2019 Konut Satış İstatistikleri

2019 Yılının son günlerinde Türkiye genelinde satış yapılan konutlara ait satış rakamları, piyasada değerlendirilmeye başlandı.
2019 Konut Satış İstatistikleri

2019 Yılının son günlerinde Türkiye genelinde satış yapılan konutlara ait satış rakamları, piyasada değerlendirilmeye başlandı. 2018 Yılı itibariyle başlayan durgunluğun ardından, 2019’da konut piyasası zaman zaman farklı değerler gösterse bile geçmiş yılların gerisinde kaldı. Faiz indirimine kadar oldukça düşük seyreden satış rakamları, düşük faizler ile artış gösterdi. Vatandaş sene boyunca yüksek faizler nedeniyle daire almakta tereddüt ederken, konut sahipleri konutlarının fiyat değerlerini düşürmek durumunda kaldı. Son yıllarda dalgalı olan döviz kurlarına rağmen inşaat firmaları konut fiyatlarını, düşük faizler gelene kadar düşük seviyelerde tutmak durumunda kaldı. Düşük faizler ile beraber konut fiyatlarının artması vatandaşı zorlasa da konut satışları önemli oranda arttı.

300 Bin Konut İlk Defa Satıldı!

TUIK verilerine göre 2019 yılı Ekim ayı itibariyle kullanıma hazır hale gelen 304000 konut ilk defa sahipleriyle buluştu. Konut satışı rakamlarında önemli bir değeri ifade eden ilk satışlar, 2019’de istenilen rakamlara ulaşmadı. Hazır hale gelen konut sayısı, ilk defa satışı yapılan konut sayısının iki katına kadar çıktı.

İlk satış rakamlarının en yüksek olduğu ay, faiz düşüşlerinin yaşandığı temmuz ayı oldu. Temmuz ayında ilk defa satışı yapılan konut sayısı 34566 oldu.

Sene içerisinde ilk defa satışların en düşük olduğu ay 20775 konut ile Haziran oldu. İlk defa satış oranları diğer aylar için ise;

  • Ocak Ayı: 27938
  • Şubat Ayı: 28774
  • Mart Ayı: 34753
  • Nisan Ayı: 29325
  • Mayıs Ayı: 31768
  • Haziran Ayı: 20775
  • Temmuz Ayı: 34566
  • Ağustos Ayı: 29096
  • Eylül Ayı: 32897
  • Ekim Ayı: 34150

İkinci El Ev Satışları 2019 Rakamları Son Durum

2019 Konut Satış İstatistikleri

2019 Yılında İkinci el ev satışları, ilk defa satılan konut sayısını geçti. Buna rağmen satışlar Kasım ayı itibariyle 2018’in gerisinde kaldı. İkinci el ev satış rakamları yaklaşık %15 geriledi. Türkiye’de oldukça önemli bir ekonomik değere sahip olan gayrimenkul sektöründe yaşanan bu düşüş, emlak uzmanları tarafından endişeyle karşılandı. Buna rağmen uzmanlar, faiz düşüşü ile artan satışların 2020’de yeni kampanyalar ile çok daha yüksek rakamlara çıkabileceğini dile getirdi. Emlak uzmanları konut satışlarında doğru kampanyalar ve doğru yollar takip edilirse satışların 2020 itibariyle normale döneceğini dile getiriyor. Son zamanlarda açıklanan yeni konut projeleri, bu artış için önemli bir sembol olarak kabul ediliyor. Cumhurbaşkanı tarafından herkesin ev sahibi olması için düşük ödeme miktarları ile konut satışlarının başlayacağının dile getirilmiş olması, 2020 konut piyasası ne olur? Sorusunu soran vatandaşlar için önem taşıyan bir ifade olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de 2019’da ikinci el ev satışının en çok yapıldığı ay 58 249 Bin ile Ekim ayı oldu. Ekim ayı konut faizlerinde yaşanan düşüşün en çok etki gösterdiği ay olarak kabul ediliyor. Ekim ayını 54 606 Bin konut ile temmuz ayı takip etti. 2019 yılında en az ikinci el konut satışı yapılan ay 31 768 Bin ile mayıs ayı oldu. Mayıs ayının ardından en düşük konut satışı yapılan bir diğer ay ise 33 261 Bin konut ile Haziran oldu.

Konut Satışlarını İkinci El Sırtladı

2019 yılında ikinci el ve ilk satış konut sayılarındaki rakamlar arasında fark geçen yıllara oranla %24 oranında arttı. Emlak durgunluğuna rağmen artan ikinci el satışlar, konut piyasasını 2019 yılında sırtladı. Yeni yapılan projelerin maliyetlerinin yüksek olması ve yer yer daha çok nitelik taşıması nedeniyle vatandaşlar ikinci el konut almayı tercih etti. Bununla birlikte, ikinci el konut ilanlarına ulaşmanın, geçmiş yıllara göre daha kolay olması bu durumun ortaya çıkmasına katkı sağladı. Artık konut yatırımcısı; çağımızın en büyük avantajı internet yardımıyla, emlak dükkanlarına gitmeden Flatfy gibi emlak arama motorları kullanarak tüm ev ilanlarına tek bir arama sonucuyla ulaşıyor. Bu sayede yatırımcılar doğru piyasa araştırması yaparak, ikinci el konut satıcıları ile hızlıca iletişime geçip işlemlerini hızlıca hallediyor. Buna rağmen emlak uzmanları 2020’de yapılan yeni faiz ve konut kampanyaları ile ilk defa satışı yapılan konut sayılarının tekrar artabileceğini dile getiriyor.

2019’da Konut Satışlarında Dikkat Çeken Şehirler Hangileri Oldu?

2019 Konut Satış İstatistikleri

2019’da en çok konut satışı yapılan şehir (son ay ekim olacak şekilde) 55 bin ilk konut satışı, 79 bin ikinci el konut satışı ile İstanbul oldu. İstanbul’da Ekim ayı itibariyle toplam 134 bin konut satıldı. İstanbul’un arkasından ise Başkent Ankara 23 bin ilk konut satışı, 45 bin ikinci el konut satışı ile ikinci oldu. Ankara’da 2019’da birçok konut projesi bitmesine rağmen, ikinci el satışların ilk el satışlarını iki katına çıkması, Türkiye’de oluşan genel fark tablosunu daha yakından inceleme şansı sundu. Ankara’da son yıllarda yapılan konutların daha çok site konsepti ile yapılıyor olması, konutların genel olarak lüks konut standartlarına uygun yapılması satışa çıkan konutların fiyatının oldukça yüksek olmasına neden oldu. Bu nedenle vatandaşlar yeni yapılan konutlar yerine ikinci el konutları değerlendirdi. Ankara’da toplam 45 797 bin konut el değiştirmiş oldu. Uygun daire bulmak artan faizler ve yaşanan dalgalı kurlar nedeniyle 2019’da vatandaşlar için çok daha önemli bir hal aldı.

Bu Şehirlerde 100’den Fazla Konut Satılmadı!

2019’da Ekim Ayı İtibariyle Hakkari’de 99 Ardahan’da ise 88 konut satıldı. Ardahan’da 65 konut el değiştirirken 23 yeni konut satıldı. Hakkari’de ilk defa satışı yapılan konut sayısı 52 el değiştiren konut sayısı ise 49 oldu.

İpotekli Satışlar Yüzde 500 Arttı

Türkiye’de 2019 Ekim ayı itibariyle ipotekli konut satışı %525,1 oranında artış gösterdi. Geçen yıla göre çok ciddi oranlarda artan ipotekli satışlar, toplam satışlara %35,3 oranında etki etti. Büyükşehirler ipotekli satışlarda ilk sırayı aldı. Ankara, İstanbul ve İzmir en çok ipotekli konutun satıldığı şehirlerden oldu. Toplam satış rakamlarına oran olarak en çok etki eden şehir ise Artvin oldu. Artvin’de satılan konutların %54,3’ü ipotekli konutlar oldu.

2019’da Yabancılara Konut Satışı Devam Ediyor

2019’da Yabancı yatırımcılar en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara ve Yalova ve Karadeniz Bölgesini tercih etti. Yabancı yatırımcılar yatırım yaptıkları bölgede en çok turizmin gelişmiş olmasına ya da turizm potansiyeline dikkat ediyorlar. Özellikle Trabzon, Rize ve diğer Karadeniz şehirlerinde Arap Turistler konut satışlarına yoğun ilgi gösterdi. Sadece konut değil işletmelere de ilgi gösteren Arap yatırımcılar, 2019 yılında 2018’e göre %19 daha fazla arsa ve dükkân almayı tercih etti.

2020’de Konut Satışları Ne Olur?

Emlak uzmanları 2020’de konut satışları için birbirinden farklı birçok varsayımı dile getiriyor. Uzmanların genel olarak üzerinde durduğu konu, emlak piyasasında canlılığın tam olarak başlaması için faiz ve kampanyaların ciddi süreler ile devam etmesi yönünde oluyor. Vatandaşın kredi çekerek ev sahibi olmayı tercih etmesi için, kredilerin sürdürülebilir olması oldukça önemli. Konut piyasasında son yıllarda artan arza rağmen talebin düşmesi, konut fiyatlarını negatif yönde etkilemeye devam ediyor. Arz – talep noktasının doğru seviyelere bir an önce gelmemesi durumunda inşaat ve emlak firmaları ciddi bir zarar görebilir. Türk Ekonomisinde büyük bir dilimi ifade eden gayrimenkul sektörünün devamlılığı oldukça önemli. Bu nedenle yapılacak yeni kampanyalar ile 2020’de konut satışlarının artması emlak uzmanları tarafından önemli bir durum olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.