Konya Hakkında Bilmedikleriniz

Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip olan ili Konya hakkında genel bilgiler...
Konya Hakkında Bilmedikleriniz

Nüfus: 2.079.225

Plaka Kodu: 42

Telefon Kodu: 332

Konya İlçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir,  Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük,Ilgın,Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük, Yunak isimlerinde Konya’da 31 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelerden Karatay, Meram ve Selçuklu en büyük ilçelerdir.

konya-ilce.jpg

Konya'nın Tarihi 

Konya'da yerleşik şehir hayatı tarih öncesi çağlarda başlamıştır. Şehir merkezine yakın olan Çatalhöyük'de Neolitik devir'in yerleşim merkezi olarak bilinmektedir. Dünya'da ilk defa yemek kültürünün başladığı, tarımın yapıldığı, ateşin kullanıldığı, yerleşik hayata geçildiği ve vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak tanınmaktadır. Ayrıca Beyşehir ilçesine bağlı Çukurkent Köyü höyüğünde ve Alâaddin Tepesinde de Çumra ve Çatalhöyüktekine benzer şekillerde neolitik dönemin izlerine rastlanmak mümkündür. 

Konya neolitik çağdan günümüze kadar uzanan süreçte bir yerleşim yeri olarak çağlar boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle tarihi anlamda önemli boyutta izlere sahiptir. Örneğin; Konya'da Hıristiyanlık devrinde ait  ilk ev mimarî ve ilk kutsal yapı kalıntılarına rastlanmıştır. 

catalhoyuk-001.jpg

 

Konya ilçesinde yapılan kazılarda Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimlerine ait bulgulara rastlanmıştır. Arapların Kuniya diye adlandırdıkları kentin adı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmemiş ve günümüze kadar gelen ismi Konya ile kullanılmaya devam edilmiştir. 

Bakırcılık ve ebru sanatı Konya'da en önemli iki sanat dalıdır.

 

ebru-sanati.jpg

İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti'ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir. Hz. Mevlâna fikir ve felsefesi ile insanlığı aydınlatmış, Mesnevî ve Dîvân-ı Kebîr gibi eserler bırakmıştır. Nasreddin Hoca ise güldüren ve düşündüren fıkraları ile Konya'nın kültür ve sosyal hayatının gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

 

mevlana-001.jpg

 

Konya'nın Coğrafi Özellikleri 

Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir. 

 

Konya ili sınırları içerisinde Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve magnezit yataklarının yanısıra, kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun-çinko, barit madenleri ile önemli oranda yer altı suyu rezervleri bulunmaktadır.

 

Konya ilinde en fazla alana sahip yeryüzü şekli ova ve platolardır. Ayrıca pek çok tabii göl ve bataklık bulunmaktadır. Bunların kimilerinin suları acı ve tuzlu, bazılarının da suları tatlıdır.  Göllerden bazıları; Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü, Suğla Gölü, Ilgın (Çavuşçu) Gölü, Ereğli Akgöl, Yunak Akgöl

 

 

konya-gol-.jpg

 

Konya'nın İklimi 

Konya ili, coğrafik konumu itibariyle kuzey-güney doğrultusunda geniş bir alanı kapsayan Konya kapalı havzasında yer almaktadır. Bu nedenle değişik iklim özellikleri görülmektedir. Havzanın güneyi, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi, orta ve kuzey kesimleri kışları soğuk, yazları sıcak ve kurak geçen karasal iklim; Karapınar ve çevresinde ise çöl iklimi hüküm sürmektedir. Yağışlar en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum