Doğal Ağrı Kesici Kirazın 10 Faydası

Oldukça sevilen ve sıkça tüketilen yaz meyvelerinden biri olan kirazın faydalarını sizler için araştırdık, içeriğimizde bir araya getirdik.
Doğal Ağrı Kesici Kirazın 10 Faydası

Yaz meyvelerinin en sevilenlerinden biri olan kiraz, içerisinde birçok kişinin bilmediği vitamin ve mineralleri barındırır. Bu sayede vücut sağlığı için büyük bir katkı sunar. Kirazın faydalarını öğrenerek sağlığınız için kullanabilir, günlük öğün ve ara öğünlerinizde kiraza yer verebilirsiniz.

Kirazın Faydaları Nelerdir?

Yaz meyveleri arasında oldukça sevilen meyvelerden biri olan kiraz, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır. Güçlü bir antioksidan olan kiraz A, C, K ve B6 vitaminleri içerir. Aynı zamanda mineral bakımından da geniş bir içeriğe sahiptir.

Zengin içeriği ile kalp sağlığından cilt sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlayan kiraz, potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi önemli mineraller ile vücut sağlığına önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Oldukça güçlü bir antioksidan kaynağı olması hücrelerin yenilenmesini sağlayarak birçok hastalığa karşı direnç sağlar. Kirazın faydaları bununla sınırlı değil.

İşte kirazın faydaları:

1. Kilo Kontrolü Sağlar

Kirazın Faydaları

Sevilen yaz meyvelerinden biri olan kiraz, kilo problemi yaşayan kişilerin başlıca tercihlerindendir. Gerek kiraz meyvesinin kendisi gerekse sapları kilo problemi yaşayan kişilerin sıkça tercih ettiği besinlerdendir. Kilo vermek isteyenler kiraz sapı çayı faydalarından da yararlanabilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda kirazın başta karın yağları olmak üzere yağ eritmeye karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür. Kiraz veya kiraz suyu tüketmeniz kilo verme sürecini hızlandırabilir.

Kiraz, zengin bir lif kaynağının olmasının yanı sıra yüksek su oranı ile midenizin az kalori alarak daha kısa sürede dolmasını sağlar. Doğru miktarda tüketilen kiraz, lif kaynağı olması nedeniyle daha uzun süre tok kalmanızı sağlarken, aşırı tüketilmesi durumunda diyetinizi olumsuz yönde etkiler.

2. Uykusuzluk Problemini Giderir

Kirazın Faydaları

Kirazın bir diğer faydası ise uykusuzluk problemini ortadan kaldırmasıdır. Kirazın bu özelliği yapılan araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır. Uyumadan önce tüketilen kiraz veya kiraz suyu rahat ve deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Çünkü içeriğindeki melatonin ile vücudu gevşetir ve rahatlatır.

3. Beyin Sağlığı ve Hafızayı Güçlendirir

Kirazın Faydaları

Kiraz, beyin sağlığı açısından oldukça faydalı meyvelerin başında gelmektedir. Hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlayan kiraz, yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen zihinsel sorunları engelleyerek hafızanın korunmasına yardımcı olur. Bunu içeriğindeki B6 vitamini ile başarır.

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan bakımından oldukça zengin olması vücudun serbest radikallere karşı direnç sağlamasını ve beyin sağlığını koruyarak hafızanın güçlenmesini sağlar.

4. Cilt Sağlığını Korur

Kirazın Faydaları

Kiraz, zihinsel olarak yaşlanmanın etkilerini azaltırken aynı zamanda cilt sağlığını koruyarak yaşlılık belirtilerini de en aza indirmektedir. İçeriğindeki zengin antioksidan özelliği ile cilt hücrelerinin yenilenmesini ve onarılmasını sağlar. Güçlü antioksidanlar cildin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı olarak bilinen kiraz, aynı zamanda çeşitli cilt hastalıklarının iyileşmesinde etkili bir rol oynar.

5. Gut Hastalığı Riskini Azaltır

Kirazın Faydaları

Yapılan araştırmalar sonucunda birçok hastalığa karşı koruma ve etkili bir direnç sağlayan kirazın gut hastalığına karşı da oldukça etkili olduğu belirtilmiştir. Düzenli kiraz tüketiminin gut hastalığı riskini önemli oranda düşürdüğü belirtilmektedir. Gut hastalarında atak yaşama riskini de azaltır.

6. Eklem ve Kas Ağrılarına İyi Gelir

Kirazın Faydaları

Kas ve kemik sağlığı açısından oldukça önemli olan kiraz, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan eklem ağrılarının da önüne geçmektedir. Özellikle maraton koşucuları, yarış öncesinde yaklaşık bir hafta boyunca kiraz suyu içerek aşırı yorulmadan dolayı meydana gelen kas ağrılarını önlemeye çalışır.

7. Kolon Kanseri Riskini Azaltır

Kirazın Faydaları

Kirazın antioksidan bakımından oldukça güçlü bir içeriğe sahip olduğunu belirtmiştik. Kiraz, bu özelliği sayesinde kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı etkili bir koruma sağlar ve kanser riskini azaltır. Antioksidan etkisi anti inflamatuar etkisiyle birleşince kanser hücrelerinin büyümesi önleniyor.

8. Tansiyonu Dengeler

Kirazın Faydaları

Kirazda bol miktarda polifenol ve potasyum bulunur. Bu bileşenler damalara etki ederek, kan basıncının düşmesinde büyük bir rol oynar. Ayrıca tansiyona neden olan sodyum ve tuzun vücuttan hızla atılmasına olanak tanır. Her özelliği ile tansiyon hastaları için bire birdir. Tansiyonu düşürerek kalp ve damar sağlığını da korur.

9. İltihaplanmayı Azaltır

Kirazın Faydaları

Kiraz, anti inflamatuar etkisiyle iltihapların azalmasına yardımcı olur. İltihap kaynaklı hastalıklar ve rahatsızlıklar kiraz ile önlenebilir ve iyileştirilebilir. Bol bol kiraz yiyerek vücudunuzdaki zararlı organizmaları temizleyebilir ve hastalıklardan korunabilirsiniz. Bunun için kiraz sapının faydalarından da yararlanabilirsiniz.

Kiraz sapı çayı toksin ve ödem attırmakta etkilidir. Bu çayı kendiniz hazırlayabilir ya da marketten poşet çay şeklinde alabilirsiniz.

10. Kolesterolü Düşürür

Kirazın Faydaları

Kirazdaki pektin ve lifler kolesterol düşürücü etki gösterir. Çözünebilir lifler kandaki kötü kolesterolün düşürülmesinde büyük rol oynar. Kiraz gibi lifli besinler tüketerek kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz. Böylece damar sağlığı da korunmuş olur.

Kiraz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kirazın Faydaları

Her şeyde olduğu gibi kirazın da fazlası zararlı olabilir. Aşırı kiraz tüketimi mide yanmasına ve ekşimesine neden olmaktadır. Hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir. Fazla tüketilmesi durumunda kabızlık ve ishal sorunları yaşanabilir. Şişkinlik ve kusma gibi problemler çıkarabilir. Günlük kiraz tüketiminde fazlaya kaçmamak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elmanın FaydalarıKarpuzun Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıGreyfurtun Faydaları
Üzümün FaydalarıVişnenin Faydaları

Kiraz hangi hastalıklara iyi gelir?

Kiraz içerisindeki vitamin, mineral ve antioksidanla kolesterol, tansiyon, kanser, kas ağrıları, gut hastalığı, obezite ve uykusuzluk gibi hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelir. Bu hastalıkların riskinin düşmesine ve iyileşmesine büyük katkı sağlar. Her gün kiraz tüketerek ve kiraz sapı suyu içerek hastalıklardan korunabilirsiniz.

Kiraz günde ne kadar tüketilmeli?

Kirazın faydalarından yararlanmak için her gün 150 gram kiraz tüketilmesi gerekir. 1 su bardağı kiraza denk gelen bu miktar ile kirazdan faydalanabilirsiniz. Fazla kiraz tüketmek faydadan çok zarar sağlayabilir. Bu sebeple belirtilen miktarı geçmemeniz önerilir.

Kiraz kanı temizler mi?

Kirazda yüksek oranda antioksidan bulunur. Antioksidanlar kanın temizlenmesine ve kolesterolün azalmasına etki eder. Kiraz sapı suyu ödem attırıcı özelliğe sahiptir. Bu suyla da kan ve toksin temizliği yapılabilir. Zayıflamak ve detoks yapmak isteyen birçok kişi kirazdan faydalanır.

Kiraz gaz yapar mı?

Kiraz gaz yapmaz aksine gazdan kaynaklanan mide şişkinliği ve hazımsızlık sorunlarını önler. Midedeki asit artışı kirazla nötr hale getirilebilir. Bu sayede gaz sorunlarında azalma görülür. Hazımsızlık ve mide problemi yaşayan birçok kişiye kiraz gibi lif içerikli ve pH düzenleyici meyvelerden yararlanması önerilir.

Kiraz uyku yapar mı?

Kiraz, uyku hormonu denen melatonin salgıladığı için vücudu gevşetir ve uyku kalitesini artırır. Uykusuzluk sorunu çeken birçok kişiye kiraz tüketmesi önerilir. Akşamları kiraz tüketerek daha rahat uykuya dalabilir, uyku kaliteniz arttığı için daha dinç uyanabilirsiniz.

Aç karna kiraz yersek ne olur?

Aç karna kiraz yemek zayıflamaya yardımcı olabilir. Çünkü kiraz yüksek oranda lif içerir ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca antioksidan ve iltihap önleyici etkisiyle midedeki yara ve fazla asidi temizler. Hazımsızlık ve şişkinlik sorunları ortadan kalkar. Diyetlerde ara öğünler için kiraz kullanılabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.