Kişisel finans, kendinizin gelir ve giderlerini basitçe hesaba koyulan bir muhasebe olarak bilinmektedir. Şirketlerin gelir ve giderleri hesaba koyulduğu gibi, insanların da kendi hesaplarını yaptığı bir faaliyettir.
Kişisel finanslar, sadece gelir ve giderlerin hesaplarından oluşmaz. Birikim, yatırım ve tasarruf üçgeninden oluşur. Gelecek yatırımlarınız için bilinçli tüketici olmanız gerekmektedir. Para biriktirmek bu konudaki adımlardandır.
Özgür yaşamak için, gelir ve giderlerinizi iyi bir şekilde yapmanız gerekir. Gelecek planlarınızda borçlarınızın size engel olmaması büyük bir avantaj olur ve hayal ettiklerinizi çok rahat bir şekilde yaparsınız.
Kişisel Finans Planı Nasıl Yapılır?
Geleceğini planlayan bir üniversite öğrencisi, mezun olacağı zamanki işinin ve maaşının hayalini kurar fakat iş para kazanmaya geldiği zaman hesabı ve kitabı şaşar. Bu durumda da borçlanma işine girer. Bütün planlar yerle bir olur.
Bilinçli tüketici ve tasarruflu bireyler olmak isteyenler, mutlaka kişisel finanlarını yapmalıdır. Bireylere göre değişiklik gösteren planlar vardır ama bazı noktalar değişmez. İşte o noktaları gelin beraber değerlendirelim.
Elde ettiğiniz gelir ve giderlerinizin hesabıını iyi bir şekilde tutmalısınız. Maksimum kazancı sağlarken, minimum giderler hedefiniz olmalıdır. Giderlerinizi elde olduğunca azaltmalı ve ödemelerinizi belirlemelisiniz. Kağıt ve kalemle hesap yapmak size göre değilse, mobil uygulamalarını kullanabilirsiniz. Zevkleriniz ve hobilerinize gerektiği kadar bütçe ayırdığınız takdirde hesabınızı şaşmazsınız.
Ödemekte olduğunuz borçlarınızı düzenli bir şekilde takip etmelisiniz. Bu borçlarınızı da plan yaparken takip edin ve kalan paranızı ona göre harcayın. Ufak bir hatanızda veya aksatma durumunuzda, borçlarınızın altında boğulup gidebilirsiniz. Elde olduğu kadar borçlarınızdan kurtulmaya çalışın.
Alışveriş, sadece kadınların değil erkeklerin de bir tutkusudur. Yaptığınız alışverişlerde dikkatli olun ve gereksiz alışveriş yapmamaya çalışın. İstek mi yoksa ihtiyaç mı olduğunu düşünün ve ona göre davranın. Alışverişler anlık mutluluk verir ama sonradan pişmanlığa dönüşebilir.
Hobileriniz, sizi ummadık masraflara sokabilir. Dışarıda vakit geçirme, sinema, tiyatro gibi aktivitelerin size ne kadar masraf çıkardığını düşünün. Zevkler, sonradan pişmanlık yaratabilir. Evde vakit geçirmeyi ve küçük şeylerle mutlu olmayı bilmelisiniz.
Herkes kendi yaşama şekline göre, tasarruf edeceği noktayı bulabilir. Giderlerinizi azaltmak için tasarruf etmelisiniz. Faturalar için tasarrufa gitmek de çok mantıklıdır. İşe giderken toplu taşımayı tercih edebilirsiniz. Mutfak masrafları için indirimleri takip edebilirsiniz. Bu ufak tefek şeyler, kendiliğinden tasarrufu getirmektedir.