ve çok sayıda protein barındırmaktadır. Aynı zamanda köpeklerde bulantıyı hafifletmede yardımcı olduğu inanışına sahiptir. Dikkat etmeniz gereken durum ise köpeğinize çiğ yumurta beslemekten kaçınmanız gerektiğini belirtmek önemlidir. Çiğ yumurta tüketmek salmonella gibi bakterileri köpekten insanlara yayılabilir ve enfeksiyon risklerini artırabilir.


6. Süt

Köpekler ne yer

Süt, köpeğinize sınırlı miktarda verebileceğiniz besinler arasında yer almaktadır. Köpeklerde yaygın olarak görülen laktoz intoleransı dışkı, gaz, kusma, mide ağrısı ve ishale neden olabilir. Bu sebeple köpeğinize yalnızca bir kaç kaşık süt vermeniz yeterli olacaktır. 


7. Mantar

Köpekler ne yer

Mantar, köpeğinizin yememesi gereken sarımsak ve soğan gibi besinlerle karıştırılmadan  köpeklere verilebilir. Ek olarak, bazı yabani mantarların köpeğiniz için toksik olduğunu ve zehirlenmelere neden olabileceğini unutmayınız.


8. Patates

Köpekler ne yer

Tatlı patateslerin köpekler için sindirimi kolaydır ve köpeğinizin göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli olan A vitamini açısından zengindir. Ancak köpeğinizi asla çiğ patateslerle beslememelisiniz. Çiğ patates, köpekler için toksik olan solanin içerir. Patates pişirmek solanin seviyelerini azaltır.


9. Ekmek

Köpekler ne yer

Sade beyaz veya tam tahıllı ekmek , çoğu köpeğin ara sıra yiyebileceği güvenli gıdalar arasında yer almaktadır. Köpeğinizi ekmekle beslemeden önce, potansiyel olarak zararlı olabilecek kuru üzüm gibi ekstra bileşenler içermediğinden emin olun. Ek olarak, ekmeğin diğer yiyeceklerle birlikte köpeğinizin diyetine fazladan kalori eklediğini ve çok yerse kilo almasına neden olabileceğini unutmayın.


10. Peynir

Köpekler ne yer

Peynir, çoğu köpeğin az miktarda tüketmesi gereken güvenli yiyecekler arasında yer almaktadır. Köpeğinizin bu sağlıklı gıdayı az miktarda tüketmesi gerektiğinin en  büyük sebebi, peynirin yağ ve laktoz nedeniyle bazı köpeklerde mide ağrısı ve ishal gibi sindirim problemlerine sebebiyet verebilecek olmasındandır. Köpeğinizi mozzarella gibi az yağlı peynirlerle beslemek daha doğru olacaktır. 


11. Pirinç

Köpekler ne yer

Köpekler sade ve pişmiş kahverengi beyaz pirinç yiyebilir. Pirinç, mideyi hafifleten sindirimi kolay bir besin kaynağıdır. Köpeğinize pirinç haşlayabilir, aynı zamanda pişmiş tavuk, balık ve etle kombine ederek verebilirsiniz. 


12. Krem Peynir

Köpekler ne yer

Köpekler az miktarda labne, krem veya süzme peynir yiyebilirler. Çok fazla tüketilmesi durumunda bazı köpeklerde bulantı ve ishal gibi sindirim sorunlarına sebep olabileceği gibi farklı semptomların oluşmasına da davetiye çıkartabilir. Bu sebeple süzme, krem peyniri köpeğinize çok az miktarda vermeniz önerilmektedir.


13. Havuç

Köpekler ne yer

Köpeğiniz hem çiğ hemde pişmiş havucu sorunsuz bir şekilde tüketebilir. Havuç kalorisi düşük iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Tüm bunların yanında köpeğinize havuç vermeden önce, boğulmayı önlemek için ısırık boyutunda parçalara ayırdığınızdan emin olun.


14. Elma

Köpekler ne yer

Elmalar önemli miktarda vitamin, mineral ve antioksidan sağlar. Ayrıca, köpeğinizin sindirim sistemine fayda sağlayabilecek lif bakımından zengindirler. Bununla birlikte, elma çekirdekleri büyük miktarlarda zehirli olabilecek bir kimyasal olan siyanür içerdikleri için köpeklere asla verilmemelidir. Elmaları köpeğinize vermeden önce tohumları daim çıkarttığınızdan emin olun.


15. Portakal

Köpekler ne yer

Portakal yüksek besin değeri ve düşük kalorisiyle köpekler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte portakal bazı köpeklerde mide rahatsızlığına neden olduğu ve bu nedenle az miktarda verilmesi gerektiği bilinmektedir. 


16. Karpuz

Köpekler ne yer

Karpuz kabukları ve çekirdekleri köpeklerde boğulma tehlikesi oluşturabileceği gibi bazı insanlar tarafından köpeklerde sindirim sorunlarına neden olabileceğini söylenmektedir. Bununla birlikte, karpuz meyvesi kalorisi düşük olduğu ve A vitamini, C vitamini gibi besinlerle dolu olduğu için köpekler için çok sağlıklı bir gıdadır.


17. Muz

Köpekler ne yer

Muz birçok vitamin, lif  ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bazı ebeveynler muzların köpeklerde bulantıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu iddia eder ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. 


18. Ananas

Köpekler ne yer

Ananas çok miktarda vitamin, mineral ve lifle doludur, bu da onu köpeğiniz için harika bir atıştırmalık yapmaktadır. Dikkat etmeniz gereken durum diğer yiyeceklere benzer şekilde, köpekler çok fazla ananas yerse bulantı ve ishal gibi belirtiler yaşayabilir. Bu nedenle, köpeğinizi bir seferde az miktarda ananas ile beslemek en iyisidir.


19. Böğürtlen

Köpekler ne yer

Taze veya dondurulmuş böğürtlen köpekler için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Kalorisi düşük olan bu meyve vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir. Ayrıca, böğürtlen büyük bir lif kaynağıdır. Köpeğiniz böğürtlenden hoşlanıyorsa, ona her gün sağlığı açısında birkaç tane verebilirsiniz.


20. Çilek

Köpekler ne yer

Çilekler, düşük kaloriye sahip olup antioksidanlar ve lif bakımından zengin olduğu için harika bir meyvedir. Köpeğinizi çilekle beslemeden önce, boğulmayı önlemek için küçük parçalara ayırdığınızdan emin olun.


21. Yaban Mersini

Köpekler ne yer

Oldukça besleyici olan bu meyve, hastalıklarla mücadelede antioksidan kaynağıdır ve köpeğinizin sağlığına faydalı olabilecek önemli miktarda vitamin, mineral ve lif içermektedir. Ayrıca, yaban mersini düşük kalorili ve küçüktür, bu da onları köpeğiniz için sağlık konusunda hiç bir tehlike yaratmamaktadır. 


22. Hindistan cevizi

Köpekler ne yer

Köpeklerin hindistan cevizi veya hindistan cevizi yağı ile beslenmesinin deri ve tüy sağlığına fayda sağladığı bilinmektedir. Hindistan cevizi yağının yüksek kaloriye sahip olduğunu ve bu nedenle kilo alımını önlemek için köpekler tarafından az tüketilmesi gerektiğini unutmayın. 


23. Brokoli

Köpekler ne yer

Köpekler brokoli sebzesini hem çiğ hemde pişirilmiş olarak tüketebilmektedir. Brokoli, yüksek miktarda birçok besin içeren düşük kalorili bir sebzedir ve köpeğiniz için çok sağlıklı bir atıştırmalık sunar. Bununla birlikte fazla tüketilen brokoli sindirim sistemini tahriş edebilecek bileşikler olan izotiyosiyanatlar içerir. 


24. Domates

Köpekler ne yer

Yeşil domates ise toksik bir glikoalkaloid olan az miktarda tomatin içermektedir. Yeşil domates insanlar için toksik olmasa da araştırmalar köpeklere zarar verebileceğini söylemektedir. Domateslerden çok fazla tomatin tüketen köpekler bulantı, anormal bir kalp atış hızı, kas zayıflığı ve nefes almada zorluk yaşayabilir.


25. Mısır

Köpekler ne yer

Birçok köpek mamasında yer alan bu gıda, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Günde bir çorba kaşığı kadar mısır, köpeğiniz için en uygun porsiyon olacaktır. Tüm bunların yanı sıra köpeğinizi asla koçanla beslememelisiniz. Koçan, köpeklerde boğulma tehlikesi oluşturur ve tüketilmesi durumunda bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir. 


26. Badem

Köpekler ne yer

Köpeğinize az miktarda sade ve tuzsuz badem verebilirsiniz ancak aşırıya kaçılması durumunda köpeklerde sindirim sorunları, kusma ve ishale yol açabilir. Badem ayrıca yüksek kalori ve yağ içermesinden dolayı köpeklerde kilo almaya ve pankreatite neden olma potansiyeline sahiptir. Siz en iyisi oldukça küçük porsiyonlarda vermeye özen gösterin!


27. Yulaf

Köpekler ne yer

Yulaf ezmesi, birçok vitamin ve mineralin yanı sıra çok miktarda lif içermektedir. Tüm yiyeceklerde olduğu gibi, köpeğinizin kilo almasını önlemek için az miktarda yulaf vermeniz önerilmektedir. Ek olarak, köpeğinize aromalı yulaf ezmesi yerine sadece sade yulaf ezmesi beslemek önemlidir. Aromalı yulaf ezmesi, köpeğinize zararlı olabilecek ilave bileşenler içerebilir.


28. Bal

Köpekler ne yer

Bal, köpeğinizin kontrollü olarak az miktarda tüketmesi gereken sağlıklı gıdalardandır. Fazla yenilmesi durumunda kilo alımına katkıda bulunabilen yüksek bir şeker kaynağıdır. Bu sebeple köpeğiniz her seferinde çok az miktarda bal vermeniz en iyisi olacaktır.  


29. Fıstık Ezmesi 

Köpekler ne yer

Fıstık ezmesi, köpeklerin sınırlı miktarda tüketmesi gereken sağlıklı ve güvenli gıdalar arasında yer almaktadır. Hiç bir köpeğin asla hayır diyemediği fıstık ezmesi, içeriğinde bol miktarda yağ ve yüksek kalori barındırmasından dolayı çok fazla tüketilmesi durumunda obeziteye yol açabilir. Ayrıca köpeğinizi sade, tuzsuz fıstık ezmesiyle beslediğinizden emin olun. 


30. Patlamış Mısır

Köpekler ne yer

Patlamış mısıra genellikle tuz ve yağ gibi ekstra gıdalar eklenmektedir. Bu durumda köpeğinizin yağlı ve tuzlu bir mısırı aşırı tüketmesi ciddi komplikasyonlara yol açabileceği gibi aşırı aynı zamanda pankreatite yol açabilmektedir. Bu nedenle köpeğinize yalnızca sade patlamış mısır vermelisiniz. Patlamış mısır çekirdekleri köpeklerde boğulma tehlikesi yaratabileceği gibi aynı zamanda dişlerine yapışabilmektedir. 


Sonuç

Köpeğiniz için birbirinden kaliteli markaların ucuz fiyata satın alabileceğiniz Türkiye'nin en büyük online pet shop mağazası petzzshop.com'u ziyaret etmeyi unutmayın. Petzzshop.com, dünyanın önde gelen kuru köpek maması ve konserve köpek maması çeşitleriyle evcil hayvan sahiplerine kusursuz bir hizmet sunuyor. Ucuz fiyata kaliteli köpek mamalarına göz atmak için buraya tıklayınız. 

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Maması Markaları ve Çeşitleri

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum